MİLLİ MÜCADELE’YE GİDEN YOLDA BİR GAZETENİN DOĞUŞU; “İSTİKBÂL”

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi ile başlayan ve takip eden yıllarda hızla yayılarak tüm Osmanlı coğrafyasını etkisi altına alan İtilaf Devletleri’nin ve işbirlikçilerinin işgal girişimleri önemli direnişlerle karşılaşmıştır. Bu direnişler mevcut coğrafyada hemen her bölgede ortaya çıkmıştır. Direnişlerin başlatılmasında birçok etkili unsur söz konusudur. Bu unsurların başında gelen ve etkisi asla yadsınamaz olan basın ve özellikle yerel gazeteler direnişe öncülük etmek, kamuoyu oluşturmak ve böylece Millî mücadele sürecine önemli katkılar sağlamak gibi görevler üstlenmişlerdir. Bu gazetelerden önemli bir kısmı bu süreç içinde kurulmuş ve tüm olumsuzluk ve imkânsızlıklara rağmen yayın hayatını sürdürmeye çalışmışlardır. Bunlardan birisi de 10 Aralık 1918’de Trabzon da yayın hayatına yine benzer koşullarda başlayan ve belirlediği yayın politikasıyla Millî Mücadele’ye katkısını istiklal harbi süresince aralıksız devam ettiren İstikbâl gazetesidir. Bu çalışmamızın amacı dönemin getirdiği ağır şartlar ve olumsuzlukların İstikbâl gazetesinin yayın hayatına başlamasına ve devam etmesine etkisini değerlendirmektir.

BIRTH OF A NEWSPAPER ON ROAD TO INDEPENDENCE STRUGGLE; “İSTİKBÂL”

After the First World War Allied Forces began the invasion of Ottoman territory, with the Greeks were doing it. But this is a very serious resistances were met. These resistances can be seen in almost every area. There are many influential factor in the initiation of resistances. The most important of these is the press and the local newspaper. These provide important contributions to the resistance in many ways. An important part of the newspapers in question has been established in this process. Despite all the negativity and impossibility, try to continue the work. The İstikbal is one of these newspapers. The İstikbâl started to be published on 10 December 1918 in Trabzon. The newspaper publication contains conditions are very difficult circumstances. Despite all the negative and harsh conditions of the struggle for national publications managed to remain until the end of the independence war. The purpose of this study, the period and the harsh conditions brought about by the negative “İstikbâl”, and to continue to evaluate the effect of the newspaper began to be published

___

  • Barutçu, Faik Ahmet, (2001). Siyasi Hatıralar I. Ankara: 21. Yüzyıl Yayınları.
  • Barutçu, Ecmel (2001). Siyasi Hatıralar I; Giriş. Ankara: 21. Yüzyıl Yayınları.
  • Bulut, Hüseyin (2004). “Anadolu Basınında İstikbal Gazetesi”, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 23, 263-273.
  • Çapa, Mesut (1992). “Millî Mücadele Döneminde İstikbal Gazetesi”, Ankara Üni- versitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, III (10), 133-168.
  • Çapa, Mesut (1998). Faik Ahmet Barutçu; Hayatı ve Kişiliği,. Trabzon: Trabzon Va- liliği İl Kültür Müdürlüğü Yayınları.
  • Güner, Zekai (1999). Milli Mücadele Başlarken Türk Kamuoyu (Basın, Siyasi Parti- ler, Cemiyetler), Ankara, Kültür Bakanlığı.
  • İstikbâl (10 Aralık 1918 – 17 Mart 1925). Trabzon: İstikbal Matbaası.
  • Jaeschke, Gotthard (1989). Türk Kurtuluş Savaşı Kronolojisi: Mondros’tan Mudanya’ya Kadar (30 Ekim 1918 - 11 Ekim 1922), Ankara: Türk Tarih Kuru- mu.
  • Özel, Sabahattin (1991). Millî Mücadelede Trabzon, Ankara, Türk Tarih Kurumu Ya- yınları.
  • Sarıhan, Zeki (1993). Kurtuluş Savaşı Günlüğü I ( Açıklamalı Kronoloji) : Mondros’tan Erzurum Kongresi’ne (30Ekim 1918 - 22 Temmuz 1919), Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
  • Tarakçıoğlu, Mustafa Reşit (1986). Trabzon’un Yakın Tarihi, Trabzon: Karadeniz Üniversitesi Basımevi.
  • Topuz, Hıfzı (2003). II. Mahmut’dan Holdinglere Türk Basın Tarihi, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Yeni Türk Ansiklopedisi (1985). İstanbul: Ötüken.