B2C E-TİCARET’İN TAM REKABET PİYASASI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Mal ve hizmet üretiminin, satışının ya da reklamının elektronik iletişim ağı üzerinden güvenli bir şekilde yapılması olarak tanımlanabilecek e-ticaret, günümüzde tüketiciler için fiziki sınırları ortadan kaldıran, üreticiler ve tedarikçiler için ise pazarlama ve satış olanaklarının genişleten bir ortam olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde e-ticaretin kapsamı, ticari sonuçlar doğuran ya da ticari faaliyetleri destekleyecek nitelikteki eğitim hizmetleri, kamuoyu bilgilendirme, tanıtım ve benzeri amaçlar için, çeşitli teknolojik araçlarla, elektronik ortamlarda gerçekleştirilen işlemlerle genişlemiştir. Kapsamının yanı sıra şirketler arası (B2B) satış yoluyla dünya çapındaki işlem hacmi de genişlemekte olan e-ticaret Türkiye’de ise, işletmelerden son kullanıcıya (B2C) satış biçimiyle yaygınlık kazanmaktadır. Özellikle 20. yüzyılın son yıllarından itibaren Türkiye’deki internet kullanıcılarında gözlemlenen artışa bağlı olarak, gerek ülke içerisindeki e-ticaret işlem hacminde gerekse bu yeni pazarda yerini almak isteyen firma sayısında hızlı bir artış gözlemlenmektedir. Bu çalışmada e-ticaretin, B2C satış türü bağlamında, Türkiye örneği üzerinden incelendiğinde, piyasanın genişletilmesinin temel gereksinimleri olarak sayabileceğimiz, tam rekabet, sonsuz tüketici ve haberleşmenin simetrikliği ekseninde ne derecede önemli olduğu ele alınacaktır. Çalışma sonucunda ise e-ticaretin Türkiye mal ve hizmet piyasalarındaki kapsamı, genişletici etkisi ve küresel düzeyde Türkiye piyasalarının rekabet edebilirliğine olası katkıları ele alınacaktır. 

___

  • Bankalararası Kart Merkezi (2012). Seçilen Aya Ait Sektörel Girişim Raporu, http://www.bkm.com.tr/istatistik/aya_gore_sektorel_gelisim.asp?Year=2012&Month =11&List=Listele, Erişim Tarihi: 15 Ocak 2013.
  • Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Sektörel Araştırma ve Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı (2012). Üç Aylık Pazar Verileri Raporu: 2012 Yılı 3. Çeyrek Temmuz- Ağustos-Eylül, Ankara, http://www.tk.gov.tr/kutuphane_ve_veribankasi/pazar_verileri/ucaylik12_3.pdf, Erişim Tarihi: 09 Ocak 2013.
  • Çak, M. (2002). Dünyada ve Türkiye’de Elektronik Ticaret ve Vergilendirilmesi, İstanbul Ticaret Odası Yayınları, İstanbul.
  • Dinler, Z. (2008). İktisada Giriş, Gözden Geçirilmiş 14. Basım, Ekin Kitapevi Yayınları, Bursa.
  • E-Commerce Facts (2011). Invesp Infographic Shows Volume and Outlook of Global E- Commerce, http://e-commercefacts.com/background/2011/07/invesp- infographic/index.xml, Erişim Tarihi: 06 Ocak 2013.
  • Fortune Magazine (2012). Global 500, http://money.cnn.com/magazines/fortune/global500/2012/full_list/index.html, Erişim Tarihi: 08 Ocak 2013.
  • Gündüz, M. (2008). B2B e-Ticaret ve e-Pazaryerleri, T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Ankara.
  • Milliyet Gazetesi, (1996). İnternet’in Şirketi Nihayet Hazır, 26 Ağustos 1996.