Binaların Isı Merkezlerinde Kullanılan Sirkülasyon Pompalarının Su Basınç ve Enerji Tüketimi için Regresyon Analizi

Binaların ısı merkezlerinde kullanılan ısıtma ve soğutma sistemlerindeki sirkülasyon pompaları çok sayıda olmaları ve uzun süreli kullanılmaları nedeniyle önemli ölçüde enerji tüketimlerine sahiptirler. Pompaların enerji tüketimlerinin tespitinde su basınçları ve elektrik enerjisi tüketimlerinin bilinmesi önemlidir. Çalışmada, örnek alınan yedi katlı binanın ısı merkezine yerleştirilen deney düzeneğindeki, ısıtma ve soğutma sistemi sirkülasyon pompalarının basınç transmitterleri ile giriş-çıkış basınçları ve elektronik sayaç ile elektrik tüketimleri ölçülmüştür. Böylece pompaların belirli aralıklarda su basınç ve elektrik enerjisi tüketimi ölçülerek veriler kayıt edilmiştir. Daha sonra çalışma süreleri boyunca pompaların günlük ortalama giriş basıncı, çıkış basıncı ve giriş-çıkış basınç farkları bulunmuştur. Çalışmada pompaların, ölçülen giriş basıncı ve çıkış basıncı ile giriş-çıkış basınç farkı ve elektrik enerjisi tüketimleri arasında regresyon analizi yapılarak birbirlerine bağlı 6.dereceden polinom fonksiyonu denklemleri elde edilmiştir. Bu denklemlerin regresyon katsayıları en yüksek değerdedir. Bu sayede bu binanın ısıtma ve soğutma tesisatlarındaki pompalar için giriş basıncı, çıkış basıncı ve giriş-çıkış basınç farkları ile elektrik tüketimleri arasında ilişkilerden ileriye dönük olarak basınç ve elektrik enerjisi tüketimi tahmini yapılabilir.

A Regression Analysis for Energy Consumption and Water Pressure of The Circulation Pumps Used in Heating Plants in Buildings

Circulation pumps that are used in both heating and cooling systems in heating plants of the buildings have significant energy consumption due to the large number of installations and long-term use. It is important to know about the water pressure and power consumption of the pumps for determining the energy consumption of pumps. In this study, the experimental setup was placed at the heating plant of the seven-storey building, and input/output pressure measurement of the circulation pumps’ was performed using the pressure transmitters, while power consumption measurement was done with an electronic meter. Thus, the data of water pressure and power consumption of the pumps were recorded in certain ranges. During the operating time pumps daily average input pressure, output pressure and so, input-output pressure difference were found. In the study, a regression analysis performed between measured input-output pressure difference and power consumption, and 6th degree polynomial function equations was obtained. The regression coefficients of these equations have the highest value. By this means, pressure and power consumption of pumps that are used in this building's heating and cooling installations can be estimated with the relations of input pressure, output pressure and input-output pressure difference with power consumption.

___

  • 1. Sungur C. ve Bal G., 2003, “Yüksek Güvenirlikli ve Hassasiyetli Bir Santrifüj Pompa Deney Standının Bilgisayar Kontrollü Olarak Geliştirilmesi”, 3. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu, 403-414, Ankara.
  • 2. Dağsöz A. K., 1988, Sıcak Sulu Kalorifer Tesisatı, Demir döküm Teknik Yayınlar No:6, 1.Baskı, 249-267, İstanbul.
  • 3. Tolvanen J., July 2007, “Life Cycle Energy Cost Savings Through Careful System Design and Pump Selection”, World Pumps, 34-37.
  • 4. Özgür C. ve Tüysüz B., 2008, “Pompalı Tesislerde Sistem Yaklaşımı ve Standartlaştırma Çalışmaları”, 6. Pompa Vana Kongresi Bildiriler Kitabı, 32-40, Ankara.
  • 5. Vogelesang H. ,January 2008, “An Introduction to Energy Consumption in Pumps”, World Pumps, 29-31.
  • 6. Ahonen T.,Tamminen J., Ahola J.,Viholainen J., Aranto N. and Kestila J., 2010, “Estimation of Pump Operational State with Model-Based Methods”, Energy Conversion and Management, 51, 6, 1319- 1325.
  • 7. Korkmaz E.,Gölcü M. ve Kurbanoğlu C., 2009, “Dalgıç Pompa Performans Testlerinde Kullanılan Yeni Teknolojiler”, 5. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu, Karabük.
  • 8. Yiğit K. S., Kaya D., Yağmur A. ve Eren A. S., 2008, “Sanayi Tipi Santrifüj Pompalarda Enerji Verimliliği”, 6. Pompa Vana Kongresi Bildiriler Kitabı, 104-109, Ankara.
  • 9. Yumurtacı Z. ve Sarıgül A., 2011, “Santrifüj Pompalarda Enerji Verimliliği ve Uygulamaları”, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 122, 49-58.
  • 10. Kaya D., Yağmur E. A., Yiğit K. S., Kiliç F. C., Eren A. S. and Çelik C., 2008, “Energy Efficiency in Pumps”, Energy Conversion and Management, 49,6,1662-1673.
  • 11. Fahlen P.,Voll H. And Naumov J., 2006, “Efficiency of Pump Operation in Hydronic Heating and Cooling Systems”, Jounal of Civil Engineering and Management, 12, 1, 57-62.
  • 12. Catalina T., Virgone J. and Blanco E., 2008, “Development and Validation of Regression Models to Predict Monthly Heating Demand for Residential Buildings”, Energy and Buildings, 40,10, 1825- 1832.
  • 13. Kon O., 2014, “Farklı Amaçlarla Kullanılan Binaların Isıtma ve Soğutma Yüklerine Göre Optimum Yalıtım Kalınlıklarının Teorik ve Uygulamalı Olarak Belirlenmesi”, Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.