Psikanaliz ve hayatın trajik anlamı

Yakın zamanlarda trajedi olgusunu anlamaya yönelik olarak fenomenolojik bir yaklaşım geliştirildi ve bu yaklaşım da gördüğü rağbet düzeyi bakımından antik Yunan'dan beri süregelen daha resmi ve şekilci tanımların yerine geçti. Bu yeni yaklaşım; trajediyi bir tecrübe modu-hayatı değerlendirmeye ilişkin belli bir yol- olarak görmektedir. Söz konusu yaklaşım bu özel bakış açısını geliştirmeye matuf çalışmaların başlıklarına da yansımıştır. Örnek olarak, Unamuno?nun The Tragic Sense of Life'ı (Hayatın Trajik Anlamı), Muller'in The Spirit of Tragedy'si (Trajedinin Ruhu) ve Sewall?ın The Vision of Tragedy'si (Trajedinin Vizyonu) verilebilir. Trajediye ilişkin bu yeni anlayışın, psikanaliz anlayışımıza dair önemli yansımalara sebebiyet verdiği çoktandır muteber bir tesbit olarak tezahür etmiştir. Roy Schafer A New Language for Psychoanalysis (Psikanaliz İçin Yeni Bir Dil) (1976) başlıklı kitabında trajik vizyonun psikanalizle özel irtibatına dikkat çekmiştir. Aynı zamanda başka vizyonlar da keşfetmiş olmasına rağmen Schafer şöyle bir sonuca varmıştır: "Beşeri eylemlerdeki bütün bakış açıları arasında 'trajik olan' acımasızca araştırıcı [ve] derinlemesine müdahil bir olgudur" (s. 35); ve son tahlilde bu olgu psikanalizle ziyadesiyle çok yakından bağlantılı bir vizyondur. Bu makalede, hayatın trajik anlamının psikanalizin süreç ve hedefleriyle kökten ilintilendiği boyutu inceleyeceğim. Ayrıca bu incelemede esas itibarıyla hayatın trajik anlamına ilişkin olarak Richard Sewall tarafından geliştirilen formülasyonu temel alacağım. Zira Sewall'in konu üzerindeki öğretileri benim kendi düşünme tarzımı etkilediği kadar Yale Üniversitesi camiasının diğer üyelerini de etkilemiştir.

Psyhoanalysis and the tragic sense of life

In recent years, a phenomenological approach to the understanding of tragedy has developed that has replaced more formalistic and stylistic definitions, in vogue since the time of ancient Greece. This new approach is based on a view of tragedy as a mode of experience, a particular way of viewing life. It is reflected in the very titles of the works that have developed this particular viewpoint: Unamuno's The Tragic Sense of Life, Muller's The Spirit of Tragedy, and Sewall's The Vision of Tragedy. It has long been apparent that this new understanding of tragedy has important implications for our understanding of psychoanalysis. Roy Schafer (1976), in his book, A New Language for Psychoanalysis, noted the special relevance of the tragic vision to the psychoanalytic. While he also explored other modes of vision, he concluded that, "of all the perspectives on human affairs, the tragic is by far the most remorselessly searching [and] deeply involved" (s. 35); and, ultimately, that it is the vision that is most closely linked to psychoanalysis. In this paper, I shall examine the extent to which the tragic sense of life is essentially related to the process and goals of psychoanalysis. In doing so, I shall extensively rely on the formulation of the tragic sense of life developed by Richard Sewall, whose teachings on the subject deeply influenced my own thinking, as well as so many others in the Yale University community.

___

Breuer and Freud. (1895). Studies on hysteria. S. E. (Standard Edition) 2.

Freud, Sigmund. (1907). Delusions and dreams in Jensen's Gradiva. S.E. 12.

_____. (1912). The dynamics of transference. S. E. 12.

_____. (1914). Remembering, repeating, and working through. S.E. 12.

_____. (1915). Observations on transference-love. S. E. 12.

_____. (1916-1917). Introductory lectures on psychoanalysis. S.E. 15 & 16.

_____. (1917). Mourning and melancholia. S. E. 14.

Hopkins, G. M. (1880). Spring and fall: to a young child. In The Poems of Gerard Mauley Hopkins, ed. W. H. Gardner & N. H. MacKensie. London: Oxford University Pres, pp. 88f.

Jung, C. G. (1938). Psychology and Religion. New Haven: Yale University Press.

Keats, J. (1819). Ode on a Grecian Urn. In Selected Poems and Letters, ed. D. Bush. Cambridge, Mass.: Riverside Pres, pp. 207 f..

Ley da, J. (Ed.) (1951). The Melville Log. New York: Harcourt, Brace.

Loewald, H. W. (1960). On the therapeutic action of psychoanalysis. Inernational Journal of Pycho-analysis. 41: 16-33.

Mann, T. (1934). Joseph and His Brothers, trans. H.T. Lowe-Porter. New York: Alfred A. Knopf.

Muller, H. J. (1956). The Spirit of Tragedy. New York: Alfred A. Knopf.

Schafer, R. (1976). A New Language for Psychoanalysis. New Haven: Yale University Press.

Sewall, R, B. (1959). The Vision of Tragedy. New Haven: Yale University Press.

Singer, E. (1977). The fiction of analytic anonymity. In The Human Dimension of Psychoanalytic Practice, ed. K. A. Frank. New York: Grune & Stratton, pp. 181-192.

_____. (1978). Lecture given at the William Alanson White Institute.

Tillich, P. (1948a). Lecture given at Yale University. In R. Sewall, op.cit.(yukarıdaki kaynak).

_____. (1948b). The Protestant Era. Chicago: The University of Chicago Press.

Unamuno, M. de. (1912). The Tragic Sense of Life, trans. J. E. Crawford Flitch. New York: Dover Publications, 1954.

Wolstein, B. (1981). Psychic realism of psychoanalytic inquiry. In Contemporary Psychoanalysis. 17: pp.399-412.