AKUT APANDİSİT TANISI KOYMADA EN DEĞERLİ BELİRTEÇ: SERUM AMİLOİD-A

Amaç: Çocuk yaş grubunda akut karın ağrısının en sık nedenlerinden birisi olan akut apandisitin tanısında kullanılan lökositoz ve CRP yüksekliği, tekrarlayan enfeksiyonlar sebebi ile tanıyı desteklemekte yetersiz kalabilmektedir. Bu çalışmada akut karın ile başvuran hastalarda serum-amiloid A (SAA) seviyesinin akut apandisit teşhisinde ve cerrahi endikasyonu belirlemede güvenilirlik düzeyini ortaya koymak amaçlandı. Yöntem: Altmış dokuz hasta (27 kız, 42 erkek) çalışmaya dahil edildi. Hastalar 23’ er hastanın olduğu üç gruba ayrıldı. Grup-I akut apandisit ön tanısı ile operasyona alınan akut karınlı hastalardan, Grup-II akut karın ön tanısı ile servise yatırılıp takip edilen ancak cerrahi akut karın düşünülmediği için opere edilmeyen hastalardan, Grup-C ise akut karın ağrısı dışı nedenlerle acil servise başvuran sadece amiloid seviyesi bakılan hastalardan oluştu. Her üç gruptaki tüm hastalardan ilk başvuru anında kan alınarak SAA, ESR, CRP ve BK değerleri ölçüldü. Grup-I’ de ameliyat sonrası 6. ve 24. saatte; Grup-II’ de yatışı takiben 6. ve 24. saatte SAA, CRP ve BK değerlerinin tekrarı için kan alındı. Üç grubun kan ESR, SAA, CRP ve BK seviyeleri karşılaştırıldı. Bulgular: Grup-I’ deki hastaların başvuru anında, post-operatif 6. ve 24. saatte alınan SAA ve CRP seviyeleri Grup-II ve Grup-C ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanırken BK seviyelerinde anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç: SAA çocuklarda akut apandisit tanısını koymada CRP ve BK’ ye göre daha değerlidir ve enflamasyonun şiddetiyle doğru orantılı olarak artar.

THE MOST USEFUL MARKER FOR THE DIAGNOSIS OF ACUTE APPENDICITIS: SERUM AMYLOID-A

Objective: Leukocytosis and high CRP levels which are used in the diagnosis of acute appendicitis may be insufficient to support the diagnosis ofrecurrent infections in children. The objective of our study was to evaluate the Serum Amyloid A protein (SAA) levels in children with confirmedacute appendicitis and to compare the sensitivity and specificity of this marker of inflammation with WBC and CRP.Methods: Sixty nine children (27 girls, 42 boys) who were admitted to the emergency service with abdominal pain were included in the study.Patients were divided into three groups as follows; Group­I: Patients with acute abdomen was operated with pre­diagnosis of acute appendicitis;Group­II: Patients who were hospitalized with the diagnosis of acute abdominal pain, but not operated; Group C: Patients who applied to emergencyservice for reasons other than acute abdominal pain, and cared for amyloid levels. The blood serum SAA, ESR, CRP and WBC at first admission, 6thhours, and 24th hours were measured and compared.Results: In first admission, at the 6th and 24th hours SAA and CRP levels were significantly higher in Group­I when compared with Group­II andGroup­C (p

___

  • 1. Glass CC, Rangel SJ. Overview and diagnosis of acute appendicitis in children. Semin Pediatr Surg. 2016;25(4):198-203.
  • 2. Lawton B, Goldstein H, Davis T, Tagg A. Diagnosis of appendicitis in the paediatric emergency department: an update. Curr Opin Pediatr. 2019;31(3):312-316.
  • 3. Meisner M, Reinhart K. Diagnosis of sepsis: the role of parameters of the inflammatory response. NVCI. 2001;5:41-- 45.
  • 4. Ellis H, Maingot R. Abdominal operations. Appendix. 1990;2:953-77.
  • 5. Gabay C, Kushner I. Acute phase proteins and other systemic responces to inflammation. N Engl J Med. 1999;340(6):448- 454.
  • 6. G.Stefanutti, V. Ghirardo, ,P. Gamba. Inflammatory markers for acute appendicitis in children: are they helpful?. J Pediatr Surg. 2007;42: 773-6.
  • 7. Snyder MJ, Guthrie M, Cagle S. Acute Appendicitis: Efficient Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(1):25-33.
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

İNMELİ HASTALARDA ROBOTİK REHABİLİTASYONUN EL FONKSİYONLARI VE GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Ilgın Sade, ÇİĞDEM ÇEKMECE

Türk Tıp ve Anatomi Eğitiminin Değişimine Genel Bir Bakış

Meltem ALPAY, Ali ZEYBEK

Erken Evre Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserlerinin Tedavisinde Robotik Radyocerrahi

Cemile CEYLAN, Andaç HAMAMCI, Hande AYATA, Kezban BERBEROĞLU, Özcan GÜNDOĞDU, Kayıhan ENGİN

AÇIK KALP CERRAHİSİNDE DÜŞÜK TİDAL VOLÜM VENTİLASYON: 8 ML/KG VE 6 ML/KG TİDAL VOLÜMDEN HANGİSİ DAHA İYİ?

Can Aksu, Tülay Çardaközü, Ali Ahmet Arıkan

A Comparative Clinicopathologic Analysis of Tonsillectomy and Adenoidectomy Cases: A Retrospective Study

Fatih Mutlu, Büşra Yaprak Bayrak

AKUT APANDİSİT TANISI KOYMADA EN DEĞERLİ BELİRTEÇ: SERUM AMİLOİD-A

Hale Maral Kır, Mustafa Alper Akay, Gülşen Ekingen Yıldız, Ercüment Levent Elemen, Çiğdem Vural

HEMODİYALİZ HASTALARINDA FİBROMİYALJİ SENDROMU PREVALANSI VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİ

Sevil Ceyhan Doğan, Mansur Kayataş, Mustafa Dinler

Çapı Bir mm’den Daha Küçük Damarlarda Yeni Bir Uç Uca Anastomoz Tekniği: Zigana Tekniği

Emrah Kağan YAŞAR, Murat ALAGÖZ

MEME KANSERİNDE SAĞKALIM DURUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: EĞİLİM SKORU ANALİZİ

Mevlüt Türe, İmran Kurt Ömürlü, Elif Sığınç

Sirkelerin In vitro Ortamda Aggregatibacter actinomycetemcomitans ve Prevotella İntermedia Üzerine Etkisi

Mustafa Cihan YAVUZ, Yeşim DAĞLIOĞLU, Murat ÖZDAL