Telafi Edilmiş Değer (CV) ile Gelirde Eşdeğer Değişiklik (EV) Değerlerinin Yeniden Formülasyonu

Bu çalışmada mal fiyatlarının değişmesi sonucu ortaya çıkan “telafi edilmiş değer (CV)” ile “gelirde eşdeğer değişiklik (EV)” değerlerinin yeniden formülasyonu ve hesabı amaçlanmıştır. Geliştirilen yöntem ile toplam CV ve EV değerlerinin ne kadarının hangi maldan kaynaklandığı belirlenir. Bunun sonucu olarak birey veya sosyal bir grubu mal fiyat artışı sonrası mal bazında yapılacak telafi destek yardımları; vergi indirimleri veya transfer harcamaları vs. dengeleme politikaları ile eski refah seviyesine getirmek mümkün olur. Böylece mal fiyat değişmeleri sonucu mal bazında hesaplanan harcama değişikliklerine uyarlanacak kamu tercihi politikaları ile birey veya sosyal grupları aynı refah seviyesinde tutmak için kamusal kaynaklar daha etkin kullanılmış olacaktır. Diğer taraftan, bu çalışmada CV ve EV değerlerinin mallar bazında ayrıştırılarak hesaplanmasında dikkat edilmesi lazım gelen incelikler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: CV, EV, yeniden formulasyonu. JEL sınıflaması: D04, D60, D71.
Anahtar Kelimeler:

cv

___

  • Akal, M. (2015). Mikroekonomi:Türketici, Üretici ve Piyasa Teorisi, 2. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.Silberberg, Eugene (1990). The Structure of Economics: A Mathematical Analysis, NY, New York : McGraw-Hill Publishing. Ünsal, Erdal M.(2005). Mikro İktisat, 6. Baskı, Ankara: İmaj Yayınevi.
  • Border, KC. (Fall 2014) “Monetary Welfare Measurement,” Cal Tech lecture notes, Division of the Humanities and Social Sciences.mhttps://www.coursehero.com/file/32300867/Demand7-CVEVpdf/Erişim Tarihi:14.5.2019:16:13.
  • Breslaw, Jon A. ve Smith, J. Barry (1995). ”Simlple and Efficient Method for Estimating the Magnitute and Precision of Welfare Changes”. Journal of Applied Econometrics, 10: 313-327.
  • Morey, Edward ve Rossmann, K. Greer (2008). “Calculating, With Income Effects, the Compensating Variation for a State Change”. Environ Resource Econ, 39: 83–90.
  • Silberberg, Eugene (1990). TheStructure of Economics: A Mathematical Analysis, NY,New York : McGraw-Hill Publishing.
  • Ünsal, Erdal M.(2005). Mikro İktisat, 6. Baskı, Ankara: İmaj Yayınevi.