KUZEYBATI ANADOLU KURŞUN-ÇİNKO ZUHURLARINDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR

1955-1956 yıllarında, Birleşmiş Milletler Teknik Yardım Teşkilâtı tarafından tâyin edildiğim Türkiye'de, Maden Arama Müşaviri olarak çalışırken, Marmara denizi, Çanakkale boğazı ve Ege denizi arasında bulunan Biga yarımadasındaki birçok maden yataklarını inceleme fırsatını bulmuştum (Şek. 1). Bu bölgedeki işletilebilir yataklar, kurşun-çinko cevherleri, demir cevherleri ve linyit ihtiva etmektedir; ayrıca, şimdiye kadar ekonomik değeri ispat edilememiş olan altın, bakır, molibden, volfram, antimuan, manganez, krom ve kükürt bulunmaktadır. Bu makalede, münhasıran, kurşun-çinko yatakları ele alınmıştır.

INVESTIGATIONS OF LEAD-ZINC DEPOSITS IN NORTHWEST ANATOLIA, TURKEY

In 1955-56, working in Turkey as an adviser in mineral exploration for the government, and appointed by the United Nations Technical Assistance Administration, I had the opportunity to investigate a number of mineral deposits in the Biga peninsula, located between the Sea of Marmara, the Dardanelles Strait, and the Aegean Sea (Fig. 1). The exploitable deposits comprise lead-zinc ores, iron ores, and lignite beds, and in addition there are showings of gold, copper, molybdenum, wolfram, antimony, manganese, chrome, and sulphur, which, so far, has not proved to be of economic importance. In this paper attention is particularly given to the lead-zinc deposits.

___

  • AYGEN, T. (1956) : Etude geologique de la region de Balya. Publ. de l'lnst. d'Etudes et de Rech. Min. en Turquie., serie D, No. 11, Ankara.
  • GJELSVIK, T. (1958) : Notes on the geology of Balya Maden. M.T.A. Bull., No. 51(Foreign Edition), Ankara.
  • KAADEN, G. v. d. (1959) : Age relations of magmatic activity and of metamorphic processes in the northwestern part of Anatolia-Turkey. M.T.A. Bull., No. 52 (Foreign Edition), Ankara.
  • KOVENKO, V. (1940) : Balya lead mines. M.T.A. Mecm., Nr. 4/21, Ankara.
  • WIJK.ERSLOOTH, P. de (1941) : Einiges über den Magmatismus des jüngeren Palaeozoikums (des Varistikums) im Raume West-Zemral Anatoliens. M.T.A. Mecm., No. 4/25, Ankara.