CAPAR SAATOV’UN “TEKRAR DOĞAN GÜNEŞ IŞIĞI” ADLI HİKÂYESİNİN YAPI ve ANLATIMÜSLUP YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

Modern Kırgız edebiyatının geçmişten günümüze birçok temsilcisi vardır. Bu temsilcilerden biri de eserlerini 20. yüzyılın ikinci yarısında yazmış olan Capar Saatov’dur. Gazeteci ve yazar kimliğiyle çok yönlü biri olan Saatov, Kırgız edebiyatının güçlü kalemlerinden biri olmasına ve hikâye, uzun hikâye, deneme, tiyatro ve hiciv gibi çeşitli türlerde eser kaleme almasına rağmen, edebiyat tarihlerinde veya Kırgız edebiyatına dair çalışmalarda dönemindeki pek çok yazara kıyasla hakkında daha az bilgiye rastlanmaktadır. Bu çalışmada, eserleri üzerine bugüne kadar Türkiye’de herhangi bir çalışma yapılmamış olan Saatov’un Ak Dil isimli eserinde yer alan “Tekrar Doğan Güneş Işığı” adlı hikâye üslup yönünden incelenmiştir. Çalışmaya konu olan hikâye, hikâyenin yapı unsurları olan olay örgüsü, şahıs kadrosu, zaman, mekân, anlatıcı bakış açısı ve anlatım teknikleri alt başlıklarında ele alınarak muhteva bakımından detaylı bir şekilde değerlendirilmeye çalışılmıştır. Yazarın üslubu, hikâyesini farklı kılan özellikler, düşünce ve hayal dünyasının hikâyesine yansıyış biçimini ortaya koymak çalışmanın ana konusunu teşkil etmiştir.

Exploring Capar Saatov's "Tekrar Doğan Güneş Işığı" (The Sunrise Rerisen) Regarding Structure and Expression/Style

Contemporary Kyrgyz literature has raised many representatives from past to present; among them is Capar Saatov, a journalist and author who produced his works in the second half of the 20th century. Although Saatov is one of the dedicated authors of Kyrgyz literature and has written various kinds of short and long stories, essays, theaters, and satires, history of literature or research on Kyrgyz literature hosts less information about him compared to his contemporaries. The presents study examines the structure and expression/style of the story titled “Tekrar Doğan Güneş Işığı” (The Sunshine Rerisen) in Ak Dil of Saatov, whose works have not been studied in Türkiye so far. In this study, the story is evaluated in detail in terms of content considering structural elements, plot, characters, time and place, narrator’s point of view, and narration techniques. The study primarily aims to reveal the author’s style, the features that make his story different, and the reflection of his world of thought and imagination in the story

___

  • Azap, S. (2018). Kırgızistan’daki Ürkün katliamı ve Tölögön Kasımbekov’un kırgın romanına yansımaları. TURAN-SAM, 10.39, 127-134.
  • Çetin, N. (2021). Roman çözümleme yöntemi. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Duman, G. (2017). Ürkün olayının Kırgız nesrine yansımaları. Ed. Osman Kubilay Gül ve Celal Can Çakmakcı, 1. Uluslararası Türklerin Dünyası Sosyal Bilimler Sempozyumu, Antalya 11-14 Mayıs 2017, 163-174.
  • Köylü, M. (2016). Ürkün: Bir katliam öyküsü. Akademik İncelemeler Dergisi (Journal of Academic Inquiries), 11.2, 117-141.
  • Saatov, C. (1990). Ak dil - Kayradan tiygen nur. Frunze: Adabiyat Basımevi, 10-55.