MODA PAZARLAMASINA YÖNELİK LİTERATÜR TARAMASI VE MODA PAZARLAMASINDA GÜNCEL GELİŞMELER

Amaç: Pazarlamada güncel yaklaşımlardan biri olan moda pazarlaması konusunun literatürdeki gelişim sürecinin incelenmesi, bu konudaki temel kavramların, modellerin ve yaklaşımların ortaya konulması ve bu akademik çalışmaların hem araştırmacılara hem de uygulamacılara sağlayabileceği katkılara yönelik çıkarımlarda bulunulması araştırmanın amaçlarını oluşturmaktadır.Yöntem: Çalışma kapsamında moda pazarlaması konusu kavramsal olarak ele alınarak literatür incelemesi yapılmıştır. Bulgular: Yapılan detaylı literatür taraması sonucunda araştırmacıların belli dönemlerde belli konulara odaklandıkları görülmüştür. Bu doğrultuda moda pazarlamasına yönelik literatür taraması moda pazarları, moda ilgilenimi, moda ile satın alma türleri arasındaki ilişki olmak üzere üç kapsamda ele alınmıştır. Son bölümde ise moda pazarlaması konusundaki güncel eğilimler açıklanmıştır.  Çalışmanın sonucunda konunun henüz yeterince araştırılmayan tarafları vurgulanarak bundan sonra yapılacak olan araştırmalar için öneriler sunulmuştur. Ayrıca literatürde yer alan araştırmaların sonuçlarının moda pazarlamacılarının faaliyetlerine ne gibi katkılar sağlayabileceğine yönelik öneriler de sunulmuştur. 

___

  • Apeagyei, P. R. (2011). The Impact of Image on Emerging Consumers of Fashion. International Journal of Management Cases, 13(4), 242-251.
  • Baumgarten, S. A. (1975). The Innovative Communicator In The Diffusion Process. Journal of Marketing Research, 12 (1), 12-18.
  • Beaudoin, P., M. A. Moore ve R. E. Goldsmith. (2000). Fashion Leaders’ and Followers’ Attitudes Toward Buying Domestic and Imported Apparel. Clothing and Textiles Research Journal, 18 (1), 56-64.
  • Belleau, B., R. M. Haney, T. Summers, Y. Xu, G. Betsy. (2008). Affluent Female Consumers and Fashion Involvement. International Journal of Fashion Design, Technology and Education, 1(3), 103-112.
  • Benedetto, C.A.D. (2017). Corporate Social Responsibility as an Emerging Business Model in Fashion Marketing. Journal of Global Fashion Marketing, 8(4), 251-265.
  • Bertrandias, L. ve R. E. Goldsmith. (2006). Some Psychological Motivations for Fashion Opinion Leadership and Fashion Opinion Seeking. Journal of Fashion and Management, 10(1), 25-40.
  • Bilgen, E. (2014). Kompulsif Satın Alma Üzerinde Materyalizm, Statü Tüketimi, Moda Yönelimi ve Paraya Yönelik Tutumun Etkisi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora tezi, İstanbul.
  • Bilgen Kocatürk, E. (2017). Kompulsif Satın Alma Davranışı. İstanbul: Beta Yayınları. Breward, C. (2003). Fashion, Oxford: Oxford University Press.
  • Brito, M. P., Carbone, V. Blanquart, C. M. (2008). Towards a Sustainable Retail Supply Chain in Europe: Organisation and Performance. International Journal of Production Economics, 114(2), 534-553.
  • Browne, B. A. ve D. O. Kaldenberg. (1997). Conceptualizing Self-monitoring: Links to Materialism and Product Involment. Journal of Consumer Marketing, 14(1), 31-44.