ÇALIŞANLARIN İŞYERİNİ SEÇME KARARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ÖNEM DERECESİNİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: KOCAELİ ÖRNEĞİ

Tarım toplumundan, sanayi toplumuna, sanayi toplumundan bilgi toplumuna doğru bir geçiş süreciyle birlikte, işletmelerin rekabet etme unsurları değişmiş, işletmeleri birbirinden farklı kılacak ve rekabette kendilerini öne çıkaracak yeni unsurlar arayışı içine girilmiştir. Bu durum da işletmeleri her alanda olduğu gibi insan kaynağı seçiminde de daha özenli olmaları, daha değişik metodlar uygulamaları gibi sonuçlar doğurmuştur. Günümüzde işletmeler, bir yandan kendi çalışan profillerini oluştururken, diğer yandan da çalışanların istediği işletme profilini oluşturma, ya da daha işe girme noktasında çalışanların birtakım beklentilerini de karşılama gibi durumları da dikkate almak zorunda kalmaktadırlar. Bu çalışmada konuya çalışan tarafından yaklaşılmış ve çalışanın demografik özelliklere bağlı olarak işyeri seçerken kararlarını etkileyen faktörlerin önem derecesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Konuya ilişkin olarak yapılan bir alan araştırması ile sonuçlar ortaya konulmuş, demografik özelliklere bağlı olarak işyeri seçim kararını etkileyen faktörler önem derecesine göre “önemli”, “önemsiz” ya da katılımcılar açısından “kararsız” olarak derecelendirilmiştir

A RESEARCH INVESTIGATING THE IMPORTANCE DEGREE OF FACTORS AFFECTING THE DECISION MAKING OF EMPLOYEES TO SELECT THEIR WORK PLACES: A CASE STUDY IN KOCAELI

Together with a transition process from agricultural society to industrial society, from industrial society to towards a knowledge society, elements of the competitiveness of businesses has been modified accordingly and there has been search for new elements to distinguish businesses from each other and increase their competitiveness ahead of others. This case results in such that businesses, as in every field, are to be more cautious on selection of human resources and to apply different methods on this matter. Nowadays, while businesses are creating their own profiles, on the other hand, they have to take into consideration of the expectations of employees on enterprise profile or, to meet some expectations of employees at point of stepping into a job. In this study, our approach scrutinizes employee’s side and, depending on employee's demographic characteristics; it is aimed to determine the importance degree of factors affecting decision making of employees to select their work places. The results is introduced together with of a field survey on this topic, and, depending on the demographic factors, factors affecting selection of employees for their work place is classified, based on importance degree, as "important", "insignificant" and “uncertain”

___

  • Akpınar, Ali Talip (2007), Örgütsel Öğrenme ile Örgüte Bağlılık Arasındaki İlişki Türkiye Otomotiv Lastik Üretimi Sektöründe Bir Araştırma, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Doktora Tezi.
  • Argüden, Yılmaz (2004), Geleceği Şekillendirmek Yaşam Kalitesi için Stratejik Düşünmek, 2.Baskı Rota Yayın Yapım Tanıtım Tic.Ltd. Şti., İstanbul.
  • Barutçugil, İsmet (2004) Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Birinci Baskı, Kariyer Yayınları: 59, Yönetim Dizisi:15, Kariyer Yayıncılık İletişim, Eğitim Hiz. Ltd. Şti. İstanbul.
  • Çiftçi, Birgül vd., Ed.: Uğur Dolgun (2007), İnsan Kaynakları Yönetimi, Ekin Kitabevi, Baran Matbaacılık, Bursa.
  • Enz, Jac Fitz (1999), Büyük Kuruluşlar İnsanı Nasıl Değerlendiriyor Olağanüstü Kuruluşlardan Uygulamalar, Birinci Baskı, Sabah Kitapları 100, Çağdaş Bakışlar Dizisi:24, Mısırlı Matbaacılık, İstanbul.
  • Ersen, Haldun (2003), Topyekün Mükemmelleşme Sürecinde İnsan Kaynakları ve Kalite, 2. Baskı, Maestro Yayın, Ayhan Matbaacılık, İstanbul.
  • Genç, Nurullah (2004), Yönetim ve Organizasyon, Çağdaş Sistemler ve Yaklaşımlar, Gözden Geçirilmiş 2. Baskı, Seçkin Yayıncılık, Yönetim ve Organizasyon Dizisi: 10, Sözkesen Matbaası, Ankara.
  • Gök, Sibel (2006), XXI. Yüzyılda İnsan Kaynakları Yönetimi,1. Bası, Yayın No: 1626, İşletme – Ekonomi: 177, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., İstanbul.
  • Karacan, Sami (2007), Entelektüel Sermayenin Muhasebeleştirilmesi ve Finansal Tablolarda Sunulması, Entelektüel Sermayeye Muhasebe Bilgi Sistemi Açısından Bir Yaklaşım, Orient Yayınları, Ankara.
  • Özgen, Hüseyin vd.,(2005), İnsan Kaynakları Yönetimi, Nobel Kitabevi, Adana.
  • Özgüven, İbrahim Ethem (2003), Endüstri Psikolojisi, Pdrem Yayınları, Sistem Ofset, Ankara.
  • Saruhan, Şadi Can ve Ata Özdemirci (2005), Bilim, Felsefe ve Metodoloji, Araştırmada Yöntem Problemi (Spss Uygulamalı), Alkım Yayınevi İstanbul..
  • Steward, A.Thomas (1997), Entelektüel Sermaye, Çev.Nurettin Elhüseyni, Mess Yayınları, İstanbul.
  • Şişman, Mehmet (2002), Örgütler ve Kültürler, 1.Baskı, Pegem A Yayınları, Başak Matbaacılık, Ankara.
  • Tortop, Nuri vd., (2006), İnsan Kaynakları Yönetimi, 1. Basım Nobel Yayın No: 898, İktisat ve İşletme Yayınları Dizisi: 116, Ankara.
  • www.isgucdergi.org/?p=makale&id=200&cilt=6&sayi=1&yil=2004, Erişim Tarihi. 03.06.2011.