SANAYG YAPILARININ MALGYETGNDE ETKGN PARAMETRELERGN GRDELENMESG

İnşaatı yapılacak her yapının projelendirilmesinde, güvenlikle birlikte maliyetin düşünülmesi gerekir. Yapılan araştırmalar ülkemizde özellikle endüstri yapılarında uygulama çeşitliliğini gözler önüne sermektedir. Bu çalışma, sanayi yapılarının yapım teknolojilerinin özellikle ekonomik yönden karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, aynı boyutlarda bulunan prefabrike betonarme, çelik ve kompozit sanayi yapıları, yapıların ömürleri ve bakım masrafları da dikkate alınarak bütün avantajları ve dezavantajlarıyla ekonomik olarak karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmada kullanılan değişkenler; Yapı tipi (Prefabrike Betonarme (P), Çelik (Ç) ve Kompozit (K)), deprem bölgesi, nakliye mesafesi ve yapının açıklığı olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda seçilen 3 farklı tip yapı (P, Ç, K) 3 değişik açıklık (15, 18 ve 22) için ve 4 değişik deprem bölgesi baz alınarak, SAP2000 programı yardımıyla analiz edilmiş ve boyutlandırılmıştır. Statik ve dinamik çözümleri yapılan bu sistemlerin 4 farklı nakliye mesafesine göre (50-100-150 ve 200 km) maliyet analizleri yapılmış ve elde edilen sonuçlara göre sistemler karşılaştırılmışlardır. Çalışmada toplam 3 x 3 x 4 x 4 =144 çerçeve analiz edilmiştir. Bu çalışmada güdülen en önemli amaç, uygulayıcılar için sistem seçiminde maliyet karşılaştırması yapabilmek ve etkin parametreleri ortaya koymaktır.

Investigation of Effective Parameter for Industrial Building Costs

Safety and economy must be considered with together in all structural projects, whichwill be built. According to the researches in Turkey, construction techniques are various in industrialbuildings. The main aim of the study is to compare economical aspects of the various constructiontechniques. Therefore, in this study, prefabricated, steel and composite building systems which havesame dimensions and loading parameter are compared with each other in economic way in respect toall advantages and disadvantages. In this scope, 3 different system prefabricated (P), steel (Ç), andcomposite (K), are planned to design. These solutions have been done in 4 different seismic regionand three different span length (15,18 and 22). After that, all systems projected are calculated andcompared with each other according to the 4 different transportation distance (50-100-150 and 200km). Totally 3 x 3 x 4 x 4 =144 frames are analyzed. The main aim of this study is to compare the costsof mentioned systems and put forward the effective parameters for industrial buildings.

___

  • Arslan M.H., Arslan H.D., Sanayi YapÍlarÍnda Prefabrike Betonarme Tercihi ve Üretici SorunlarÍ, Konya 1. Organize Sanayi Bölgesi ÖrneÂi” Konya Ticaret OdasÍ Dergisi, Özel Say͜Í, 2005.
  • Arslan M.H., “ Prefabrike Endüstri YapÍlarÍÍn Deprem Yükü Etkisi AltÍnda DavranÍóÍ” Yüksek Lisans Tezi, G.T.Ü. F.B.E., Gstanbul, 2000.
  • Ata N., NuhoÂlu A., AydÍn H., “ Çelik ve Prefabrike Hangar YapÍlarÍÍn Góaat Maliyet KaróÍlaóÍrmasÍ”, Çelik YapÍlar Sempozyumu, 2005, Ankara.
  • AyaydÍn Y., “Büyük AçÍklÍklÍ Prefabrike Betonarme YapÍlar”, Kurtió MatbaasÍ, Gstanbul 1989.
  • Gönül H., Demirel F., “Prefabrike Endüstri YapÍlarÍ Üzerine Bir Alan AraóÍrmasÍ: DiyarbakÍr Birinci Organize Sanayi Bölgesi”, Gazi Üniversitesi Müh-Mim. Fak. Der. Cilt 18, No 1, 169-184, 2003.
  • KaradoÂan, H.F.,Yüksel E., Glki A.,Saruhan H.,DarÍlmaz K.,Gürol Ö., 1997,Çanak Temele Yerleótirilen ÖnyapÍm KolonlarÍn Deprem DavranÍóÍ,4.Ulusal Deprem KonferansÍ,ODTÜ Kültür Merkezi,Ankara .
  • KaltakcÍ M.Y., “TaóÍma Gücü Glkesine Göre Düzenlenmió Betonarme Tablo ve Abaklar (Ders NotlarÍ)” 2003, Konya KaltakcÍ Y., Arslan M.H., Taótekin S., “Prefabrike YapÍ Üretiminde Gleri Teknoloji KullanÍÍ” UluslararasÍȱGleri Teknolojiler Sempozyumu, Konya, Türkiye, 2005.
  • SAP2000. Structural Analysis Program, Nonlinear Version 7.12, Computer and structures, Inc. Berkeley, CA,USA; 2000.
  • Tankut., T., Ersoy, U., ÖZCEBE, G,2000, 1999 Y͕Índa Marmara ve Düzce Depremlerinde Gözlenen Prefabrike YapÍ HasarlarÍ, 10. Prefabrikasyon Sempozyumu, Gstanbul.
  • Taótekin S., Sanayi YapÍlarÍnda Prefabrik Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon UygulamalarÍÍn Ekonomik Yönden KaróÍlaóÍ›ÍlmasÍ, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya, 2006.
  • Türk Deprem YönetmeliÂi, BayÍndÍrlÍk ve Gskan BakanlÍÂÍ, Ankara, 2006.