İlkçağ Anadolu'sunun Frigya Yöresinden Yükselen Bir Hüzün Tınısı- Antik Metinlerin Işığında Satyr Marsyas'ın Trajik Öyküsü

İlkçağ Anadolusu’nun kaynaklık ettiği sayısız söylenceden biri de tabiat cinlerinden (satyr) biri olan Marsyas’a dair olandır. Frigya’nın ormanlarında yaşayan Marsyas, bir görüşe göre, aulos’un (kaval) kâşifi olup, ana tanrıça Kybele’nin danslı- müzikli törenlerine eşlik edermiş. Başka bir görüşe göre ise bu buluş, Athena’ya aitmiş. Tanrıçanın, çalarken, yüzünü çirkinleştirdiğini gördüğü kavalı eline alacak olanı lanetleyerek fırlatıp atması, ardından Marsyas’ın, onu bulup çalmaya başlaması ve hybris’ine (kibir) yenik düşerek, lyre (bir çeşit arp) ustası tanrı Apollon’a, bir müzik yarışmasında kafa tutması ile devam eden olaylar ise kral Midas’ın isminin de karıştığı ve sonu trajik noktalanan bir öyküye zemin hazırlamış.

-

One of the many myths of Ancient Anatolia is the story of Marsyas the satyr who was believed to be living in the groves of Phrygia. According to some sources, he was the inventor of aulos (pipe) and because of that he was among the ones who participated in the ceremonies -with dance and music- of Cybele, mother of the gods. On the other hand according to other sources, this invention was Athena’s. But when the goddess noticed that her face became ugly while playing the pipe, she threw it by cursing the one who was going to take it. When Marsyas took it up, he became a skillful player and because of his hybris he challenged Apollo the god of music and the master of lyre (harp). But all these events in which even king Midas interfered were about to come to a tragic end.

___

  • Demiralp, D. (2013), Antik Çağ Düşünürlerinin Homeros Algısı, Hitabevi Yayınları, Ankara.
  • Diodorus (1814), The Historical Library of Diodorus the Sicilian in 15 Books
  • (trans. G. Booth), Harvard University Press, Harvard. Erhat, A. (1984), Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Grimal, P. (1991), The Penguin Dictionary of Classical Mythology, Penguin Books, London
  • Herodotos (1991), Herodot Tarihi (çev. Müntekim Ökmen), Remzi Kitabevi, İ stanbul.
  • Howatson, M. C. (2013), Oxford Antikçağ Sözlüğü (çev. Faruk Ersöz), Kitap Yayınevi, İstanbul.
  • Ovid (1959), Fasti (trans. J. George Frazer), Harvard University Press, London.
  • Ovid (1987), Metamorphoses (trans. A. D. Melville), Oxford University Press, New York.
  • Pausanias (1918), Description of Greece (trans. W. H. S. Jones and Omerod, H. A.), Harvard University Press, London.
  • Platon (1988), Yasalar Cilt I (çev. Candan Şentuna, Saffet Babür), Kabalcı Yayınevi, İstanbul.
  • Platon (2000), Euthydemos (çev. Halil Vehbi Eralp), Sosyal Yayınlar, İ stanbul.
  • Plutark (2005), Yaşamlar 2 (çev. Meriç Mete), İdea Yayınevi, İstanbul.
  • Seyffert, O. (1957), A Dictionary of Classical Antiquities, George Allen&Unwin Ltd, London.
  • Smith W., ve Anthon C. (1884), A New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography, Mythology& Geography, Harper& Brothers Publishers, New York.
  • Speake, G. (1994),Dictionary of Ancient History, Penguin Books, London.
  • Strabo. (1928),Geography, Volume 5 (Books 10- 12) (trans. Horace Leonard), Harvard University Press, Cambridge.
  • Strabon. (2000),Antik Anadolu Coğrafyası (çev. Adnan Pekman), Arkeoloji ve Sanat Yayınları, İstanbul. http:www.theoi.com/Georgikos/SatyrosMarsyas.html, Erişim Tarihi: 25.04.2014 http:www.theoi.com/Gallery/T61.5.html, Erişim Tarihi: 25.04.2014 http:www.theoi.com/Gallery/K.5.13.html,Erişim Tarihi: 25.04.2014 http:www.flickr.com/10805421436_97568e8ecc.jpg, Erişim Tarihi: 2.052014 http:www.lib-art.com/art-prints/apollo-and-marsyas-lauri.html, Erişim Tarihi: 02014
  • I was born in Ankara in 1972. I graduated from Ankara University, Faculty of Languages, History and Geography, department of Classical Archaeology in 1994. In 2006, I got my Ph.D. with the study of “Art& Philosophy in Ancient Greece”. Since 2010, I have been working as an Asst. Prof. in Gazi University Faculty of Artrs, department of Archaeology. My research interests are Homer, Ancient Greek Art& Mythology and The Ancient Philosophy of Art. In 2013, I published a book under the title“Antik Yunan Düşünürlerinin Homeros Algısı”. The book is sold in Europe and USA as well as in Turkey. 1972 yılında Ankara’da doğdum. 1994 senesinde Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Bölümü’nden mezun oldum. 2006’da yine Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden, “Antik Dönemde Felsefe ve Sanat” başlıklı tez ile doktora derecemi aldım. 2010 senesinden beri, Gazi Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölümü’nde, yardımcı doçent olarak görev yapıyorum. İlgi alanlarım, Homeros, Eski Yunan Sanatı ve Mitolojisi ile Antik Çağ’ın Sanat Felsefesi’dir. 2013 yılında yayınladığım “Antik Yunan Düşünürlerinin Homeros Algısı” başlıklı kitap, Türkiye’nin yanısıra, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de satılmaktadır.