Van der Waals gazlarına ait genel iş formülleri

Gerçek gazların yüksek basınçlara sıkıştırılması, kimya sanayisinde bazı yüksek basınçlı reaksiyonlar için gereklidir. Sıkıştırma olaylarında iş ve teknik iş formülleri izoterm, izentropik ve izobar durum değişimleri için türetilmesi gerekmektedir. Sunulan çalışmada, Van der Waals denklemi ve Termodinamiğin I. Yasası kullanılarak, gerçek gazların izoterm, izentropik ve izobar sıkıştırma işlemleri için geçerli iş ve teknik iş bağıntıları türetilmiştir. Bilindiği üzere mol kütlesi büyük gazlar, yüksek basınç değerlerinde, ideal tutumdan önemli ölçüde farklı olmakta ve belirgin gerçek gaz özelliği göstermektedir.

General work formulas of Van der Waals gases

Compression of real gases to higher pressure is needed for some high pressure reactions in chemical industry. In compressing processes, work and technical work formulations must be derivates for isotherm, isentropic and isobar state changes. In this study, work and technical work formulations of real gases derivate for isotherm, isentropic and isobar compressing processes, using Van der Waals equations and First Law of Thermodynamics. It is known that, gases of which mole masses are high, differs from ideal state at high pressure and show distinct real gas properties.

___

  • 1. Bejan, A., “Advanced Engineering Thermodynamics”, John Wiley, 1988.
  • 2. Telli, Z.K., “Termodinamik Problemleri İle Birlikte”, Palme Yayıncılık, Ankara, 1998.
  • 3. Çengel, Y.A., “Mühendislik Yaklaşımıyla Termodinamik”, Literatür Yayıncılık, Ankara, 1996.
  • 4. Telli, Z.K., “Termodinamik Semineri”, Palme Yayıncılık, Ankara, 1998.
  • 5. Bronstein,I.,N., Semendjajew, K.,A., “Taschenbuhder Mathematik, Verlagtlarri Deutsch, 1968, Zürrch und Frankfurt, 8 Auflage, p.283-330.
  • 6. Telli, Z.K, “Yakıtlar ve Yanma”, Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, Isparta, 1996.