AÇIK PERDE FLÜT İLE KAPALI PERDE FLÜTÜN YAPISAL VE MÜZİKAL FARKLILIKLARININ İNCELENMESİ

Flüt ilk çağlardan bu yana yapı, malzeme, mekanizma, tını ve teknik gibi pek çok açıdan gelişime ve değişime uğramıştır. İlkçağlarda flüt, içi oyulmuş hayvan kemikleri ve ağaç parçalarından oluşan bir veya iki delikli bir enstrüman iken zaman içerisinde gelişmiş, değişmiş, Theobald Boehm’ün de yenilikleriyle bambaşka bir boyut kazanmış ve günümüzdeki yerini almıştır. Günümüzde flüt yapımında ağaç hala kullanılabilirken nikel, gümüş, altın gibi malzemeler de ağırlıklı olarak kullanılmakta ve kullanıcının tercihine göre açık veya kapalı perde olarak da kullanılabilmektedir. Bu çalışma, uzun yıllar boyu avantajları bakımından tartışma konusu olmuş açık/kapalı perde flütlerin yapısal ve müzikal açıdan farklarının incelenip ortaya koyulmasını amaç edinmiştir. Bu araştırma betimsel bir çalışma olup, Durum Çalışması deseninden faydalanılmıştır. Anket sonuçlarından elde edilen veriler tablolaştırılıp “doküman inceleme” ve “görüşme” araçları ile elde edilen veriler ile desteklenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında ulaşılan sonuçlara göre flüt kullanıcıları ve eğitimcilerine bazı önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

flüt, açık perde, kapalı perde

Examination of the Structural and Musical Differences of the Open Hole Flute and the Closed Hole Flute

Since ancient time, the flute has undergone development and change in many aspects such as structure, material, mechanism, tone and technique. In ancient times, the flute was an instrument with one or two holes made of carved animal bones and Wood pieces, but over time, it gained a different appearance with the content of Theobald Boehm, wich was developed and rich, and it has its own options. Today, while wood can still be used in flute making, materials such as nickel, silver and gold are mainly used and can also be used as open hole or closed hole curtains according to the user's preference. This study aims to examine and reveal the structural and musical differences of open/closed fret flutes, wich have been the subject of discussion for many years in terms of their advantages. This research is a descriptive study and “Case Study”, one of the qualitative research methods, was used. The data obtained from the survey results were tabulated and supported by the data obtained by the “document review” and “interview” tools. According to the results obtained in the light of the findings, some suggestions were made to flute users and educators.

___

  • Akıncı, Ç. (1994). Yan flüt tekniği ve flüt dağarının incelenme [Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi].
  • Aytemur, B. ve Onay, E. (2021). Flüt ve flüt pedagojisi. İçinde Ü.B. Bilgin & N.Şentürk. Flüt Eğitiminde Entonasyon. (Ss. 247). Eğitim Yayınevi.
  • Bulut, S. (2017). Tarihsel süreçte flütün gelişimi ve ileri flüt tekniklerinin günümüz Türk bestecileri tarafından kullanımı üzerine bir inceleme. Kesit Akademi Dergisi, 10(3), 127-150.
  • Büyüköztürk, Ş.ve diğer. (2020).Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Akademi.
  • Debost, M. (2002). The Simple Flute From A to Z. Oxford University Press.
  • Dedeoğlu, Y. Y. (2019). Çağdaş flüt eserlerinde mikrotonal yaklaşımlar [Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi].
  • Fuller, R. (2021, 20 Kasım). Open hole futes vs. closed hole flutes. www.learnfluteonline.com
  • Karşal, E. (1999). Flütün tarihsel gelişimi [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi].
  • Onuk, Ö. (2018). Dünyanın en eski çalgıları: taş devri flütleri. Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(1), 176-181.
  • Önertürk, C. (2015). 20. yüzyıl müziğinde öne çıkan flüt tekniklerinin incelenmesi ve oluşabilecek sorunlarla ilgili icracı ve bestecilere tavsiyeler. Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi,1(1). Doi: 10.5578/AMRJ.8920
  • Özer, A. (2010). Flüt tekniğinin çağdaş anlayışla incelenmesi [Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi].
  • Rogers, E. (2019, 16 Haziran). An open or closed hole flute. www.thetechieflutist.com
  • Şenol, A. ve Demirbatır, E. (2011). Flütün tarihsel gelişimi ve romantik dönem özelliklerinin flüt eserlerine yansıması. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(2).
  • Toff, N. (2012). The Flute Book: A Complete Guide for Students and Performers. Oxford University Press.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2018). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin.
  • https://www.thomann.de/gb/onlineexpert_page_flutes_open_holes_vs_closed_holes.html
  • http://www.oldflutes.com/classical.htm