Sentinel-1 Uydu Verileriyle Petrol Sızıntısı Tespiti Üzerine Bir İnceleme: İzmir Aliağa Örneği

Doğal afetler genellikle doğanın kendi iç dengelerini tekrardan düzenlemesine yönelik döngünün doğal sonuçları olup, insan nüfusunun bu döngüden zarar görmesi durumunda doğal afet olarak isimlendirilmektedirler. Doğa ve çevre üzerindeki etkileri dikkate alındığında petrol sızıntıları deniz ve okyanuslarda meydana gelen bölgesel ya da global ölçekteki doğal afetlerdir. 2018 yılı Ağustos ayında İzmir’in Aliağa ilçesinde meydana gelen petrol döküntüsü ölümcül tehdit oluşturmakla birlikte çevre kirliliğine de yol açmıştır. Bu çalışmada, Sentinel-1 sentetik açıklıklı radar uydusuna ait deniz kazası tarihi civarındaki farklı tarihlerde elde edilmiş uydu görüntüleri yardımıyla meydana gelen petrol sızıntısının tespiti gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında kullanılan afet öncesi ve sonrası dönemlere ilişkin uydu görüntüleri Avrupa Uzay Ajansının Copernicus Açık Erişim Merkezinden temin edilmiştir. Görüntü elde etme aşamasında genlik, yoğunluk, polarizasyon gibi parametreler çalışılan afet türü için değişkenlik göstermiştir. Farklı tarihlerde ulaşılan uydu görüntülerinin değerlendirilmesi ve analizi için açık kaynak kodlu SNAP yazılımı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Sentinel-1 uydusunun yardımıyla deniz ortamında kaza nedeniyle oluşan kirlilik zamana bağlı olarak ortaya çıkarılmıştır. Söz konusu yöntem benzer kazalarda da verinin toplanması, değerlendirilmesi, analiz edilmesi ve görüntülenmesi için etkin bir yöntem olarak kullanılabilir.

___

  • Akar, S. (2007). Uzaktan Algılama Teknikleri İle Denizel Petrol Sızıntılarının Tespiti.ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü,Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı,Yüksek Lisans Tezi.1 s.
  • Chaturvedi, S. K., Banarjee, S., & Lele, S. (2019). An assessment of oil spill detection using Sentinel 1 SAR-C images. Journal of Ocean Engineering and Science. doi:10.1016/j.joes.2019.09.004.
  • Fischer, J. (2017, mayıs 5). What is radiometric calibration of Synthetic Aperture Radar Data ? (G. B. Khadher, Röportaj Yapan) Nisan 6, 2020 tarihinde https://www.researchgate.net/post/What_is_radiometric_calibration_of_Synthetic_Aperture_Radar_Data .
  • İBB. (2017). İzmir Aliağa İlçesi Horozgediği Mahallesi 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı, Plan Açıklama Raporu. İzmir Büyükşehir Belediyesi.
  • Kingston, P. F. (2002). Long-Term Environmental Impact of Oil Spills. Spill Science and Technology Bulletin, 7. 10.1016/S1353-2561(02)00051-8. .
  • Kolokoussis, P. (2018). Oil Spill Detection and Mapping Using Sentinel 2 Imageery. Journal of Marine Science and Engineering, 6 (1):4 .
  • Prastyani, R., Basith, A. (2018). Utilisation of Sentinel-1 SAR Imagery for Oil Spill Mapping: A Case Study of Balikpapan Bay Oil Spill. JGISE: Journal of Geospatial Information Science and Engineering, 1. 10.22146/jgise.38533. .
  • Taşcı, İ. (2018). Orta Çözünürlüklü Uydu Görüntüleri Kullanarak Yanmış Orman Alanlarının Farklı Sınıflandırma Yöntemleri İle Haritalanması, Eskişehir Anadolu Üniversitesi,Fen bilimleri Enstitüsü ,Yüksek Lisans Tezi.
  • Topouzelis, K. (2008). Oil Spill Detection by SAR Images:Dark Formation Detection Feature Extraction and Classification Algorithms. Sensors 8(10), 6642-6659.
  • [URL 1]: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İnternet Sayfası, https://izmir.ktb.gov.tr/TR-77438/aliaga.html, Erişim tarihi: 16.03.2020.
  • [URL 2]: Sputnik Haberler İnternet Sayfası, https://sptnkne.ws/jzqA, Erişim tarihi: 25.02.2020.
  • [URL 3]: Avrupa Uzay Ajansı İnternet Sayfası, ttps://sentinel.esa.int/web/sentinel/home, Erişim tarihi: 15.11.2019.
Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2020
  • Yayıncı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uşak İl Özel İdaresi Katılımcı Bütçe Uygulamasının Mali Yerelleşme Açısından İncelenmesi

Mehtap ÖKSÜZ, Neslihan YILMAZ

Sentinel-1 Uydu Verileriyle Petrol Sızıntısı Tespiti Üzerine Bir İnceleme: İzmir Aliağa Örneği

İnci AKSOY, R. Cüneyt ERENOĞLU

Gelibolu Namaztepe Bölgesindeki Farklı Fizyografyalar Üzerindeki Toprakların Bazı Fiziko-kimyasal Özellikleri ve Sınıflandırılması

Timuçin EVEREST, Ali SUNGUR, Hasan ÖZCAN

Yalova İncisi Üzüm Çeşidinde Farklı Taç Yönetimi Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri

Fulya ATİK, Alper DARDENİZ

Farklı Yazlık Sürgün Kalınlıklarının Cardinal ve Yalova İncisi (Vitis vinifera L.) Üzüm Çeşitlerinde Gelişim ve Kalite Üzerindeki Etkileri

Esra ŞAHİN, Alper DARDENİZ

1-Methylcyclopropene Uygulamalarının Fuji (Malus domestica Cv. Fuji Zhen Aztec) Elma Çeşidinde Kalite Özelliklerine Etkileri

Mustafa SAKALDAŞ, Mehmet Ali GÜNDOĞDU, Kenan KAYNAŞ

Hidrotermal Akışkanlarca Etkilenen Toprakların Ağır Metal İçeriği ve Jeokimyasal Ayrışma Düzeyleri (Sarayköy-Denizli Örneği)

Özcan SOLUK, Hasan ÖZCAN

Şeftali Ağacı Taç Çapı, Yüksekliği ve Budama Süresi İle Budama Artık Miktarı Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi

Gıyasettin ÇİÇEK, Sarp Korkut SÜMER

Farklı Ana Materyaller Üzerinde Oluşmuş Toprakların Ağır Metal İçeriklerinin Belirlenmesi (Kırklareli, Türkiye)

Gökhan TUĞYAN, Ali SUNGUR

Geyikli Yöresi Zeytinyağlarının Bazı Kimyasal Özellikleri ile Uçucu Bileşenlerinin Belirlenmesi

Mehmet Ali GÜNDOĞDU, Murat ŞEKER