DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR’IN TÜKETİCİLER TARAFINDAN YEREL OLARAK ALGILANMASINDA ETKİLİ OLABİLECEK FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Küreselleşme ile birlikte dünya pazarlarının serbestleşmesi, dünyada gerçekleştirilen doğrudan yabancı yatırımların (DYY) sayısının artmasına neden olmuştur. DYY’nin gerçekleştirildiği ülkedeki tüketicilerin DYY’yi yerel olarak algılamalarının; tüketicilerin DYY hakkındaki satın alma niyetleri ve DYY’nin başarısı üzerinde etkili olması muhtemeldir. Çalışmanın amacı; DYY’nin yerel olarak algılanmasında etkili olabilecek faktörleri değerlendirmek ve bu faktörlerin yerel tüketicilerin DYY hakkındaki satın alma niyetleri üzerindeki olası etkilerini tartışmaktır. “DYY’nin türü, ülke menşei (orijini), yerelleşme düzeyi ve etnosentrizm”in tüketicilerin DYY’yi yerel olarak algılamaları ve DYY hakkındaki satın alma niyetleri üzerinde etkili olabileceği ifade edilebilir. 

___

  • Akın, M. - Çicek, R. - Gürbüz, E. - İnal, M.E. (2009). Tüketicinin Etnosentrizmi ve Davranış Niyetleri Arasındaki Farklılığın Belirlenmesinde Cetscale Ölçeği, Ege Akademik Bakış, 9 (2), 489-512.
  • Akturan, U. (2008). Perakendecilikte Uluslararasılaşma: Gelişim Süreci, Süreci Etkileyen Faktörler ve Giriş Stratejileri, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, XXV (2), 631-642.
  • Alagöz, M. - Erdoğan, S. - Topallı, N. (2008). Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları ve Ekonomik Büyüme: Türkiye Deneyimi 1992-2007, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (1), 79-89.
  • Altınbaşak, İ., Akyol, A., Alkibay, S., vd., (2008), “Küresel Pazarlama Yönetimi”, Beta Basım Yayım Dağıtım, 1. Bası, İstanbul.
  • Aydoğuş, İ. - Kutlu, E. - Yıldırım, S. (2005). Yolsuzluk ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, VII (2), 1-21.
  • Aykut, D. - Sayek, S. (2007). Doğrudan Yabancı Yatırımların Sektörel Kompozisyonunun Ekonomik Büyümeye Etkisi, Uluslararası Ekonomi ve Dış Ticaret Politikaları, 2 (3), 33- 64.