TÜRKİYE’DE SANAYİ ALANINA AİT GÜRÜLTÜNÜN KISA BİR DEĞERLENDİRMESİ

Günümüzde gürültü, artık dünyada ve ülkemizde çevre kirlenmesi ve korunması kapsamında, önemli sorunlar arasında yerini almıştır. Gürültü insan sağlığı açısından her zaman bir risk olmasının yanı s ıra, insanın hareketlerini engellemekte, stres ve çeşitli rahatsızlıklar yaratabilmektedir. Bu bakımdan özellikle sanayi toplumları tarafından dikkate alınmalı ve yaratacağı problemler minimum düzeye indirilmelidir. Bilindiği gibi, sanayi alanına ait gürültülerin bizzat bu sektörde çalışanları ve çeşitli sebeplerle de çevre sakinlerini rahatsız ve tehdit edici yönleri vardır. Ülkemizde şehirleşme ve sanayileşme ile birlikte hemen her alanda ortaya çıkan gürültü, özellikle büyük kentlerimizde sanayiye ait iş yerlerinde ve bunların yakın çevrelerinde çok yönlü problemlere sebep olmaktadır. Ancak, ülkemizde sanayi kesiminde gürültünün tespit, kontrolü ve çözüm önerileri gibi hususlar yeteri kadar dikkate alınmadıkları gibi, bu alanlarda önemli bilgi eksiklikleri de vardır. Her şeyden önce gürültünün tespiti ve kontrolü için yeteri kadar işyerinde düzenli olarak ölçümlerin yapılması gerekir. Halbuki bizde bu sayı yeterli olmadığı gibi, süre de son derece kısa ve büyük boşluklar içermektedir. Belirtilen bütün bu olumsuzluklara rağmen, eldeki verilerden hareketle, bu çalışmada Türkiye \de sanayi kesimine ait gürültü çeşitli yönleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın Türkiye ’de sanayi gürültülerinin ve boyutlarının belirlenmesi üzerine yapılacak çalışmalar için bir basamak oluşturması beklenmektedir. 
Anahtar Kelimeler:

.

Eine kurze Bewertung des Lârmes auf dem Gebiet der Industrie in der Türkei

Haute hat der Lürm auf der Wetf und in un serem Land (im Sinne der Unmeltverschmutzung und Umweltschutz) einen wichtigen Platz unter den ernsten Problemen eingenommen. Der Lürm stellt nicht nur eine Gefahr fiir die Gesundheit dar, sondern es lüsst auch . bewegungsbehinderungen, Stress und verschiedene dhnliche Störungen entsehen. Deshalb muss er vor allem von Industriestaaten ernten genomen w erden und die Probleme, die er verursachen kann, müssen minimalisiert werden. Der Lürm stört in er ster Linie die Arbeiter in diesem Sektör und die Einwohner in der Nühe. Er stellt eine Gefahr fiir sie dar. Der mit der Unbsnisierung und Industrialisierung in unserem Staat fast auf jedem Gebiet entstehender Lürm fiıhrt vor allem in den Grofistüdten und in den Arbeitstplützen der Industriezu weitreichenden Problemen. Aber die Feststelleung, die Kontrolle und die Lösungsvorschlöge \verden nicht nur ignorriert, es mangelg auch an Wissen auf diese Gebiet. Um Lürm festzustellen und zu konirollieren müssen vor allem auf den Arbeitsplützen ausreichende und regelmûsiige Messungen vorgenomen werden. Aber bei uns sind die Messungen unasreichend und nicht reglmössig. Ausgehend von den gesammelten Wertwn wird in dieser Arbeit versucht den Industrielürm in der Türkei mit seinen Eigenschaften zu belerten. Es wird envartet, dass diese Arbeit eine erste Stufe zu spüteren Untersuchungen des Industrielürms der Tükei darstellt. 

___

  • CURA, O. ( 1994 ): Gürültü ve Sağlık. Birinci Ulusal Gürültü Kongresi. Bursa.
  • KARPUZCU,M. ( 1994 ): Çevre Kirlenmesi ve Kontrolü. Kubbealtı Neşriyatı: 28,İstanbul.
  • KURA,S. ( 1991 - 1995 ): İstanbul’da Çeşitli Kuruluşların İstemi Üzerine Hazırlanan Gürültü Kontrol Projeleri. İ.T.Ü. Döner Sermaye İşletmeleri. İstanbul.
  • KURA,S - TAMER,N - ALTIAY,A. ( 1993 ): Çevre Gürültüsü Analiz ve Değerlendirme Sistemleri. TÜBİTAK. Ankara.
  • SABUNCU,H. ( 1994 ): Tersane İşçilerinde İşitme Kayıpları ve Tarama Testleri. 1. Ulusal Gürültü Kongresi. Bursa.
  • USLU,O. ( 1986 - 1991 ): Çevresel Etki Değerlendirmesi. Türkiye Çevre Vakfı Yayını. Ankara.
  • Çevre Kanununun Uygulanması.( 1987 ). Kollektif Çalışma. Türkiye Çevre Vakfı Yayını. Ankara.
  • Türk Çevre Mevzuatı ( 1987 - 1992 ). Kollektif Çalışma. Türkiye Çevre Vakfı Yayını. Ankara.
  • Türkiye’nin Çevre Sorunları ( 1995 ). Türkiye Çevre Vakfı Yayını. Ankara.
  • Türkiye İstatistik Yıllığı - Çevre İstatistikleri ( 1997 - 1998 ). T.C. Başbakanlık D.İ.E. Yayınlan. Ankara.