Çoklu Görsel Nesnelere Veri Gizleme (Steganografi)

Çağımızda internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber veri alışverişi ve bilgi paylaşımı büyük bir oranda artmış, bilgi güvenliği önemli hale gelmiştir. Bu çalışma kapsamında C# programla dili ve resim steganografide en az anlamlı bite gizleme yöntemi (LSB) kullanılarak uygulama geliştirilmiştir. Geliştirilen uygulamada belirlenen PNG ve BMP resim dosyaları içerisine LSB kullanarak metin verisi gizleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Gizleme işleminin başarım sonuçları ise MSE ve PSNR sonuçları ile değerlendirilmiştir. Geliştirilen uygulama ile birden fazla resim dosyasına veri gizleme işlemi yapılmaktadır. Bildiride, 1500 karakterlik bir metnin tek bir resme ve 5 farklı resme gizlenmesinin sonuçları karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre verinin 5 parçaya bölünerek gizlenmesi sonucunda ilgili örtü-resminde oluşan bozulma değerlerinin düştüğü görülmüştür.

___

  • [1] Ganbat B., Steganografi ile Bilgi Güvenliği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2017, 467467.
  • [2] Cummins J., Diskin P., Lau S., Parlett R., Steganography and Digital Watermarking, School of Computer Science, 2004, 14(60), 5-10.
  • [3] Razavi N., LSB Steganografi Yönteminde Yüksek Kapasiteli Veri Gizleme, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2017.
  • [4] Sahin A., Buluş E., Sakallı M.T., Gri Seviye Resimler Üzerinde Rasgele Lsb Yöntemini ve Sayi Teorisini Kullanarak Bilgi Gizleme ve Steganaliz, Akademik Bilişim Konferansları, Denizli, Türkiye, 9-11 Şubat 2006.
  • [5] Patel Z. V., Gadhiya S. A., A Survey Paper on Steganography and Cryptography, International Multidisciplinary Research Journal, 2015, 2(5), 2349-7637.