Yumuşak ve Sert Doku Malzeme Deney Sistemi için Elektronik Veri Toplama Birimi Tasarım ve Uygulaması

Gerek yumuşak ve sert dokuların gerekse eklem gibi sistemlerin kontrollü koşullarda yüklenmesi ve yükleme karşısında mekanik tepkisinin ölçülmesi hem anatomik hem de biyomekanik çalışmalarda önemli bir yer tutar. Bu amaçla kullanılan Ernst Leitz Wetzlar deney sisteminde hareket bir kol aracılığıyla elle verilmekte, kolun attığı tur sayısı ile deney örneğindeki uzama kestirilmekte, deney örneğine bağlı yaylı el kantarı ile uygulanan kuvvet ölçülmekteydi. Kuvvet ölçümünün yaylı el kantarı ile yapılması hem kuvvet ölçümünün istenen hassasiyette yapılamamasına neden olmakta hem de kantarın ucunda kuvvete bağlı olarak oluşan ihmal edilemeyecek düzeydeki yer değiştirme nedeniyle deney örneğindeki uzamanın hassas olarak belirlenebilmesi güçleşmekteydi. Bu çalışma kapsamında, ülkemizde üretilen gerinim ölçer tabanlı yük (kuvvet ölçüm) hücresi ve hazır alınan doğrusal yer değiştirme ölçer aracılığıyla deneyler sırasında deney örneği üzerinde oluşan kuvvet ve yer değiştirme bilgisi eskisine kıyasla daha hassas olarak ölçülerek bilgisayar ortamına eşzamanlı olarak aktarılabilmekte, hazırlanan arayüz programı ile bu verilerin zaman içerisindeki değişimleri incelenebilmekte, kolaylıkla değişik grafiklerle temsil edilebilmekte ve daha ileri çözümlemeler için yazı tabanlı dosyalarda saklanabilmektedir. 

___

  • 1 Strain Gage Based Transducers, Their Design and Consideration Measurements Group, Inc., Raleigh, North Carolina 27611, USA.
  • 2 Shigley, J. E., Mechanical Engineering Design, First Metric Edition, McGraw-Hill, Singapore, 1988.
  • 3 Beer, F. P., Johnston, E. R., DeWolf, J. T., Mechanics of Materials, Fourth Edition in SI Units, McGraw-Hill, Singapore, 2006.
  • 4 Vishay Measurements Group, Micro-Measurements Catalog 500, Precision Strain Gages, USA, TD, 2000.
  • 5 National Instruments Application Note 078, http://ni.com, 1998.