AMELİYATHANELERİN STERİL YAPILANMASINDA MİMARİ DETAYLAR VE BİR ŞARTNAME ALTYAPI ÇALIŞMASI

Hastane planlamasında temizlik sınıflamasına göre en temiz olması gereken mekanlar ameliyathanelerdir. Ameliyathanelerde hijyenin sağlanması ve sterilizasyon temel sorundur. Ameliyat sonrası enfeksiyon maliyetine karşılık; döşeme, duvar ve tavan kaplaması olarak, genelde dünyada en gelişmiş teknolojilerle üretilen gereçler kullanılmaktadır. Bu gereçlerin ithal edilmesi ya da ithal teknolojiyle üretilmesi nedeniyle sürekli değişen ve oldukça pahalı çözümler söz konusudur. Kullanılan teknolojinin bu hızlı gelişmesinin sonucu olarak genel şartnamelerde yer almayan uygulamalar, özel şartnameler ve sözleşmelerle gerçekleştirilmektedir. Bu şartnameler genelde firma kataloglarında yer alan bilgilere ve uluslararası standartlara dayanılarak hazırlanmaktadır. Yapılan uygulamalar sağlıklı bir şekilde denetlenememektedir. Bu durumda ameliyathanelerde steril koşulların sağlanabilmesi için öncelikle hastanelere özel yapı şartnamelerinin hazırlanması zorunludur. Ameliyathaneler disiplinler arası düşünülmesi gereken bir konu olarak birlikte çalışmayı zorunlu kılar. Mühendislik branşları ve mimari ‘hastanın iyileşmesine doğrudan katkıda bulunan mekanlar yapmak’ olarak tanımlayabileceğimiz temel amaç doğrultusunda tıp bilimi ile birlikte çalışmalıdırlar. Araştırma, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesinin ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerindeki onarım‐yenileme çalışmaları ve kullanım sürecinde gerçekleştirilmiştir. Yapılan tespitler doğrultusunda, hastanelere özel yapı şartnameleri için bir alt yapı oluşturulmaya çalışılmıştır.

Architectural Details in Sterile Structuring of Operation Spaces and a Practical Work for a Basic Specification

The operation rooms must be the cleanest area in the cleaning classification at the hospital planning. Providing hygiene and sterilization in the operation rooms is the main problem. Operation room flooring, wall and ceiling covering materials are generally produced with the most advance technology against to post operative infection cost. Importing of those materials or manufacturing with imported technology causes always changing expensive solutions. Building technical solutions that are not included in General Technical Specifications is possible only by private contracts and special unit prices. These specifications are generally based on firm catalogues and international standards. Technical applications can not be controlled truly. So, first of all it is necessary to be worked out building specifications to provide sterilized environment for hospitals. The operation rooms should be considered as an interdisciplinary subject that obliges to work together. Engineering branches and architecture must study together with medicine, through the basic objective that we can describe as “to built areas that will contribute healing of patient directly”. The research was carried out during repair–restoration works and using period in operation rooms and intensive care units of the Faculty of Medicine Research Hospital of the Seljuk University . In this study, in accordance with the findings, it is tried to progress a bottom structure of a specialized building specifications for hospital buildings.

___

  • Boylu, A., “Ülkemizde hastane hijyenik alan klima ve havalandırma tekniğinin durumu”, 8. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, İstanbul, 2008.
  • Bulut, H., 2008, “Isıtma sezonunda ofislerde iç hava kalitesinin araştırılması”, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Tesisat Mühendisliği Dergisi, Sayı 105, s28‐37.
  • Efe, Ö. ve Kaynak, O., 2000,Yapay Sinir Ağları ve Uygulamaları, Boğaziçi Üniversitesi.
  • Ekinci, C.E., 2006, “The calculation methods of compound of concrete and a novel calculation method”, E‐Journal of New World Sciences Academy, Vol. 1, No. 1, A0001, pp.1‐11.
  • Genç, U.A., 2009, Hastane Yapılarında Steril Alan Uygulama Sorunlarının Konya Meram Tıp Fakültesi Örneğinde İrdelenmesi ve Çözüm Önerileri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Harvey, R.L., 1994, Network Principles. Prentice‐Hall, Neural Inc., New Jersey.
  • Kenter, H.M., “Temiz oda tasarımı ve iklimlendirme sisteminin temiz odalarda önemi”, 8. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, İstanbul, 2008.
  • Kenter, H.M., “Steril ve temiz üretim alanlarının tasarımında tesisat mühendisi açısından dikkat edilmesi gereken konular”, 6. International HVAC+R Technology Symposium, İstanbul, 2004.
  • Kenter, H.M., “Hastane steril alan planlama kriterleri”, 2. Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, İstanbul, 2001.
  • Kırbaş, C., “Ameliyathanelerde basınç ve hava akışı uygulaması”, 9. Ulusal Tes. Müh. Kong., 1997.
  • Parthasarathy, S., Tobin, M.J., 2004. “Sleep in the intensive care unit” , Intensive Care Medicine
  • Teksöz. Ertan., “Yoğun bakım havalandırmaları ve izolasyon ünitelerinde havalandırmalar” 5.Ulusal Sterilizasyon Dezenfeksiyon Kongresi, İstanbul, 2007.
  • Toydemir, N. ve diğ., 2000, Yapı Elemanı Tasarımında Malzeme, Literatür yayınları: 39, İstanbul, s.303‐313
  • T.C. Sağlık Bakanlığı, 2010, Türkiye Sağlık Yapıları Asgari Tasarım Standartları Yönetmeliği.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı, 2010, Değişikliklerle Beraber Yoğun Bakım Ünite Standartları. s.150
  • www.hepaonline.com.2011
  • www.klimaci.com.2011
  • www.kliterm.com.2011
  • www.pvcyerkaplamasi.net/2011/11