HASTANELERDE SÜRVEYANS BİRİMİNİN KURULMASININ BULAŞICI HASTALIK BİLDİRİMLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Amaç: Sürveyans, verilerin sistematik biçimde devamlı olarak toplanması, sınıflandırılması, analizi ve yorumlanması ile bu bilgilerin, önlem almak için bu bilgilere ihtiyaç duyanlara dağıtılmasıdır. Hastalıkların görülme sıklıkları tespitinde güvensizlik olması bulaşıcı hastalık önleme çalışmalarının etkin yapılamamasına neden olmakta ve toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından aktif çalışan sürveyans birimlerinin kurulması istenmesi üzerine hastanemizde Ocak 2016'da kurulmuştur. Bu çalışmada sürveyans biriminin kurulması ile bulaşıcı hastalık bildirim sayıları değerlendirilmiştir.Gereç ve Yöntem: 2015 ve 2016 yılında bildirimi yapılan bulaşıcı hastalıklar retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: 2015 yılında 44 adet bulaşıcı hastalık bildirimi yapılmışken; 2016 yılında sayının 411’e ulaştığı görüldü. Hastane başvuru sayıları dikkate alındığında bu fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.00001). Halk Sağlığı Laboratuvar sonuçları 2015 yılında takip edilmezken, 2016 yılında sonuçlar takip edilerek sadece bu sonuçlar ile 87 hastanın bildirimi yapıldı. Aside rezistan bakteri 2015 yılında sadece dört adet bildirilmişken 2016 yılında bu sayı 14’e ulaştı. Patoloji raporlarının taranması ile tuberküloz uyumlu olabilecek olguların bildirim sayısı 2015’te 17, 2016’da ise 86’dır. Laboratuvar bildirimi 2015 yılında hiç yapılmamışken 2016 yılında 14 adet bildirim yapıldı.Sonuç: Bulaşıcı hastalıkların bildiriminden sorumlu sürveyans biriminin aktif olarak çalışması bildirimleri önemli ölçüde arttırmaktadır. Bu bildirimler önemli bir halk sağlığı sorunu olan hastalıkların önlenme politikalarının geliştirilmesinde gereklidir.

The Effect of Established Hospital Surveillance Unit on the Contagious Diseases Reports

Objective: Surveillance is systematic data gathering, classification, analysis and interpretation, so that the data can be distributed to those who need this information. If there exists unreliability for the incidence of the diseases, the studies to prevent the contagious diseases are not effective and community health is affected negatively. For this reason, the Ministry of Health of Turkish Rebuplic has required the establishment of surveillance units. In our hospital, this unit was established in January 2016. In this study, the number of contagious diseases reports has been evaluated, with the help of the established surveillance unit.Material and Method: The contagious diseases reported in the years 2015 and 2016, were evaluated retrospectively.Results: While during 2015, 44 cases of contagious diseases were reported, this number reached 411 in 2016. This difference was statistically significant when the number of hospital admissions was taken into consideration (p<0.00001). Whilst the Public Health Laboratory results were not followed up during the year 2015, the results were followed up in 2016 and based on these results, 87 patients were reported. While only four acid-resistant bacteria were reported during 2015, in 2016 this number had reached 14. With the pathology reports screening, the number of tuberculous-compatible cases was 17 in 2015, while it was 86 in 2016. While there were no laboratory reports in 2015, in 2016, there were 14 reports.Conclusion: With the active working of surveillance unit, reporting of contagious diseases has significantly increased. These reports are necessary in development of disease prevention policies, which is a very important public health issue. 

___

  • 1. Thacker SB, Berkelman RL. Public health surveillance in the United States. Epidemiol Rev. 1988;10:164-90.
  • 2. Chambers LW, Ehrlich A, Steel-O’Connor K, Edwards P. Health surveillance: An essential tool for protect and promote the health of the public. Can J Public Health. 2006;97(3):1-8.
  • 3. Seçkin RÇ, Akalın H. Bulaşıcı hastalıklarda sürveyans: Niçin? Nasıl? Ne durumdayız? Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 2008;34(3):135-42.
  • 4. T.C. Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıkların İhbarı ve Bildirim Sistemi, Standart Tanı, Sürveyans ve Laboratuvar Rehberi. 4. Baskı. Ankara. Sistem Ofset Yayınevi. 2005:17-9.
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-9645
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON BAŞKANLIĞI
Sayıdaki Diğer Makaleler

BİSEPS UZUN BAŞI TENDON SUBLUKSASYONUNDA BİSEPS-GLENOİD AÇISI VE SUBSKAPULARİS TENDON PATOLOJİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN MRG İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

MEHMET HAMDİ ŞAHAN, NEŞE ASAL

KARIN AĞRISININ NADİR BİR NEDENİ: APENDİKS MUKOSEL OLGU SUNUMU

Faruk PEHLİVANLI, Gökhan KARACA, Çağatay Erden DAPHAN, Anıl Oğuz EROĞLU, Sevilay VURAL, Figen COŞKUN

YOĞUN BAKIMDA İNTOKSİKASYON OLGULARININ RETROSPEKTİF ANALİZİ

GÜLÇİN AYDIN, Muharrem ATASEVER, IŞIN GENÇAY, SELİM ÇOLAK, ÜNASE BÜYÜKKOÇAK

VENLAFAKSİN VE PAROKSETİN KULLANIMINA BAĞLI, ORGAZM OLMAKSIZIN İDRAR SONRASINDA ORTAYA ÇIKAN SPONTAN EJAKÜLASYONLAR: BİR OLGU SUNUMU

Mehmet Hamdi ÖRÜM, Mahmut Zabit KARA, Oguzhan Bekir EGİLMEZ

ALIŞILMADIK BİR LAVMAN UYGULAMASINA BAĞLI REKTOSİGMOİD İSKEMİ VE PERFORASYON

Halil İbrahim TAŞCI

KADIN CİNSEL İŞLEV ÖLÇEĞİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER

Buğra Bilge KESEROĞLU, Berat Cem ÖZGÜR, Ali Kaan YILDIZ, Esra GÜLEN

ACİL SERVİS HEKİMLERİNİN TIBBİ HUKUKİ SORUMLULUKLARI HAKKINDA BİLGİ, TUTUM VE DAVRANIŞLARI

ALİ AYGÜN, Volkan KARABACAK, HASAN SERDAR IŞIK

ANNELERİN SÜT DİŞLENME İLE İLGİLİ BİLGİ VE DENEYİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

MERVE ERKMEN ALMAZ

SERVİKAL MİYELOPATİLİ HASTALARDA UNİLATERAL YAKLAŞIM İLE BİLATERAL DEKOMPRESYONUN KLİNİK SONUÇLARI

Mustafa ÖĞDEN, SÜLEYMAN AKKAYA, ULAŞ YÜKSEL, Ahmet Turan DAGLI, BÜLENT BAKAR, Mehmet Faik ÖZVEREN

Ektodermal Displazili Çocuklarda Erken Protetik Tedavi: Üç Olgu Sunumu

FATİH TULUMBACI, Tuğba SERT, MERVE ERKMEN ALMAZ