Aristo'da Yabancı Düşmanlığı

Yunan şehir-devletindeki yerleşik yabancıları kölelere, köleleri ise hayvanlara yakın gören Aristo'nun ideal devletinde, yurttaşlığın toplumda yalnızca dar bir kesimin hakkı ve görevi olmasının öncelikle onun erdem anlayışından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Erdem ve yeteneklerini geliştirecek ve siyasi faaliyetlere katılmalarını mümkün kılacak, yani siyaset ve felsefeyle ilgilenecek boş vakit, serbestlik ve rahatlığa sahip olmayan köleler ve yerleşik yabancılar yurttaş olamazlar. Bu insanların topluma tek katkısı yurttaşlara hizmet ederek onlara erdemli ve iyi hayat için serbest vakit sağlamalarıdır. Aristo'nun devletinde kölelik kalksa bile, yaptıkları iş gereği, yabancılar hep yabancı kalacaklardır ve hiçbir zaman yurttaş olamayacaklardır. Ayrıca bir an yabancıların da sınırdışı edildiğini varsaysak bile, böyle bir durumda kol işlerini yapmak şehirdeki bir kısım özgür insanlara kalacak ve bunlar da çalıştıkça erdem ve mutluluğa ulaşma yeteneklerini kaybedecek ve dolayısıyla yabancılar veya köleler gibi olacaktır. Kısacası Aristo'nun doğa ve insan doğası ve faaliyetlerine dayanan böyle bir erdem anlayışının sonucu olarak, kölelik veya en azından yabancı düşmanlığı kaçınılmazdır.

Xenophobia in Aristotle

Aristotle considers the foreigners residing in Greek city-state close to slaves and slaves close to animals, and in his ideal state, thanks to his conception of virtue, citizenship is the right and duty of only a small sector of the society. The slaves and resident aliens can never be full citizens, as they do not have leisure which will enable them to develop their virtues and skills and participate in political activities, in other words, to deal with politics and philosophy. Their only contribution to the society is, by serving the citizens, to provide them with leisure for a virtuous and good life. Even if slavery is abolished in Aristotle's state, due to the nature of their works, the foreigners will always remain foreigners and can never become citizens. Further, even if we assume that all the foreigners are deported, then some free citizens of the city will have to deal with manual labor. Yet, as they work, they will lose their ability to attain virtue and happiness and thus become just like foreigners or slaves. In brief, as a result of Aristotle's concept of virtue based on nature as well as human nature and activities, slavery or at least xenophobia is inevitable.

___

A.C. Bradley, "Aristotle's Conception of the State", David Keyt and Fred D. Miller, Jr, ed., A Companion to Aristotle's Politics, Blackwell, Oxford (BK) ve Cambridge (ABD), 1991.

A.E. Taylor, Aristotle, Dover Publications, New York 1955.

A.W.H. Adkins, "The Connection Between Aristotle's Ethics and Politics", Political Theory 12 (1984).

Ali Çaksu, "Causality in History: Ibn Khaldun's and Hegel's Transformation of Aristotelian Causes", yayımlanmamış doktora tezi, 1STAC, Kuala Lumpur 1999.

Anton-Herman Chroust, "Aristotle Leaves the Academy", Greece and Rome, 2. seri, cilt 14,sayı 1 (Nisan 1967).

Aristoteles, Nikomakhos'a Etik, Saffet Babür, çev., Kebikeç, Ankara 2005.

Aristoteles, Politika, Mete Tuncay, çev., Remzi Kitabevi, İstanbul 2004.

Aristotle, Nicomachean Ethics, Terence Irwin, çev., Hackett Publishing Company, Indianapolis 1985.

Aristotle, The Politics, Ernest Barker, çev., R.F. Stalley (çeviriyi gözden geçiren, giriş yazan ve notlandıran), Oxford University Press, Oxford ve New York 1995.

C.C.W. Taylor, "Politics", The Cambridge Companion to Aristotle, Jonathan Barbes, ed.,Cambridge University Press, New York 1995.

C.F. Goodey, "Politics, Nature and Necessity: Were Aristotle's Slaves Feeble Minded?",Political Theory, cilt 27, sayı 2 (Nisan 1999).

Daireli Dobbs, "Natural Right and the Problem of Aristotle's Defense of Slavery", The Journal of Politics, cilt 56, sayı 1, (Şubat 1994).

Frederick Copleston, S.J., A History of Philosophy, c. 1: Greece and Rome, 9 cilt, Paulist Press,New Jersey 1946. H.W.C.

Davis, "Introduction", Aristotle's Politics, Benjamin Jowett, çev., Clarendon Press,Oxford 1963.

Hannah Arendt, The Human Condition, University of Chicago Press, Chicago 1958.

Jill Frank, "Citizens, Slaves, and Foreigners: Aristotle on Human Nature", American Political Science Review, cilt 98, sayı I (Şubat 2004).

Mary Daly, "Social Attitudes Towards Women", Dictionary of the History of Ideas.

Richard Kraut, Aristotle on the Human Good, Princeton University Press, Princeton New Jersey 1989.

Sir David Ross, Aristotle, Routledge, Londra ve New York 1996.

Victoria Cuffel, "The Classical Greek Concept of Slavery", Journal of the History of ideas, cilt 27, sayı 3 (Tem.-Eyl. 1966).

W.T. Jones, The Classical Mind: A History of Western Philosophy, Harcourt Brace Jovanovich Publishers, San Diego 1970.

Wayne Ambler, "Aristotle on Nature and Politics: The Case of Slavery", Political Theory, cilt 15, sayı 3 (Ağustos 1987).