WOLFF-PARKINSON-WHITE SENDROMUNDAKARDİYOPULMONER RESÜSİTASYON SONRASI TERAPÖTİK HİPOTERMİ UYGULAMASI

Wolff-Parkinson-White sendromu 1930 yılında Wolff, Parkinson ve White tarafından tanımlanmıştır. Klinik olarak Wolff- Parkinson-White sendromu anormal taşiaritmi epizodları ile seyreder. Bu taşiaritmiler çocukluk çağından orta yaşlara kadar herhangi bir çağda oluşabilir. Hastalığın klinik seyri, hafif veya şiddetli göğüs ağrısından, senkoplu veya senkopsuz çarpıntıya veya kardiak arreste kadar değişkenlik gösterebilir. EKG bulguları; kısa PR mesafesi (0.12 sn.) ve ventriküllerin erken uyarıldığını gösteren delta dalgasıdır. ventriküler fibrilasyona giren 27 yaşındaki erkek hastaya kardiyopulmoner resüsitasyon yapıldı, kardiyak ritmi geri dönen ve koma hali devam eden hasta yoğun bakıma alınarak terapötik hipotermi uygulandı. Tedavi süresince hipotermiye bağlı herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Hasta tedavi sonrası sekelsiz olarak taburcu edildi. Hipoterminin iskemi üzerine olan etkisi, temel olarak metabolizma hızı üzerindeki etkisiyle ilişkilidir. Vücut sıcaklığındaki her 1°C'lik azalma, oksijen kullanımında %7 oranında azalmaya neden olur. Metabolizmadaki bu yavaşlama organları iskemiye karşı korumaktadır. Yazımızın amacı Wolff- Parkinson-White olabileceğini ve kardiyak arrest hastalarında erken dönemde terapötik hipotermi uygulamasının faydalarını hatırlatmaktır.

Therapeutic Hypothermia Application after Cardiopulmonary Resuscitation in Wolff-Parkinson-White Syndrome

Wolff-Parkinson-White sendromu 1930 yılında Wolff, Parkinson ve White tarafından tanımlanmıştır. Klinik olarak WolffParkinson-White sendromu anormal taşiaritmi epizodları ile seyreder. Bu taşiaritmiler çocukluk çağından orta yaşlara kadar herhangi bir çağda oluşabilir. Hastalığın klinik seyri, hafif veya şiddetli göğüs ağrısından, senkoplu veya senkopsuz çarpıntıya veya kardiak arreste kadar değişkenlik gösterebilir. EKG bulguları; kısa PR mesafesi (<0.12 sn.), geniş QRS kompleksi (>0.12 sn.) ve ventriküllerin erken uyarıldığını gösteren delta dalgasıdır. ventriküler fibrilasyona giren 27 yaşındaki erkek hastaya kardiyopulmoner resüsitasyon yapıldı, kardiyak ritmi geri dönen ve koma hali devam eden hasta yoğun bakıma alınarak terapötik hipotermi uygulandı. Tedavi süresince hipotermiye bağlı herhangi bir komplikasyon gelişmedi. Hasta tedavi sonrası sekelsiz olarak taburcu edildi. Hipoterminin iskemi üzerine olan etkisi, temel olarak metabolizma hızı üzerindeki etkisiyle ilişkilidir. Vücut sıcaklığındaki her 1°C'lik azalma, oksijen kullanımında %7 oranında azalmaya neden olur. Metabolizmadaki bu yavaşlama organları iskemiye karşı korumaktadır. Yazımızın amacı WolffParkinson-White olabileceğini ve kardiyak arrest hastalarında erken dönemde terapötik hipotermi uygulamasının faydalarını hatırlatmaktır

___

  • 1. Wolff L, Parkinson J, White PD. Bundle Branch block with short PR interval in healthy young people prone to paroxysmal tachycardia. Ann Noninvasive Electrocardiol. 2006; 11(4): 340-53.
  • 2. Topçuoğlu M.A. Kardiyopulmoner arrestte serebral koruma. Yoğun Bakım Dergisi. 2008; 8(1): 22-43.
  • 3. Sidhu J, Roberts R. Genetic basis and pathogenesis of Familial WPW Syndrome. Indian Pacing Electrophysiol J. 2003; 3(4): 197-201.
  • 4. Günüşen İ, Karaman S, Zeynep TÖZ, Aliyeva A, Fırat V. Suddenly developed atrial fibrillation during caesarean section: Wolff-Parkinson-White Syndrome. Türkiye Klinikleri J Anest Reanim. 2007; 5(3): 158-60.
  • 5. Hakimoğlu S, Davarcı I, Tuzcu K, Nacar AB. Wolff Parkinson White Sendromlu Hastanın Anestezi Yönetimi: Olgu Sunumu. Mustafa Kemal Üniv. Tıp Derg. 2014; 5 (18): 59-65.
  • 6. Topçuoğlu MA, Arsava EM, Yıldız ÖK. Yenilenen Kılavuzlar Işığında Global Serebral İskemi'de Hipotermi: Ne Yapmalı? Türk Serebrovasküler Hastalıklar Dergisi. 2011; 17(1); 9-12.
  • 7. Bernard SA, Jones BM, Horne MK. Clinical trial of induced hypothermia in comatose survivors of outofhospitalcardiac arrest. Ann Emerg Med. 1997; 30: 146-53.
  • 8. Michael H. The Hypothermia after Cardiac Arrest Study Group. Mild therapeutic hypothermia to improve the neurological outcome after cardiac arrest. N Engl J Med. 2002; 346: 549-56.
  • 9. Bernard SA, Gray TW, Buist MD, et al. Treatment of comatose survivors of out-of-hospital cardiac arrest with induced hypothermia. N Engl J Med. 2002; 346: 557-63.
  • 10. Hachimi-Idrissi S, Corne L, Ebinger G, Michotte Y, Huyghens L. Mild hypothermia induced by a helmet device: a clinical feasibility study. Resuscitation. 2001; 51(3): 275-81.
  • 11. Oddo M, Schaller MD, Feihl F, Ribordy V, Liaudet L. From evidence to clinical practice: Effective implementation of therapeutic hypothermia to improve patient outcome after cardiac arrest. Crit Care Med. 2006; 34: 1865-73.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9645
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON BAŞKANLIĞI
Sayıdaki Diğer Makaleler

APENDİKSİN NADİR BİR ANOMALİSİ: APENDİKS VERMİFORMİS AGENEZİSİ

OKTAY AYDIN, GÜLÇİN AYDIN, Eyüp PİRCANOĞLU, Serdar CİVELEK, FARUK PEHLİVANLI, Gökhan KARACA

EXAMINATION OF OXIDATIVE STRESS PARAMETERS IN EXPERIMENTAL MESENTERIC ISCHEMIA MODEL

ÖZGÜR TATLI, YUNUS KARACA, AHMET ALVER, AHMET MENTEŞE, ESİN YULUĞ, MÜCAHİT GÜNAYDIN, AYNUR ŞAHİN, Umut ERYİĞİT, Samad Shams VAHDADİ, ALİ AYGÜN

PROTECTIVE EFFECTS OF SYSTEMIC PIRACETAM TREATMENT ON TESTICULAR TORSION/DETORSION DAMAGE IN RATS: A DOSE-RESPONSE STUDY

DEVRİM TUĞLU, ERCAN YUVANÇ, FATİH BAL, ERDAL YILMAZ, Pınar ATASOY, ÜÇLER KISA, Ertan BATİSLAM

TİROTOKSİKOZUN NADİR BİR NEDENİ: MOL HİDATİFORM

ZAFER PEKKOLAY, FATİH MEHMET FINDIK, Hikmet SOYLU, Belma Özlem Tural BALSAK, ALPASLAN KEMAL TUZCU

Oksidatif Stres Parametrelerinin Deneysel Mezenterik İskemi Modelinde Değerlendirilmesi

Özgur TATLI, Ali AYGÜN, Esin YULUĞ, Aynur ŞAHİN, Ahmet ALVER, Ahmet MENTEŞE, Mücahit GÜNAYDIN, Yunus KARACA, Umut ERYİĞİT, Samad Shams VAHDADİ

CAMA YUMRUK ATAN HASTALARIN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ VE HAVA KOŞULLARI İLE İLİŞKİSİ

OĞUZ EROĞLU, ORHAN MURAT KOÇAK, FİGEN ÇOŞKUN, TURGUT DENİZ

KAN KÜLTÜR ŞİŞE SAYISI UYGUNLUĞUNUN ARAŞTIRILMASI

BİRGÜL KAÇMAZ, SERDAR GÜL, Okan ÇALIŞKAN, Dilek KILIÇ, ERGİN AYAŞLIOĞLU AÇIKGÖZ, SEDAT KAYGUSUZ

Ratlarda Sistemik Pirasetam Tedavisinin Testis Torsiyon/Detorsiyon Hasarında Koruyucu Etkileri: Doz Bağımlı Çalışma

Fatih BAL, Üçler KISA, Devrim TUĞLU, Ercan YUVANC, Erdal YILMAZ, Pınar ATASOY, Ertan BATİSLAM

OMURGA TÜMÖRÜNÜ TAKLİT EDEN POTT HASTALIĞI: BİR OLGU SUNUMU

Ulaş YÜKSEL, Mehmet Hüseyin AKGÜL, Mustafa ÖĞDEN, Pınar ATASOY, Semih KESKİL

Pott Disease Mimicking a Spinal Tumor: A Case Report

ULAŞ YÜKSEL, Mehmet Hüseyin AKGÜL, MUSTAFA ÖĞDEN, Pınar ATASOY, Semih KESKİL