İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN DİN/İSLAM VE ŞİDDET İLİŞKİSİNİ ALGILAYIŞI (KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ)

Küresel bir köyde yaşıyoruz ve her şeyi elde edebiliyoruz. Bununla birlikte bireyselleşme, belirsizlik, güvensizlik, toplumsal çözülme, ekonomik krizler, gençliğin artan işsizliği, intihar, şiddet ve saldırganlık da artmaktadır. Şiddet, saldırganlık, din ve şiddet ilişkisi 11 Eylül saldırısından sonra küresel bir olguya dönüşmüş; hatta İslam ve Müslümanlar şiddet ile anılır hale gelmiştir. Bu makalede bu olguyla ilgili, yüksek din eğitimi alan İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin tutum ve algısı, kendileriyle yapılan görüşmelere dayanarak ve sosyolojik bakış açısıyla ele alınmıştır. Kartopu ve odak grup görüşmesinin yapıldığı çalışmada 19 öğrenci ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışmada öğrencilerin şiddet olgusuna gösterdikleri ilgi, din/ İslam ve şiddet arasında kurulan ilişkiyi algılayışları ve çözüm önerileri anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu konular ele alınırken öğrencilerin eğitim ve yaş düzeyi ile yer yer eleştirel yaklaşıma ve İslam yaklaşımına başvurularak İslam toplumlarında yanlış görülen şiddet davranışlarının durumunun değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

THE PERCEPTION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN RELIGION/ISLAM AND VIOLENCE BY THE STUDENTS OF THE FACULTY OF THEOLOGY (EXAMPLE OF KİLİS DECEMBER 7 UNIVERSITY)

We live in a global village and we can gain everything easiy. But, at the same time, individualization, uncertainty, insecurity, social disintegration, economic crisis, the growing unemployment among young generation, suicides, violence and aggression are increasing.Violence , aggression and the relationship between religion and violence has turned into global phenomenon after September 11 Attacks , Islam and Muslims have been known even with violence. In this article, related with this phenomenon, the students’ attitudes and perceptions who take religious education in Faculty of Theology, have dealt with the sociological perspective based on interwievs which done with them. In this study, nineteen conversations were held with different students by using snowball and focus group discussion technics. During the study, it is trying to be understood that students’ attention to violence phenomenon, their perception about the relationship between religion/Islam and violence and their suggestions for solution.While dealing these topics, it is aimed that students, from different ages and different education levels , can evaluate the wrong seen violence behaviours in Islam societies by the reference of İslamic and critical approach.