KÜRESELLEŞME SÜREciNiN TÜRKİYE'DEKİFiLM DAGITIMINA ETKİLERİ

Bu çalışmanın amacını, küreselleşme sürecinin Türkiye'deki sinema sektöründeki film dağıtımına etkileri oluşturmaktadır. Bunun için 2001, 2002 ve 2003 yılları göz önünde bulundurularak Türkiye sinema sektöründeki film dağıtım oranları nicel olarak analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edi/en bulgulara göre, küreselleşme sürecinin etkisiyle Türkiye film pazarı, dünya sinema pazarının bütünleşik bir parçası haline gelmiştir. Bununla birlikte, bu pazarın küresel Amerikan firmalarının kontrolünde olması da ulaşılan bir diğer sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.

THE INFLUENCES OF THE GLOBALIZATION PROCESS ON THE FILM DISTRIBUTION IN TURKEY

The aim of this study which consists ofthe globalization process' influences on the film distribution in Turkish cinema sectory. The proporıions of the film distribution in the Turkish cinema sectory which are analyzed quanıitaıively to take into consideration the years of 2001, 2002 and 2003. According to findings froııı which obtained the research, the Turkish film market which has become integrated a part ofthe world cinema market. However, this market has been controlled by the American firms which is reached the another resıılt ofthis study.

___

  • Albarran, A. B. (1996). Media Economics: Understanding Markets, Industries and Concepts. Ames: Iowa State University Press.
  • Amin, S. (2000). Değişim Halindeki Dünya Sistemi. Çeviren: Fikret Başkaya. Ankara: Cantekin.
  • Barker, C. (1999). Television, Globalization and Cultural /dentities. Philedelphia: Open University Press.
  • Sinema Gazetesi, 24-30 Ocak 2002.
  • Sinema Gazetesi, 18-24 Ocak 2003.
  • Sinema Gazetesi, 30 Ocak-l2 Şubat 2004.
  • Webster, F. (1995). Theories of Information Society. London and New York: Oxford University Press