Ankilozan Spondilit ile Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu İlişkisinin Epworth Uykululuk Skalası ve Müller Manevrası ile Değerlendirilmesi

ÖZ GİRİŞ ve AMAÇ: Ankilozan spondilit (AS) olan bireylerde tıkayıcı uyku apne sendromu (TUAS) normalden sık görülebilir. Çalışmamızın amacı AS tanısı bulunan hastalarda TUAS varlığını Müller manevrası ve Epworth Uykululuk Skalası ile araştırmaktır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 22 AS hastası ile benzer cinsiyet ve yaş dağılımında bulunan 18 sağlıklı kontrol dahil edildi. Her iki grubun baş ve boyun muayenesi yapıldı ve palatin tonsil büyüklüğünün derecesi ile mallampati derecesinin büyüklüğü kaydedildi. Buna ek olarak, fleksibl fiberoptik muayenede Müller manevrası ile hipofarenks ve dil kökü seviyelerinin obstrüksiyon dereceleri kaydedildi. TUAS varlığını belirlemek amacı ile tüm katılımcılara Epworth Uykululuk Skalası uygulandı. Hasta ve kontrol grubunun palatin tonsil büyüklüğü, mallampati derecesi, Müller manevrası değerleri ile Epworth Uykululuk Skalası değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca AS hasta grubunda Epworth Uykululuk Skalası ile hastalık süresi ve Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI) skorları ile ölçülen hastalık aktivitesi arasındaki ilişki değerlendirildi. BULGULAR: AS tanısı bulunan hastaların fizik muayene bulguları ve Müller manevrası değerleri kontrol grubu ile istatistiksel benzer olarak bulunmuştur. AS tanısı bulunan hasta grubunda Epworth Uykululuk Skalası değeri 8.45±3.73 iken, kontrol grubunda 3.72±2.34 olarak bulunmuştur ve istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p< 0.001). Epworth Uykululuk Skalası ile hastalık süresi ve BASDAI skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. TARTIŞMA ve SONUÇ: AS hastalarında, TUAS açısından yüksek risk olabileceği söylenebilir. Daha güvenilir sonuçlar için, objektif değerlendirme olan polisomnografi ile yapılan geniş hasta serili çalışmalara ihtiyaç vardır.

Relationship between Ankylosing Spondylitis and Obstructive Sleep Apnea Syndrome with Epworth Sleepness Scale and Müller Maneuver

ABSTRACT INTRODUCTION: OSAS can be seen more frequently in individuals with ankylosing spondylitis than in normal. Aim of the study is to investigate the presence of OSAS with Müller maneuver and Epworth Sleepiness Scale in patients with AS. METHODS: Patients with AS (n= 22) and healthy control subjects (n= 18) with similar sex and age distribution were evaluated. Head-neck examination was performed in both groups and the degree of palatine tonsil size, the degree of mallampati were recorded. In addition, Müller maneuver and the degree of obstruction of the hypopharynx and tongue root levels were recorded in the flexible fiberoptic examination. Epworth Sleepiness Scale was applied to all participants to determine the presence of OSAS. The values of palatine tonsil size, mallampati degree, Müller maneuver and Epworth Sleepiness Scale were compared between patient and control groups. In addition, the relation between Epworth Sleepiness Scale and disease duration and disease activity measured by BASDAI scores were evaluated in AS patient group. RESULTS: The results show that AS and healthy controls do not differ statistically in physical examination findings and the Müller maneuver values. Epworth Sleepiness Scale was found 8.45 ± 3.73 in the patient group, 3.72 ± 2.34 in the control group and a statistically significant difference was found (p

___

  • 1. Flemons WW. Clinical practice. Obstructive sleep apnea. N Engl J Med. 2002;347(7):498–504.
  • 2. Başoğlu ÖK, Yürekli BS, Taşkıranlar P, Tunçel Ş, Yılmaz C. Ege Obez Hasta Okulu anket çalışması: obezite ile obstrüktif uyku apne sendromu semptomları ve gündüz uykululuk ilişkisi. Ege Tıp Dergisi. 2011;50(2):111-7.
  • 3. Braun J, Sieper J. Ankylosing spondylitis. Lancet. 2007;369(9570):1379–90.
  • 4. Bremander A, Petersson IF, Bergman S, Englund M. Population-based estimates of common comorbidities and cardiovascular disease in ankylosing spondylitis. Arthritis Care Res. 2011;63(4):550–6.
  • 5. Solak O, Fidan F, Dundar U, Turel A, Aycicek A, Kavuncu V, et al. The prevalence of obstructive sleep apnoea syndrome in ankylosing spondylitis patients. Rheumatology. 2009;48(4):433–5.
  • 6. Vosse D, Landewe R, van der Heijde D, van der Linden S, van Staa TP, Geusens P. Ankylosing spondylitis and the risk of fracture: results from a large primary care-based nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2009;68(12):1839–42.
  • 7. Hsiao YH, Chen YT, Tseng CM, Wu LA, Lin WC, Su VY, et al. Sleep disorders and increased risk of autoimmune diseases in individuals without sleep apnea. Sleep. 2015;38(4):581-6.
  • 8. Friedman M, Ibrahim H, Bass L. Clinical staging for sleep-disordered breathing. Otolaryngol Head Neck Surg. 2002;127(1):13-21.
  • 9. Borowiecki BD, Sassin JF. Surgical treatment of sleep apnea. Arch Otolaryngol. 1983;109(8):508- 12.
  • 10. Sellas I Fernandez A, Juanola Roura X, Alonso Ruiz A, Rosas J, Medina Luezas J, Collantes Estevez E, et al. Clinical utility of the ASDAS index in comparison with BASDAI in patients with ankylosing spondylitis (Axis Study). Rheumatol Int. 2017;37(11):1817-23.
  • 11. Odens ML, Fox CH, Adult sleep apnea syndromes. Am Fam Physician. 1995;52(3):859–66, 871–2.
  • 12. Kang JH, Lin HC. Obstructive sleep apnea and the risk of autoimmune diseases: a longitudinal population-based study. Sleep Med. 2012;13(6):583- 8.
  • 13. Erb N, Karokis D, Delamere JP, Cushley MJ, Kitas GD. Obstructive sleep apnoea as a cause of fatigue in ankylosing spondylitis. Ann Rheum Dis. 2003;62(2):183-4
Kocaeli Tıp Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-0758
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Gebelikte Persiste Eden Adneksiyal Kitlelerin Tersiyer Merkez Sonuçları

Çağdaş ŞAHİN, Nuri YILDIRIM, İsmet HORTU, Ceren SANCAR, Gökay ÖZÇELTİK, Duygu GÜZEL, Ayşegül DİKMEN, Fırat ÖKMEN

Hemşirelik Öğrencilerinde Premenstrual Sendromun ve Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Sevgül DÖNMEZ, Süreyya GÜMÜŞSOY

Brankial Yarık Anomalileri: Klinik Deneyimimiz ve Literatür Taraması

Sedat AYDIN, Hacer BARAN

Inflammatory Fibroid Polyp Which is Presented with Invagination: Case Report

Kübra BOZKURT, Gülşah Şafak ÖRKAN, Adem YÜKSEL, Esma TÜRKMEN BEKMEZ, Dinçer AYDIN, Gökmen Umut ERDEM

Right Ventricular Diastolic Functions in Pediatric Patients with İsolated Pulmonary Valve Regurgitation

Mehtap AKBALIK KARA, Pelin AYYILDIZ, Metin SUNGUR, Nazlıhan GÜNAL, Mehmet kemal BAYSAL

Mean Platelet Volume and Renal İnvolvement in Patients with Systemic Lupus Erythematosus

Gökhan SARGIN, Taşkın ŞENTÜRK

Kolorektal Polipde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Sıklığı ve Sistemik İnflamasyonla İlişkisi

Altay KANDEMİR, Şule TAŞ GÜLEN, Onur YAZICI

Patient Attitudes and Level of Compliance to Soft Contact Lens Care in Turkey

Can KOCASARAÇ, Hüseyin DÜNDAR, Hasan ALTINKAYNAK, Abdulvahit DEMİR

Histopathological Analysis of The Patients who Applied with A Cervical Mass Complaint: 1002 Cases

Serkan DEDEOĞLU, Serdar Ferit TOPRAK, Muhammed AYRAL

Tek Taraflı İnguinal Hernilerde Genel Anestezi Altında Laparoskopik Herni TEP Onarımı ile Açık Lichtenstein Herni Onarımının Karşılaştırılması

Yahya ÇELİK, Çağrı TİRYAKİ