BİGA YARIMADASINDA TARİHİ TRUVA HARABELERİNİN GÜNEYİNDEKİ RADYOAKTİF SAHİL KUMLARININ MİNERALOJİSİ VE BUNLARIN ANA KAYAÇLARININ PETROLOJİSİ

Etüdü yapılan saha Biga yarımadasında tarihi Truva harabelerinin 30 km güneyinde, Çanakkale ili dahilinde Ezine'nin batısındaki sahildedir. Sahil kumları yüksek radyoaktivite gösterir. Aynı değerdeki radyoaktivite, jeolojik haritalarda granit masifi olarak geçen Ezine plutonik masifinin kuzeyinde, Paleozoik kontaktına yakın olan kısımlarında da tespit edilir. Radyoaktivite yüzeyde en yüksek değerdedir. Derine doğru çok çabuk azalır. Sahil kumları içinde tabanı teşkil eden Neojene kadar sistematik sondajlar yapılmıştır. Ayrıca iki adet sondaj da sahilden 50 m mesafede deniz içinde yapılmıştır. Yüzeyde kumların büyük bir kısmını orta taneli kumlar teşkil eder. Bunun yanında ikinci derecede ince taneli kumlar, silt ve çok az da kaba kum yer alır.

MINERALOGISCHE BESCHREIBUNG DER RADIOAKTIVEN STRANDSEIFEN IN DER BIGA-HALBINSEL SÜDLICH VON DER HISTORISCHEN STADT TROJA UND DEREN URSPRUNGSGESTEINE (WEST-TÜRKEI)

Das untersuchte Gebiet liegt im West-Anatolien 30 Km südlich von der historischen Stadt Troja, unmittelbar am Strand. Die radioaktiven Mineralien sind in den Schwermineralfraktionen enthalten. Durch die bis zum darunter liegenden Neogen abgeteuften Bohrungen wurden systematisch Kernproben genommen. Die Tiefe der Bohrungen liegt zwischen 7 und 12 m. Obwohl an der Oberfläche der Schwermineralgehalt im allgemeinen zwischen 3-25 % schwankt, nimmt diese Menge nach der Tiefe schnell ab. Unmittelbar über dem Neogen sind nur2-0,5% Schwermineralien festzustellen. Es wird hier nur von den Proben von der Oberflaeche Rede sein.

___

  • -