Uzaktan Kontrol İle Atık Su Terfi Merkezinin İzlenmesi

Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte Uzaktan Kontrol Sistemleri, birçok alanda kullanılmaktadır. Bu sistemler, fiziksel anlamda farklı yerlerde bulunan bir sisteme erişilmesine ve müdahale edilebilmesine olanak sağlamaktadır. Çalışmamızda uzaktan kontrolün kullanımına yönelik örnek bir alan olarak atık su terfi merkezleri ele alınmıştır. Terfi merkezleri ve bağlı oldukları atık su arıtma merkezinin yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile bu sistemlerin sürekli olarak izlenmesi ve meydana gelebilecek sorunların anlık olarak öğrenilmesi gerekmektedir. Bu amaç kapsamında, atık su merkezinin simülasyon programı yazılmış ve bu tasarım, Dokuz Eylül Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Makine Dinamiği Laboratuvarında hazırlanan deney seti ile de desteklenmiştir.

Monitoring of Wastewater Center with Remote Control

Remote Control Systems are used commonly in many fields with the development of technology in recent years. These systems allow to be accessed another system which is located in difference locations in the physical sense, and can be controlled. In this study, the wastewater pumping station was selected to be an example for explain to the use of remote control. Wastewater treatment pumping stations have to be monitored regularly and their problems have to be determined instantaneously, due to high operating cost and high investment cost. In the content of this aim, the simulation program was written, and then the remote control system was designed. In addition, this design was demonstrate with a test rig installed in Department of Mechanical Engineering in Machine Dynamics Laboratory in Dokuz Eylül University.

___

  • 1. Güler, M.E., 2010, “Değişim Mühendisliği Uygulamalarına Öngörü Sağlamada Simülasyon Tekniğinin Kullanımı,” Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimleri, 8, 1,147-168.
  • 2. Taha, H.A., 2000, “Yöneylem Araştırması,” 1. Basım, İstanbul : Literatür Yayıncılık.
  • 3. Mirzaoğlu, İ., 2006, “PLC ve SCADA Kullanarak İrmik Üretim Sisteminin Otomasyonu,” Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • 4. Yılmaz, H., 2006, “Ekmek Üretiminde PLC Cihazlarının Kullanımı,” Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • 5. Yılmaz, M.,Güdenci, M., ve Çayır, E., 2011, “Plc ile scada üzerinden akım tabanlı makine durum izlemesi ve arıza teşhisi,” 6th International Advanced Technologies Symposium (IATS’11), s.245-250.
  • 6. Özkaya, M.G., Variyenli, H.İ., Yonar, G., 2008, “Jeotermal Enerji İle Isıtılan Kütahya İli Simav İlçesindeki Isıtma Sisteminin Çevresel Etkilerinin Değerlendirilmesi ve Uygulanması Gereken Yenilikler”, Cumhuriyet Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Fen Bilimleri Dergisi, 29, 2.
  • 7. Karaçor, M., 2004, “Cep Telefonu Tabanlı Mobil SCADA Otomasyon Sisteminin Geliştirilmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 8. Cura, U., 2003, “Fabrika Otomasyonunda Elektrik Sistemlerinin SCADA ile Kullanımına Ait Örnek Eğitim Programı ve Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 9. Türk, A., 2006, “Katı Yakıtlı Buhar Kazanının Bulanık Denetleyici İle Tam Mantık Otomasyonunun Gerçekleştirilmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 10. Özkan, S., 2006, “Enerji Sektöründe Scada Uygulamaları Ve Scada Otomasyonu Örneklemesi”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 11. Çilek, A., 2005, “Plc (Programlanabilir Lojik Kontrol Cihazı) ve Scada (Yönetsel Denetim Ve Veri Toplama) İle Endüstriyel Otomasyon Uygulaması”, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 12. Bakak, İ., 2014, “Uzaktan Kontrol ile Atık Su Merkezinin Sağlıklı çalışmasının İzlenmesi ve Arıza Tespiti”, Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.