Oryantalistlere Göre Kur’an’ın Kaynağı ve Metinleşmesi, yazar Naif Yaşar (Ankara: Ankara Okulu, 2017), 206 sayfa, ISBN: 9786059281553

Batının gözüyle doğuya bakma, hayatın her alanına dair doğulu bakışı anlama -çoğu zaman istendiği şekilde anlamlandırma- çabası olarak tarif edilebilecek olan oryantalistik çalışmalar, İslâmî ilimlerin her dalında olduğu gibi Kur’ân ilimleri ve tarihi sahasında da ciddi derecede boy göstermektedir. Oryantalist zihin dünyası yönünden incelenecek olan “Oryantalistlere Göre Kur’an’ın Kaynağı ve Metinleşmesi” adlı eser Naif Yaşar tarafından kaleme alınmıştır. Kur’ân’ın kaynağı ve özellikle metinleşme süreci hakkında, tanınmış bir kısım oryantalistin görüşlerini eleştirel yaklaşımla değerlendiren eser, özellikle birincil kaynaklara yaptığı atıflarla dikkat çekmektedir.

According to Orientalists the Source of Quran and its Textualization

Orientalist studies, which can be described as an effort to understand the eastern view of all areas of life, often as desired to look east through the eyes of the self west, as in all branches of Islamic sciences, it is seriously involved in the field of Quran sciences and history. The work called "According to Orientalists the Source of Quran and its Textualization" which will be stu-died in the direction of orientalist mind world, was penned by Naif Yaşar. The work, which critically evaluates the views of some well-known orientalist about the source of the Quran and especially the textualization process, draws attention especially with its references to primary sources.

___

  • Aydın, Zeynel Abidin. Kur’an’ın Metinleşme Tarihi. Ankara: Ankara Okulu, 2017.
  • Bağcı, H. Musa. “Hz. Peygamber’i Ahlakî Açıdan Zaaf İçerisinde Gösteren Bir Rivayetin Mahiyeti ve Bunun İstismarının Eleştirisi”. EKEV Akademi Dergisi VIII/18 (2004), 161-178.
  • Demirci, Muhsin. Kur’an Tarihi. İstanbul: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı (İFAV), 2015.
  • Kabakcı, Yusuf. “Olumsuz Başlıklandırmalar Üzerinden Bir Hz. Muhammed Tasavvuru Örneği: William Muir’in The Life Of Mahomet Adlı Eseri”. RUSUH: Uşak Üniversitesi i İlimler Fakültesi Dergisi I/2 (2021), 179-196.
  • Maşalı, Mehmet Emin. Kur’ân’ın Metin Yapısı: Mushaf Tarihi ve İmlası. Ankara: Otto Yayınları, 2015.
  • Maşalı, Mehmet Emin. Tarihi ve Temel Meseleleriyle Kıraat İlmi. Ankara: Otto Yayınları, 2016.
  • Muir, William. Kur’an Mahiyeti, Öğretisi ve Kitabı Mukaddeslerle İlgili Tanıklığı. çev. Abdulkadir Karakuş. Ankara: Ankara Okulu Yayınları, 2020.
  • Öztürk, Mustafa - Ünsal, Hadiye. Kur’an Tarihi. Ankara: Ankara Okulu, 2018.
  • Said, Edward W. Oryantalizm (Doğubilim): Sömürgeciliğin Keşif Kolu. çev. Nezih Uzel. İstanbul: Pınar Yayınevi, 1982.
  • Taberî, Ebû Ca‘fer Muhammed b. Cerîr et-. Câmiʿu’l-Beyân ʿan Teʾvîli Âyi’l-Ḳurʾân. thk. Abdullah b. Abdülmuhsin et-Türkî. 26 Cilt. Kahire: Dâru Hicr, 1422/2001.
  • Yaşar, Naif. Oryantalistlere Göre Kur’an’ın Kaynağı ve Metinleşmesi. Ankara: Ankara Okulu, 2017.