ALANYA'NIN KUZEYİNDEKİ TOROS'UN JEOLOJİSİ HAKKINDA GÖZLEMLER

Alanya masifi, Türkiye'nin güneyinde, Antalya körfezinin Doğu Akdeniz kıyısı boyunca uzanan kısmında bulunmaktadır. Pamfilya ve Kilikya bölgelerinde olup, doğuya doğru, Silifke'ye kadar uzanmaktadır. NW-SE istikametinde, uzunluğu 200 km, genişliği ise 40 km dir. Bu masif esas olarak Primer arazisinden ve muhtemelen de bir parçacık Sekonderden teşekkül etmiştir. Toros silsilesinin eski kısımlarını ihtiva eltiği için, ona «masif» kelimesinin verilmesi çok uygun olur. Bölge, 1941 senesinde M. M. Blumenthal tarafından dolaşılmıştır. Bu zat, 1:100 000 ölçekli jeolojik bir harita vücuda getirmiş ve gözlemlerde bulunmuştur. Bu gözlemler benim için çok faydalı olmuş ve yaptığım araştırmaları kısmen teyit etmiştir. Bu yazıdaki maksadım, Alanya küçük limanının kuzeyinde bulunan 300 km2 lik bir çevre içinde yapmış olduğum araştırmalara ait neticeleri kısaca göstermektir. Burada coğrafya bakımından iki bölge görülür: (1) Takribi olarak 2 km genişliğinde kıyı ovası; (2) 1500 ve 2000 metre irtifamda karstlaşmış kalkerli platolarla birlikte Toros bütününün birden bire yükseldiği hinterland. M.T.A. Enstitüsü kadrolarında iki arazi görevi ile 1:25 000 ölçekli löveler yaptım. Takibettiğim plân şöyledir: (1) Stratigrafi; (2) Struktur. 
Anahtar Kelimeler:

ALANYA, TOROS, HAKKINDA GÖZLEMLER

OBSERVATIONS SUR LA GÉOLOGIE DU TAURUS AU NORD D'ALANYA (TURQUIE)

Le massif d'Alanya est situé au Sud de la Turquie, le long de la côte méditerranéenne orientale du golfe d'Antalya. Il s'étend jusgu'à Silifke vers l'E, dans les provinces de Pamphylie et de Cilicie. Son allongement NW-SE est de 200 km, sa largeur de 40 km. Il est formé principalement de terrains primaires et peut-être aussi d'un peu de Secondaire. Le mot «massif» lui convient parfaitement car il comprend des parties anciennes de la chaîne du Taurus. La région a été parcourue par M. M. Bluménthal en 1941. Il a dressé une carte géologique au 100 000ème et recueilli des observations qui m'ont été utiles et que mes recherches ont confirmées en partie jusqu'à maintenant. Dans cette note je me propose d'indiquer brièvement les résultats auxquels ont abouti mes recherches dans un périmètre de 300 km2 situé au Nord du petit port d'Alanya. Du point de vue de la géographie on distingue deux régions : (1) la plaine côtière, large de deux kilomètres à peine; (2) l'arrière-pays, où l'ensemble taurique s'élève rapidement avec des plateaux calcaires karstifiés d'altitude comprise entre 1500 et 2000 mètres. Dans le cadre du Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü, j'ai effectué deux missions de terrains et fait des levers à l'échelle du 25 000ème. Je suivrai pour l'exposé le plan suivant : (1) Stratigraphie; (2) Structure.

___

  • BLUMENTHAL, M. (1951) : Batı Toroslar'da Alanya ard ülkesinde jeolojik araştırmalar. M.T.A. Yayınl, Seri D, no. 5, Ankara.
  • ERENTÖZ, C. (1956) : Türkiye jeolojisi üzerine genel bir bakış. M.T.A. Derg., no. 48, Ankara.