MODERN MISIR EDEBİYATINDA GAZETECİLİKLE EDEBİYATÇILIĞIN KESİŞME NOKTASINDA YARI KURGU BİR YAZIN ÖRNEĞİ: CUMA POSTASI HİKÂYELERİ

20. Yüzyıl’ın Mısır’ı diğer Ortadoğu Arap ülkelerine oranla modern Batı düşüncesinden en çok etkilenen ülkelerin başını çekmiştir. Arap modernizminin kurucusu kabul edilen Rifâa et-Tahtâvî’den bu günlere gelinceye kadar Mısır’ın sosyokültürel hayatındaki değişimler baş döndürücü bir hızla gelişmiş ve Mısır toplumu bu değişimler karşısında Mısır İslami geleneği ile çatışmalar yaşamıştır. Bu çatışmaların önemli bir bölümü Mısır insanının aile yaşamında görünmüştür. Mısır aile yapısında yaşanan bu çatırdamalar, görüşüne başvurulacak “âkil adamlar” ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Mısır’ın en eski ve köklü gazetelerinden olan “el-Ahrâm” gazetesinin her Cuma günü yayımlanan “el-Berîdu’l-Cumua” (Cuma Postası) sayfası bu tür sorunları yaşayan kimselerin dertleşme zemini olmuştur. Bu sayfada bir çeyrek asır hizmet veren Abdülvehhâb Mutâvî, edebi yönü güçlü bir öykü yazarıdır. Mutâvi gazeteciliği ile edebiyatçılığını bir araya getirerek yarı kurgu hikâyeler çerçevesinde Mısır toplumunun sosyal sorunlarına çözümler bulmaya çalışmıştır.   Bu makale Mutâvî’nin, el-Ehrâm gazetesinde 1982-2004 yılları arasında yayımlanan “aile” özelinde yarı kurgu metinlerin “edebi üslubu”nun değerlendirilmesini yapacaktır. 

___

  • Çelik-Yalçın S. Dilek, “Türk Edebiyatında Kısa Hikâye Hakkında Yapılan Çalışmalar”, Türkbilig 3 (2002): 106-29. Eisenstadt, Sehmuel Noah. Modernleşme, Değişim ve Başkaldırı. Trc. Ufuk Coşkun. Ankara: Doğu Batı Yayınları, 2014.Güçtürk, Yavuz. Devrimden Darbeye Mısır’da İnsan Hakları. İstanbul: Seta (Siyaset, Ekonomi Ve Toplum Araştırmaları Vakfı), 2016. Erişim: 12.04.2018. http://file.setav.org/Files/Pdf/20160125105519_devrimden-darbeye-misirda-insan-haklari-pdf.pdf. Mutâvi, Abdülvehhâb, ez-Ezvâc ve’z-Zevcât, Kahire: Dâru’ş-Şurûk, 1968.Önal, Mehmet. “Edebî Dil Ve Üslup”, A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 36 (2008): 23-47. https://ar.wikipedia.org/wiki/عبد_الوهاب_مطاوع (Erişim: 12.04.2018)