Öğretmen Adayları ve Öğretim Üyelerinin “Üniversite” Kavramına İlişkin Metaforik Algıları

Bu araştırma, öğretmen adaylarının ve eğitim fakültesinde görev yapan öğretim üyelerinin üniversiteye ilişkin algılarını metaforlar aracılığıyla tespit etmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, mevcut durumun belirlenmesi ve analiz edilmesine yönelik betimsel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görev yapan 35 öğretim üyesi ve 2010-2011 öğretim yılı bahar döneminde beş farklı programda öğrenim gören 259 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, bir adet açık uçlu soru ile toplanmıştır. Üniversiteye ilişkin algıların tespiti için öğretim üyeleri ve öğretmen adaylarından üniversite kavramlarına ilişkin metafor üretmeleri istenmiştir. Araştırmanın verilerinin toplanması, analiz edilmesi ve yorumlanmasında nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre; katılımcılar üniversite kavramına ilişkin olumlu ve olumsuz metaforlar üretmişlerdir. Araştırmanın sonucunda, öğretmen adaylarının üniversiteye ilişkin algılarının, olumsuzluk unsuru olarak üniversite ve çok kültürlü bir ortam olarak üniversite, öğretim üyelerinin ise kapsamlı bir ortam ve anti- sosyal bir unsur olarak üniversite şeklindeki kavramsal kategorilerde yoğunlaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

Kavramına İlişkin Metaforik AlgılarıThe Metaphoric Perceptions of Teacher Candidates and Faculty Members towards “University” Concept

The purpose of this study is to determine teacher candidates and faculty members’ perceptions of university by means of metaphors. This research is a descriptive research to analyze and identify the current situation. The sample of the study consists of 35 faculty members and 259 teacher candidates attending five different departments of Faculty of Education, Eskişehir Osmangazi University in the 2010-2011 academic years. The data were collected by a number of open-ended questions. To determine the perceptions of university, faculty members and teacher candidates were asked to produce concepts of metaphor. The data were collected, analyzed and interpreted by using content analysis technique. According to the findings, participants produced both positive and negative metaphors on the concept of university. As a result, the perceptions of teacher candidates are concentrated in the categories of university as a negative element category and university as a multiculturalism and diversity space, therefore faculty members are concentrated in university as a comprehensive place and a anti-social element.

___