Meslek Yüksekokulunda Yapılan Eğitimin Mezunlarının İş Hayatındaki Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Yükseköğretim kurumları toplumun ve ekonominin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücünü hazırlayan önemli bir eğitim öğretim basamağıdır. Meslek yüksekokulları mezunları, yükseköğretimin diğer düzeylerine göre iş hayatına çok daha hızlı dahil olmaktadır. İki yıllık öğretim sürecinde başarılı olan ve ön lisans derecesi alanlar, yetişmiş ara eleman olarak ekonomik ve sosyal hayatın çok çeşitli kollarında iş hayatına atılmaktadır. Hem yükseköğretim kurumların verimliliği hem de mezunlarının meslek hayatı açısından, üniversitelerden mezun olanların donanımlarıyla iş dünyasının beklentilerinin örtüşmesi arzu edilir. Bu çalışma, bir meslek yüksekokulunun mezunları örneği üzerinden, mezunların öğretim hayatında edindikleri donanım ve mezuniyet sonrası iş bulma ve çalışma süreçlerindeki yaşadıkları tecrübeleri karşılaştırmalı olarak değerlendirmek üzere yapılmıştır. Çalışmada genel tarama yöntemi kullanılmış ve betimsel istatistikler incelenmiştir. Bir meslek yüksekokulundan 2010-2014 yılları arası dört farklı programdan mezun olan kişiler ile yapılan araştırma sonuçlarına göre; mezuniyet sonrası bir işe girme süresinin 1-2 yıl aralığında olduğu, çalışmaya başlamayan mezunların önemli bir kısmının örgün öğretim hayatına devam ettikleri ve mezunların büyük bir çoğunluğunun açık veya örgün öğretim ile lisans diploması almaya çalıştıkları belirlenmiştir. Ayrıca öğretim süresince kazanılan yeterliliklerin, bu programlardan mezun olanların çalışma hayatında önemli ve yol gösterici olduğu saptanmıştır.

___

  • Bahar, E. ve Kaya, F. (2013). “Meslek Yüksekokulu Sosyal Programlar Öğrencilerinin Bilgi Teknolojileri Kullanımlarına Yönelik Tutumları”. Yükseköğretim ve Bilim Dergisi/Journal of Higher Education and Science, 3(1): 70-79.
  • Can, A. (2017). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Çolak, N. (2014). “İKMEP ve Elektrik Ön Lisans Programları”. Elektronik Mesleki Gelişim ve Araştırma Dergisi (EJOIR), Cilt:2, Özel Sayı: 113-124.
  • Eti İçli, G. (2007). “İşletmelerin Meslek Yüksekokulu Mezunları ile İlgili Görüşleri ve Beklentileri (Lüleburgaz İlçe Sınırlarında Faaliyet Gösteren İşletmeler Üzerine bir Araştırma)”. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 13(2): 263-272.
  • Gözüm, S., Güdücü Tüfekci, F. ve Çapık C. (2014). “Hemşirelik Yüksekokulu Mezunlarının Okulları ve Meslekleri ile İlgili Görüşleri ve Mezuniyet Sonrası Profilleri”. Anadolu Hemşirelik ve Sağlık Bilimleri Dergisi, 17(1): 32-39.
  • Morkoç, D. K. ve Doğan, M. (2014). “Meslek Yüksekokulu Mezunu Çalışanların Mesleki Eğitime Yönelik Görüşleri: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği”. Electronic Journal of Vocational Colleges, 4(4): 112-121.
  • Yükseköğretim Kanunu (1981). Tanımlar, 2547, 04.11.1981.