Medya-Demokrasi-Siyasi İktidar İlişkisi: AKP Örnek Olayı

Bu çalışmanın amacı, medya ve siyasi iktidar arasındaki ilişkiyi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) örnek olayı ile inceleyerek bu ilişkinin Türkiye'de demokrasinin yerleşmesinin önünde ne gibi engeller oluşturacağını belirlemeye çalışmaktır. Bu amaçla Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kuruluşundan sonraki günlerde ve 3 Kasım 2002 genel seçimlerinden sonra medyanın AKP'ye karşı tutumunda bir değişiklik olup olmadığı gösterilmeye çalışılacaktır. Türkiye'de medyanın demokrasinin yerleşmesine katkıda bulunması, tekelleşmeyi önleyecek etkili yasal düzenlemelerin yapılmasına, medyanın ekonomik olarak devletten bağımsız hale gelmesine ve ifade özgürlüğünü sadece kendisi için değil toplumun tüm katmanları için savunacak şekilde bir sosyal sorumluluk bilincine sahip olmasına bağlıdır.

The Relation of Media of-Democracy-Governments: The Case of JDP

The aim of this study is to determine the obstacles for the consolidation of democracy in Turkey by examining the nature of the relationship between media and governments through the case study of the Justice and Development Party. In so doing, it will be examined that whether there is change in the attitude of media towards the JDP before and after 3 November 2002 General Elections or not. Turkish media can contribute to the consolidation of democracy, it legal regulations to prevent monopolization could be made and applied, if Turkish media could become financially independent from the state, and if it could have social responsibility in order to support freedom of speech not just for itself but for whole society.

___

  • Adaklı, Gülseren (2001). "Yayıncılık Alanında mülkiyet ve Kontrol". Medya Politikaları, Beybin Kejanlıoğlu, Sevilay Çelenk ve Gülseren Adaklı (der.) içide. Ankara: İmge Kitabevi. 145-203.
  • Aziz, Aysel (1993). "TRT-Siyasal Yapı ilişkisi: Dünü, Bugünü, Yarını." Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi yayınları- İLEF Yıllık. 45-60.
  • Curran, James (2002). "Medya ve Demokrasi: Yeniden Değer Biçme." Medya, Kültür, Siyaset, Süleyman İrvan (der) içinde. Ankara: Alp Yayınevi. 181-261.
  • Desmoulins, Nadine Toussint (1993). Medya Ekonomisi. Çev, Galip Üstün. İstanbul: İetişim Yayınları.
  • Doyle, Gillian (2002). Media Ownership. London: Sage Publications.
  • Gencel Bek, Mine (2000). "Devlet, Piyasa, Demokratik Bir İletişim Düzeni: Türkiye'de Medyanın Son On Yılı." iletişim 8: 9-25