Tabakalı bir diskin termal gerilme analizi

Yapılan bu çalısma, sıcaklık etkisine maruz bir diskte olusan termal gerilmelerin analitik ve sonlu elemanlar yöntemiyle belirlenmesi ile ilgilidir. Disk, üst üste geçirilmis izotropik malzemelerden olusmaktadır ve sıcaklık dağılımı iç yüzeyden dıs yüzeye doğru azalan parabolik bir fonksiyon olarak verilmistir. Olusan radyal ve teğetsel gerilmelerin sıcaklığın artması ile birlikte değisimi, ayrıca radyal yer değistirme incelenmistir. Đncelenen sıcaklık değerlerinde teğetsel gerilmeler radyal gerilmelerden daha yüksek olduğu belirlenmistir. Yapılan analitik çalısmada, sınır sartları için diskin iç ve dıs yüzeylerindeki radyal gerilmeler sıfır olarak belirlenmistir. Ayrıca, analitik çalısma ile elde edilen radyal ve teğetsel gerilmeler sonlu elemanlar yöntemi ile yapılan çalısma ile karsılastırılmıs ve analitik yöntemle nümerik yöntemin birebir örtüstüğü tespit edilmistir.

Thermal stress analysis for layered a disc

In this study determination of thermal stress under thermal loads using analytical method and finite element methods. Disc is formed two different materials and temperature distribution is parabolic decreased from inner surface to outer surface throughout the radial section. The effect of temperature distributions. We investigated to variation of radial stress and tangential stress also radial displacement. To maked analytical study; we accepted radial stress zero to inner surface and outer surface. The tangential stress component is higher than radial stress components. The radial and tangential stress components are compared with finite element methods and analytical method that calculated radial and tangential. The stresses obtained had similar curved to each of methods

___

  • 1. Uğural A.C, ve Fenster S.K.”Advanced Strength and Applied Elasticity”, 3rd. Edition, Prentice Hall International, London, 1995.
  • 2. Rees D.W.A. The Mechanics of Solids and Structures, McGraw-Hill, NewYork,1990.
  • 3. Çallıoğlu H, Topçu M, Tarakçılar A.R. “Elastic-Plastic Stress Analysis of an Ortotropic Rotating Disc”,international Journal of Mechanical Sciences, Cilt. 48, 985-990, 2006.
  • 4. Çallıoğlu H, Topçu M, Altan G. “Stress Analysis Of Curvilinearly Orthotropic Rotating Discs”, Journal of Reinforced Plastics Composite Cilt. 24, No 8, 2005.
  • 5. Kaya S, Dağhan B. Uyaner M. “Delikli Đzotropik Levhalarda Termal Gerilme Analizi” DEÜ Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi, Cilt: 4 sayı: 1 63-69, 2002.
  • 6. Dimitoka K, Yıldırım B.“Katmanlı Ve Fonksiyonel Derecelendirilmis Malzemelerden Yapılmıs Termal Bariyer Kaplamalarındaki Termal Gerilimlerin Sonlu Elemanlar Metodu Đle Hesaplanması” Mühendis ve Makine, Sayı:525, 2003
  • 7. Eraslan A, Kartal, M. “Isı Yükü ve Merkezkaç Kuvvet Etkisi Altındaki Değisken Kalınlıklı Uzantılı Yüzeylerde Deformasyon Analizi” Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Cilt 20, No 3, 2005.
  • 8. Timeshenko S, Goodier JN. “Theory of Elasticity.” Newyork: McGraw-Hill; 1970, p.73-77.