Solid Organ Maligniteli Hastalarda İnfeksiyon Etkenleri ve Antibiyotik Duyarlılık Durumları

Amaç: Bu çalışmada çeşitli solid organ maligniteli hastalardan bir yıllık süre içinde laboratuarımıza kültür için gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen mikroorganizmalar, örneklere göre bakteri türlerinin dağılımı ve izole edilen mikroorganizmaların antibiyotik duyarlılık durumları araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Örnekler %5 koyun kanlı agar, Eosine Methylen Blue agar (EMB), çikolata ve Sabouraud Dekstroz agar besiyerlerine ekilerek, üretilen tüm bakteri kolonileri konvansiyonel yöntemlerle değerlendirilip gerekli durumlarda uygun API kitleri (bioMérieux, France) ile identifikasyonları yapıldı. İzolatların antibiyotik duyarlılıkları CLSI standartları doğrultusunda Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile belirlendi. Bulgular: Toplam 250 kültür örneğinden 78’inde patojen mikroorganizma izole edilmiş, bir örnekte 2 farklı tür mikroorganizma üremiştir. En sık izole edilen etkenler sırasıyla Escherichia coli (%34,2), koagülaz negatif stafilokoklar (KNS) (%27,8) ve Candida spp. (%11,4) olarak belirlendi. Kan kültürlerinde ilk sırayı KNS’ların aldığı, E. coli’nin 2. sıraya geçtiği, görülmüştür. Özellikle idrar ve balgam örneklerinde olmak üzere bu hasta grubunda Candida spp. izolasyon oranında yükseklik dikkat çekmektedir. Sonuç: Bu hasta grubunda çeşitli vücut bölgelerinden izole edilen etken bakteri profilinde ve bu bakterilerin antibiyotiklere duyarlılık oranlarında çok önemli bir farklılık gözlenmezken bu grup hastalarda infeksiyonla mücadelede etiyolojik ajan olarak fungal infeksiyonların da akılda bulundurulmasının gereği vurgulanmalıdır

Solid Organ Maligniteli Hastalarda İnfeksiyon Etkenleri ve Antibiyotik Duyarlılık Durumları

Keywords:

-,

___

  • Moossa AR, Robson MC, Schimpff SC eds. Comprehensive Textbook of oncology.In: Schimpff SC. Infections in patients with cancer. 1986. 367-77.
  • Gür D (Çeviri editörü). Clinical and Laboratory Standars Institute. Antimikrobik Duyarlılık testleri için uygulama standartları. Onbeşinci bilgi eki, Anka- ra: Türk Mikrobiyoloji CemiyetiYayını, Ocak 2005.
  • Gafter-Gvili A, Fraser A, Paul M, van de Wetering M, Kremer L, Leibovici L,. Antibiotic prophylaxis for bacterial infections in afebrile neutropenic patients following chemotherapy. Cochrane Database Syst Rev., 2005; 19 (4): CD004386.
  • Yaman A, Köksal F, Uluhan R, Paydaş S, Akan E. Solid organ malignensili hastalardan izole edilen infeksiyöz ajanlar ve bunların antibiyotiklere hassasi- yetleri. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi, 1996; 26(1-4): 59-63.
  • Yaylacı M, Gül S, Öztürk A, Özperçin İ, Türken O, Başak M, Üskent N. Febril nötropenik olgularda ajan patojen profili ve tedavi sonuçları. KLİMİK Dergisi, 1996; 9(2): 87-88.
  • Volkan S, Aydın K, Aydın F, Köksal İ, Çaylan R, Öksüz R, Ulusoy Ş, Ovalı E. Hematolojik maligniteli hastalarda nötropeni-ateş ataklarının değerlendirilme- si ve bakteriyemi etkenlerinin dağılımı. Türk Hemato- loji Onkoloji Dergisi, 1999; 9(2): 90-95.
  • Çetin M, Keskin A, Tombuloğlu M, Kırmaz C, Büyükkeçeci F, Karaca M. Akut lösemilerde bakteri- yel enfeksiyonlar ve tedavisi. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Dergisi 1994; 24(1-2): 54-58.
  • Wilke A, Dinçol D, Demirkazık A, Günel N, Karaoğuz H, Üner A, İçli F. Kanser hastalarında infeksiyon ataklarının, infeksiyon düşündüren dönem- lerin ve mikrobiyal kolonizasyonların değerlendiril- mesi. Türk Hematoloji Onkoloji Dergisi, 1992; 2(3): 162-168.
  • Özer S, Oltan N, Salepçi T, Gençer S. Febril nötropenik olguların irdelenmesi. KLİMİK Dergisi, 1999; 12(1): 32-35.
  • Eser B, Çetin M, Ünal A, Coşkun HŞ, Kayabaş Ü, Altınbaş M. Kanserli hastalarda bakteremi ve fungemi ile birlikteliği olan faktörler. İnfeksiyon Has- talıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi (FLORA), 2000; 5(1): 49-55.
  • Kumar CP, Sundararajan T, Menon T, Venkatadesikalu M. Candidosis in children with onco-hematological diseases in Chennai, south India. Jpn J Infect Dis., 2005; 58(4): 218-21.
  • Uzun Ö. Kanser hastalarında fungal infeksiyonlar: ta- nı ve tedavide sorunlar, yeni yaklaşımlar. İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi (FLORA), 1996; 1(3): 141-148.