Özgün bir tasarım: öngerilmeli düşük hızlı darbe test düzeneği

Mühendislik uygulamalarında özellikle imalat, montaj ve kullanım asamasında dısarıdan gelebilecek herhangi bir darbeye karsı beklenmedik sonuçlar ortaya çıkabilir. Bunu engellemek için malzemenin bu tip etkiler karsısında davranısının nasıl olacağının bilinmesi istenir. Bu sebeple darbe testleri, malzemelerin hasar modlarının ve dinamik deformasyonlarının ölçülmesinde kullanılmaktadır. Darbe testleri genellikle günlük yasamda karsılastığımız çivi çakmak, çekiçle dövmek, otomobil çarpısmaları, araçların küçük tampon darbeleri, hareket halinde araca sıçrayan tas, yoldaki çukura hızla ve aniden düsen bir araba tekerleği ve kompozit bir kanat yapı üzerine bakım esnasında düsürülen bir aletin darbe etkileri gibi gerçek olaylarla bir benzesim yapılarak olusturulmaktadır. Tübitak-kariyer projesi (105M195) olarak desteklenen çalısmada deney düzeneği tasarımı CATIA V5 programı ile, Part Design, Assembly Design ve Drafting modülleri kullanılarak gerçeklestirilmis ve imalatı yapılmıstır. Bu çalısmada yeni tasarlanıp imal edilen düsük hızlı darbe test düzeneğinin çalısma prensi tanıtılmıstır.

An original design: test mechanism with pre-stress for low velocity impact

In Engineering applications particularly at the manufacturing,installation,and usage stages,unexpected results can appear due to the external impact. In order to prevent this,it is required to predict the behaviour of the materials under such effects.For this reason, impact tests are used to measure the dynamic deformations and damage modes of the materials.Impact tests are usually composed of similar events in daily life such as driving nails, hammering, car crashes. In the study supported as the Scientific and Technological Research Council of Turkey –career Project(105M195),test mechanism was designed and manufactured using CATIA V5 program, Part design,Assembly design and Drafting modes.In this study,working principle of newly designed and manufactured low velocity impact test mechanism is introduced.

___

  • 1. Shivakumar, K.N., Elber, W. And Illg,W. “Prediction of low-velocityimpact demage in thin circular Laminates”, AIAA J. 23(3), 442–449.
  • 2. www.instron.com.tr
  • 3. Aslan, Z., Karakuzu, R., ve Okutan, B. 2003. “The Response of Laminated Composite Plates Under Low-Velocity Impact Loading”, Composite Structures, Vol:59 119–127.
  • 4. Luo RK, Gren ER, Morrison CJ. 1999.” Impact Damage Analysis of Composite Plates. Int. J. Impact” Eng. Vol 22(5), p:435–47.