From Confucianism to Consumerism: Women, Food and the Media in Contemporary Korea

Bu çalışma günümüz Kore'sinde kadın deneyimlerinin kültürel dinamiklerini ve çelişkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Modernleşme süreci kadınların yaşamlarında yapısal açmazlar yaratmıştır. Kadınlar bu günlerde etkin bir biçimde modernlik adına tüketimcilikle (consumerism) bütünleştirilen batılı değerler ve geleneksel Konfüçyen değerler arasında sıkışıp kalmışlardır.   Gerilim, geniş anlamda yiyecek ve yeme edimine dair paylaşılan değerler, inançlar ve  eğilimlerde, ve kadın bedeni imgesinin algılanmasında açıkça ortaya çıkmaktadır. Toplumsal ve  ekonomik çevredeki hızlı dönüşümün yemek adetlerini ve yeme stillerini etkisi altına olmasına  rağmen, kadınların yiyecek ve yeme konusundaki rol ve beklentileri hiç olmadığı kadar muğlaklaşmış ve sorunsal hale gelmiştir. Yiyeceğin sembolik anlamı kamusal kültürel temsilin merkezi bir bölgesi olarak televizyon reklamlarında incelenmiştir. Kadınların gündelik beklentileri ve yiyecek ve yeme  edimi ile olan müzakereleri kadınlarla yapılan görüşmelerle analiz edilmiştir.

From Confucianism to Consumerism: Women, Food and the Media in Contemporary Korea

This paper attempts to explore the cultural dynamics and contradictions women are experiencing in contemporary Korna. The process of modernization has created structural dilemmas in women's everyday lives. Women nowadays are caught up between traditional Confucian values and western values which is actively incorporated with consumerism in the name of modernity. The tension is clearly revealed in the widely shared values, beliefs and attitudes of food and eating, and the  perceptions of women's body images. Although rapid transformation of social and economic environment has greatly modified food customs and eating styles, women's roles and expectations with regard to food and eating are much more ambiguous and problematic than ever before. The symbolic meaning of food in the discourses of television advertisements, asa central site of public  cultural representation, is examined. Women 's everyday expectations and negotiations with regard  to food and eating are further analysed through interviews with women. 

___

  • Bauman, Z. (1991). Modernity and Ambivalence. Cambridge, UK: Polity Press.
  • Cho, H. (1991). "Transformation and Conquest of Patriarchy." In Studies on Korean Women Religion and Patriarchy. Seoul: Chungha.
  • Deucheler, M. (1992). The Confucian Transformation of Korea: A Study of Society and Ideology. Harvard: Council on East Asian Studies: Harvard University,
  • Ewen, S. (1976), Captains of Consciousness. New York, St. Louise, San Francisco, Toronto, Mexico, and Dusseldorf: McGraw-Hill Book Company.
  • Featherstone, M. (1993). "The Body in Consumer Culture." In The Body: Social Process and Cultural Theory. Featherstone, M., Hepworth, M. and Turner, B. (eds.). London, Newbury Park, New Delhi: Sage Publication.