İSTANBUL SİLURİENİ HAKKINDA

Bölgedeki Silurien, genellikle Devonien ile karıştırılmış ve mostralar bugüne kadar yeterli bir şekilde ayırdedilememiştir. Ayrıca Silurien yaşındaki fosilli yataklar arasında bir korelâsyon da yapılamamıştır. İstanbul Silürieni, kaya-stratigrafi birimleri çerçevesi içinde, oldukça rejyonal yayılışa malik beş formasyon şeklinde ayırdedilmiştir. Bunlar temelden üste doğru: arkoz formasyonu, ortokuarsit formasyonu, silisli şeyl formasyonu,, subarkoz formasyonu ve mercanlı kalker formasyonudur. Bu litolojik toplulukların, ihtiva ettikleri fosillerin azlığı dolayısiyle detay bir krono-stratigrafisiyapılamamıştır. Genellikle, kaya birimleri sınırlarını karşılamak üzere, bölgedeki Silurien, Orta Ordovisien-Gotlandien arasında tâli birimlere ayrılmıştır. 
Anahtar Kelimeler:

İSTANBUL, SİLURİENİ, Devonien

NOTE PRELIMINAIRE SUR LE SILURIEN D'İSTANBUL

Le Silurien d'İstanbul a ete generalement confondu avec Ie Devonien de la region. Les affleurements et les etages n'ont pas ete bien differencies jusqu'ici. Acune correlation n'a ete faite parmi les differents gisements fossiliferes. Le Silurien d'İstanbul a ete divise en cinq formations, assez largement reprentees dans le cadre de roche - stratigraphie. Ce sont de bas en haut: formation d'arkose, formation d'orthoquartzite, formation de schiste (=shale) siliceux, formation de subarkose et formation de calcaire coralligenc. L'etude chrono - stratigraphique de ces unites n'a pu etre faite a cause de rarete des fossiles qu'- elles contiennent. Nous avons cependant pu distinguer 1'Ordovicien moyen - Gothlandien, prenant en consi deration les limites lithologiques des differents formations du Silurien. 

___

  • ALTINLI, E. (1951) : Geology of the Kayışdağı region. Rev. Fac. Sc. Univ. İstanbul, cilt XVI, 2, İstanbul.
  • McCALLIEN, W. J. & KETİN, İ. (1947) : The structure of the Çamlıca. Publ. Univ. Ankara, Ankara.
  • OKAY, A. C. (1947) : Geologische und petrographische Untersuchungen des Gebiets zvvischen Alemdağ, Karlıdağ und Kayışdağı in Kocaeli. Rev. Fac. Sc. Univ. İstanbul, cilt XII, 4, istanbul.
  • PAECKELMANN, W. (1938) : Geologie Thraziens, Bithyniens und der Prinzeninseln. Abh. Preuss. Geol.
  • L.A., N. F. 186, Berlin.
  • & SIEVERTS, H. (1932) : Obersilürische und devonische Faunen der Prinzeninseln, Bithyniens und Thraziens. Abh. Preuss. Geol. L.A., N. F., H. 142, Berlin.
  • PENCK, W. (1919) : Grundzüge der Geologie des Bosphorus. Veröff. Inst. f. Meeresk., N. F. A. 4, Berlin.
  • TCHİHATCHEFF, P. de (1864) : Le Bosphore et Constantinople. Paris. (1867-1869) : Asie Mineure. Paris.
  • YALÇINLAR, 1. (1955-1956) : istanbul'da bulunan Graptolitli Silür şistleri hakkında, İst. Üniv. Coğr. Enst. Derg., İstanbul.
  • ARIÇ-SAYAR, C. (1960) : İstanbul boğazında arkozlar içinde bulunan Ordovisiene ait bazı Conularia'lar (rapor).