ERGENLERDE GELİŞİMSEL KRİZ ÜZERİNE BİR KLİNİK ÖRNEK

Ergenlik çocukluk ve yetişkinlik arasında bir moratoryumdur. Ergenlik değişim ve büyümeyi içine alır. Bu dönem bittiğinde ergen belli bir kimliğe sahip bireyselleşmiş ve ayrışmış bir birey olmalıdır. Bu dönemin zorlayıcı deneyimleri meslek seçimi, değerler sisteminin ve yaşam felsefesinin oluşturulması ve yakın ilişkiler kurma konusunda yaşanır. Gençler bu evrede özerk bir birey olmakla, toplumun uyumlu bir üyesi olmayı bağdaştırma durumundadır. Gençlerin gelişimsel yaşam krizleri genellikle ana-baba ile yaşanan çatışmalar, okulda yaşanan başarısızlıklar, kendi cinsinden ve karşı cinsten yaşıtlarıyla ilişkide çıkan sorunlarla oluşur. Gençler için özellikle bir grubun üyesi olma gereksinimi, dışlanma korkusuyla bazı alt kültür gruplarına katılmasına yol açar. Bu çalışmada gelişimsel yaşam krizi yaşayan bir ergen ve ailesiyle yürütülen tedavi programı sunulmuştur.

A Clinical Case on Developmental Crisis in The Adolescence Period

Puberty is the morotorium betvveen childhood and adulthood periods. H includes both development and growth. An adolescent should have a notable identity with the dififerentiated individualization by the and of this period. The forced experiences of puberty is on the selection of any kinds of profession to be built up valves systems and life philosophy. Young's have experienced some kinds of conflicts betvveen to be an independent individualization and to be an adaptive person. İn this condition puberty is a kind of reconciliation period. The developmental crisis of youngs have generally accented vvith conflict with parents, unsuccessfuly ness in school, their peer relation and the problems with thenselves. The need of belonging to a groups leads young's to join subcultures groups. İn this study, presented crisis intervention program on an adolescent with developmental crisis and his/her family.

___

  • Ekşi A (1999). Adölesans Döneminde Uyum ve Davranış Sorunları, Ekşi A (eds) Ben Hasta Değilim Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarının Psikososyal Yönü, Nobel Tıp Kitabevi, 149-154.
  • Gander M.J. Gardiner WH (1993). Child and Adolescane Development, Çocuk ve Ergen Gelişimi. İng Çev. Onur ve Ark. İmge Kitabevi Yayınları, S. 402-404.
  • Parman T (1,997). Ergenlik: Bir Giriş Yazısı. Psikiyatri, Psikoloji, Psikofarmokoloji, (5) Ek Sayı 4: 7-8.
  • Sayıl I, Palabıyıkoğlu R, Berksun O (1996). Kriz ve Krize Müdahale Kurs Notları, Kriz Merkezi Yayınları, 72 Ofset Basımevi.