İnternet Ortamında İşlenen Hakaret Suçları

Türk Ceza Kanunun 125 maddesine göre, bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle, onur, ş eref ve saygınlığa karşı yapılan saldırı hakaret suçu olarak düzenlenmiştir. Günümüzde insan yaşamında önemli bir yer kapsayan internet, sayısız yararları yanında bir takım zararlar da getirmektedir. İş te bu zararlardan biri de internet vasıtası ile işlenen suçlardaki artışlardır. Geniş kitlelere hitap eden internet bir çok suçun işlenmesini kolaylaştırmakta ve çoğaltmaktadır. Hakaret suçu da internet araçları ile kolayca işlenebilen bir suç olup, failin tesbiti ve suçun ispatında ciddi zorluklar yaşanabildiği için, soruşturma ve yargılamada sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, hakaret suçunun internet yoluyla işlenmesi hali incelenmektedir.

-

Attacking someone’s pride, honour and prestige by way of imputing a concrete action or fact which will have might hurt his/her pride, honour and prestige has been arranged as insult crime according to the 125th. article of the Turkish Penal Code. Nowadays, internet that occupies a very important place in ‘human beings’ daily life has been bringing not only countless benefits but some damages as well. One of these damages is the increase within the crimes comitted via internet. Internet which adresses to the huge groups has been making easy and increase lots of crimes to be committed. The insult crime itself is a crime which might be committed easily with the internet means. It is highly possible to come across some problems in investigation and judgment since serious difficulties might have appeared in defining the guilty and proving the crime. This study, investigates the form of the insult crime comitted via internet.

___

  • Demir, Önder (2000), “İnternet Servis Sağlayıcısının Cezai Sorumluluğu”, İ zmir Barosu Dergisi, 66(3): 36-43.
  • Dönmezer, Sulhi (2001), Kişilere ve Mala Karşı Cürümler, Beta Basım, İ stanbul.
  • Erman, Sahir (1989), Hakaret ve Sövme Cürümleri, İstanbul.
  • Gözübüyük, A. Pulat (1979), Alman-Fransız-İsviçre ve İtalyan Ceza Kanunları ile Mukayeseli Türk Ceza Kanunu Açıklaması, Ankara. İ
  • çişleri Bakanlığı (2008), Mülkiye Müfettişliği İnceleme Raporu.
  • Önder, Ayhan (1994), Şahıslara ve Mala Karsı Cürümler ve Bilişim Alanında Suclar, İstanbul.
  • Özbek, V. Özer (2001), “İnternet kullanımda ortaya çıkabilecek bazı ceza hukuku sorunları”, DEÜ Hukuk Fakültesi Dergisi, 4(1): 101-158.
  • Özdilek, A. Osman (2006), Bilişim Suçları Ve Hukuku, Vedat, İstanbul.
  • Özen, Mustafa (2008), “Hakaret suçu ve internet yoluyla işlenmesi” TBB Dergisi, 75: 94-108.
  • Özgüralp, Metin (2013), “Elektronik postaların ispat hukuku açısından delil olma değeri”, http://www.ozgureralp.av.tr/makaleler/ epostahakaret.html (Erişim Tarihi: 06.06.2013).
  • Sınar, Hasan (2001), Internet ve Ceza Hukuku, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • Soyaslan, Doğan (2006), Ceza Hukuku Özel Hükümler, Yetkin, Ankara.
  • Yıldız, Sevil (2007), Suçta Araç Olarak İnternetin Teknik ve Hukuki Yönden İncelenmesi, Nobel Yayınevi, İstanbul. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu (2004), 2/8 "Şerefe Karşı Suçlar". 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun, (2007).
  • Dr. Fehmi Şener Gülseren, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1975 yılında mezun oldu. 1990 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktorasını tamamladı. 1976-1998 yılları arasında yurdun çeşitli bölgelerinde hakimlik hizmeti yaptı. 2001-2004 tarihleri arasında D.E.Ü Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Y.O.nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. Halen Lefke Avrupa Üniversitesi Hukuk Fakültesinde kıdemli öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
  • Dr. Fehmi Şener Gülseren received his PhD in Law at University of Istanbul. Between 1976 and 1978 he worked as judge in Turkey. Between 2004 and 2006 he worked as lecturer at Dokuz Eylül University at Izmir. Currently he works as senior lecturer at the Law Faculty of European University of Lefke.