ÇOK KATLI BETONARME KONUTLARDA KAYNAK İHTİYACININ YAPAY SİNİR AĞLARI İLE TAHMİNİ

Bu çalışmada, çok katlı betonarme konutların malzeme ve işgücü kaynakların Yapay Sinir ağları (YSA) ile tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 7 adet çok katlı betonarme konut projesinden malzeme ve işgücü kaynaklarına ait analizler yapılarak oluşturulan veri seti yapay sinir ağına öğretilmiş, elde edilen bulgulara göre, oluşturulan YSA’dan beton, kalıp ve demir ile düz işçi ihtiyacına dair tahmini veriler sağlanmıştır. Sonuçta bu verilerin gerçeğe yakın olduğu ve inşaat sektöründe kaynak ihtiyacının tahmini amacıyla YSA’nIn uygulanabileceği görülmüştür

Resource Estimation For Multiple Reinforced Concrete Buildings By Artificial Neural Networks

In this study, it is aimed to estimate material and manpower resources for multiplereinforced concrete buildings by using Artificial Neural Networks (ANN). For this purpose, a data setformed by analyzing material and manpower resources for seven number of multiple reinforcedconcrete building is introduced to ANN, and estimated data related with requirements of concrete,formwork, reinforcement and unskilled worker is obtained from ANN. As a result, it is observed thatestimated data is similar to exact values, and ANN can be implemented for resource estimation inconstruction sector.

___

  • Adeli H., Karim A., 2001, Construction Scheduling, Cost Optimization And Management, Spon Pres, London, 7-12.
  • Baykan U. N., 2007, Góaat Projelerinde Kaynak GhtiyacÍÍn Yapay Sinir AÂlarÍ YaklaóÍÍȱ Gle Tahmini”, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü, 27-86.
  • KanÍt, R., “KaynaklarÍn k͜ÍtlÍ olduÂu koóullarda bir inóaat projesinin sezgisel yöntemle planlanmasÍ”, Gazi Üniversitesi Politeknik Dergisi, 6 (3): 585-596 (2003).
  • Kutlu, N. T., 2001, Proje planlama teknikleri ve pert tekniÂinin inóaat sektöründe uygulanmasÍ üzerine bir çalÍóma, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3 (2): 164- 207.
  • Öztemel, E., 2003, Yapay Sinir AÂlarÍ, Papatya YayÍnc͕Ík, Gstanbul, 13-57.
  • Sar͌Í, Ö., 1994, YapÍm yönetiminde kaynak planlama yaklaóÍmlarÍ ve kompüter destekli çoklu proje programlama, Yüksek Lisans Tezi, G.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, 12-37.