KONYA İLİNDE MEYDANA GELEN BİSİKLET KAZALARININ KARAR DESTEK SİSTEMLERİ YARDIMIYLA WEB TABANLI MEKÂNSAL ANALİZİ

Günümüz toplumunda insanların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere motorlu araçların yanında insan gücüyle çalışan araçlarda topografyaya bağlı olarak yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Ekonomik olması ve trafik yönünden rahat bir ulaşım sağlaması nedeniyle bisiklet kullanımı birçok kent merkezinde kullanılmaktadır. Ancak getirdiği kolaylıklar yanında bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. Konya ili Türkiye’nin en düz coğrafyasına sahip illerinden birisi olması nedeniyle yoğun bir bisiklet kullanımına sahiptir. Bu nedenle gerçekleşen trafik kazalarına bakıldığında bisikletlerin karıştığı kazalarda azımsanamayacak kadar çok olmaktadır. Bunların bir kısmı ölümcül olabilmekte ve bisiklet kullanıcıları hayatını kaybetmektedirler. Bu nedenle bisiklet yollarının yoğunlukla doğru orantılı olarak genişletilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak kazaların analizi ve önlenmesi için bir çalışma yapılmıştır. Bu amaçla Konya ilinde yoğun olarak bisiklet kazalarının yaşandığı yolların incelenmesi ve analizlerin gerçekleştirilebilmesini sağlamak amacıyla web tabanlı coğrafi bilgi sistemleri oluşturulmuştur. ArcGIS ve GeoServer yazılımları kullanılarak geliştirilen formlar ve modeller sayesinde kaza verileri işlenerek analiz edilmekte ve sonuç ürünler web ortamında anlık olarak sunulabilmektedir. Mahalle statüleri ve ticaret alanlarının da eklenmesi ile birlikte sosyo‐ekonomik açıdan değerlendirmeler yapılabilmektedir.

WEB Based Analysis of Bicycle Accidents in Konya With Desicion Support Systems

In today’s society for the purpose of providing human transportation, human‐powered vehicles (bicycle etc...) are commonly used as well as motor vehicles depend to terrain. In most of the countries, because it provides convenient access in terms of traffic and economic solutions, bicycles are using in urban transportation intensely. But there are some risk factors when using bicycles on traffic as like accidents. Konya province in Turkey has a smoothest terrain model comparing the other provinces. Because of this, it has intensive bicycle traffic in daily life. Therefore, this situation can cause fatal traffic accidents when crushing with the motor vehicles. For the purpose of preventing the bicycle accidents, with considering urban settlements and population, a web based geographical information system is created for Konya province. This web based geographical information system is created by integrating ArcGIS and GeoServer softwares. By using ArcGIS ArcObjects software language, there is a user form created for process of the bicycle accident information as like accident coordinates, addresses and type of accidents. With this form, all the information is saved into geodatabases and required analysis techniques are realized with this information. Roads, trade and urban regions, population and past accident layers are integrated into database for analyzing new accidents and determine the solutions for preventing the accidents.

___

  • Depreitere, B., Van Lierde, C., Maene, S., Plets, C., Vander Sloten, J., Van Audekercke, R., Van der Perre, G., Goffin, J., 2004, “Bicycle‐Related Head İnjury: A Study Of 86 Cases”, Acc. Anal. Prev. 36, 561‐567.
  • Durduran, S., Sarõ, F., Erdi, A., Alkaya, C., 2011, “WEB Tabanlõ CBS Kullanõlarak Trafik Kazalararirun Analizi: KONYA Örneği”, TMMOB Coğrafi Bilgi Sistemleri Kongresi Antalya.
  • Forster, J., 2001, “The bikeway controversy”, Transport. Quart. 55 (2)
  • Joon‐Ki Kima, Sungyop Kimb, Gudmundur F. Ulfarsson, Luis A. Porrello., 2007, “Bicyclist Injury Severities in Bicycle‐Motor Vehicle Accidents”, Accident Analysis and Prevention 39 (2007) 238‐251
  • Pucher, J., 2001, “Cycling safety on bikeways vs. Roads”, Transport. Quart. 55 (4), 11‐99.
  • Robinson, D.L., 2001, “Changes in Head Injury with the New Zealand Bicycle Helmet Law”, Acc. Anal. Prev. 33, 687‐691.
  • Rodgers, G.B., 2000, “Bicycle and Bicycle Helmet Use Patterns in The United States in 1998”, J. Saf. Res. 31 (3), 149‐158.
  • Sari, F., Erdi, A., Kõrtõloğlu, O., 2011, “İnternet Tabanlõ Coğrafi Bilgi Sistemi Uygulamalarõnda GeoServer ArcGISServer ve GoogleMAP API Entegrasyonu”, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasõ 13. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayõ 18‐22 Nisan, Ankara.
  • Schieber, R.A., Sacks, J.J., 2001, “Measuring community bicycle helmet use among children”, Public Health Rep. 116, 113‐121.
  • Stone, M., Broughton, J., 2003, “Getting off your bike: cycling accidents in Great Britain in 1990‐1999”, Acc. Anal. Prev. 35 (4), 549‐556.