ELEKTRİKLİ TANK KAPSÜLLERİNDE AKTİVASYON ZAMANI VE ELEKTRİKSEL DİRENÇ DEĞERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Kapsüller, genellikle primer patlayıcı içerikli, mühimmat sisteminin ateşleme serisinin ilk elemanlarıdır. Farklı tip ve tasarımda olmalarına rağmen fonksiyonel olarak “elektrikli” ve “darbeli” olarak iki grupta sınıflandırılabilir (Yıldırım, 2013). Elektrikli kapsüller, silah sistemi tarafından uygulanan elektrik akımı ile aktive olurlar ve bu akıma karşı hassas bir primer patlayıcı ve akımı patlayıcıya iletebilecek, patlayıcı ile temas halinde bulunan bir iletken telden oluşurlar (Matyas ve Pachman, 2013). Bu çalışmada tank mühimmatı kapsüllerinin tasarımı sırasında kullanılan direnç tellerinin kapsüllerin aktivasyon zamanı üzerindeki etkileri irdelenmiştir. Kapsüller farklı biçimlerde tasarlanmış ve bu tasarımların zaman üzerindeki etkilerini belirlemek için fonksiyon testine tabi tutulmuşlardır.

Examination of The Relationship Between Activation Time and Electrical Resistance in Electrical Tank Primers

Primers are cups which generally include pimer explosive and are the first step of explosive trains. Despite their different type and desing, they can be classified as “electrical” and “percussion” functionally (Yıldırım, 2013). Electrical primers are activated by electric current and include primer explosive which is affected by electric current and conducting wire which cunducts the current to the primer explosive (Matyas ve Pachman, 2013). In this study, the effects of the resistance wires used in the design of the tank ammunition primers on the activation time of the primers were examined. The primers are designed in different configurations and subjected to function time tests and it has been tried to show how different designs affect time.

___

  • Davis, T.L.,Ekim 2018,”The Chemistry of Powder and Explosives”, http://www.gunshoplosangeles.com/Pyrotechnic/Pyrotechnic_Books/Tenney_L._Davis_Chemi stry_of_Powder_and_Explosives_Ocr.pdf
  • EMO.org.tr, Patlayıcı maddelerde kullanılan Elektrikli sistemler, patlayıcı ortamlar hakkında bilgi (http://www.emo.org.tr/ekler/d6646aad9bcc0be_ek.pdf?tipi=2&turu=X&sube=6 Erişim tarihi Nisan 2020)
  • Hazardous chemicals-Explosiveshttp://vumic.org/safety/waste/highly-hazardous-chemicals-explosives Erişim tarihi: Nisan 2020)
  • Matyas, R.,Pachman, J. 2013,“Primary Explosive”, Faculty of Chemical Technology University of Pardubice,Springer Çek Cumhuriyeti.
  • Meyer, R.,Köhler, J., Homburg, A. 2007,“Explosives”, Wiley-VCH & Co. KGaA, Weinheim, Almanya. “Case Electrical Primer”Ekim 2019, http://www.eugeneleeslover.com.
  • Yaşar, H. 1979,“Mühimmatın Esasları”, , MKE Kurumu Matbaası, Ankara
  • Yıldırım, F.2013, “Büyük Kalibre Mühimmatta Kullanılan Barutların Geometrik Şekil Değişiminin Namlu İçBasıncı Ve Namlu Çıkış HızıÜzerindeki Etkisi”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi.
Konya mühendislik bilimleri dergisi (Online)-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Konya Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

ALÜMİNYUM HİDROKSİT KRİSTALİZASYONU ÜZERİNE LİTYUM SAFSIZLIĞININ ETKİSİ

Ayhan Abdullah CEYHAN, Halil İbrahim TEMİZ

KONUT YAPILARININ MALİYET TAHMİNİNDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN PERFORMANS ANALİZİ

Mehmet Şükrü ÖZMADEN, Mürsel ERDAL

RADYAL ŞEBEKELERDE DESTEK VEKTÖR REGRESYON İLE OPTİMUM KABLO TOPRAKLAMA SİSTEMİ TASARIMI

Bahadır AKBAL

TDY 2007 VE TBDY 2018 YÖNETMELİKLERİNE GÖRE YAPI YÜKSEKLİĞİNİN TABAN KESME KUVVETİ VE TEPE DEPLASMANI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Mehmet Fatih ŞAHAN, İsmail ÜNSAL, Fatih Ali ÖNCEL

VERİ YENİDEN ÖRNEKLEME STRATEJİSİ İLE BÜTÜNLEŞTİRİLMİŞ AŞIRI ÖĞRENME MAKİNELERİ SINIFLAYICILARI İLE KALP KRİZİ TAHMİNLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN YENİ BİR YAKLAŞIM

Ahmet SAYGILI

PATLATMA KAYNAKLI YER SARSINTISI VE HASAR DEĞERLENDİRME PARAMETRELERİ

Bilgehan KEKEÇ, Dhikra GHILOUFI

ELEKTRİKLİ TANK KAPSÜLLERİNDE AKTİVASYON ZAMANI VE ELEKTRİKSEL DİRENÇ DEĞERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Mustafa DÜNDAR, Davut ÖZKAN, Aysun ŞAHİN, İhsan Çağatay ÖNCEL, Jale GÜLEN

YÜK BARASI ÖLÇÜMLERİNE DAYALI GERİLİM KARARLILIĞI DEĞERLENDİRMESİ

Mehmet Ali YALÇIN, Talha Enes GÜMÜŞ, Mustafa TURAN, Selim MERİÇ

ÇÖZELTİ MADENCİLİĞİ YÖNTEMİYLE KAYA TUZU ÜRETİMİ

Niyazi BİLİM, Emre KARAKAYA

YAPI ÜRETİM SÜRECİNDEKİ İŞ KAZALARI ŞİDDETİNİN ÖN BİLGİLENDİRİLMİŞ YAPAY ÖĞRENME METODU İLE TAHMİNİ

Recep KANIT, Mustafa TÜRKER