Emmanuel Levinas'ta Komşuluk Kavramı
Bu çalışmanın amacı çağdaş Fransız düşünür Emmanuel Levinas’ın komşuluk kavramını açıklamaktır. Bu konu daha önce semavi dinlerde de yer almasına rağmen onu felsefi bir mesele olarak ele alan Emmanuel Levinas olmuştur. Bu nedenle Levinas’ın komşuluk kavramını ve ona temel oluşturan başkalık felsefesini anlamak önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada öncelikle Levinas’ın komşuluk düşüncesinin temelini oluşturan başkalık düşüncesinin çeşitli veçheleri gösterilecektir. Böylece etiği ontolojiye önceleyen Levinas’ın temel düşüncesine dair bir açıklama da yapılmış olacaktır. Bununla birlikte komşuluk kavramının nasıl olup da etik zemininden varlık alanına ve oradan da siyasete uzanan bir yol izlediği gösterilebilecektir. Levinas’ın felsefesinin değişken ve zorlu yapısı da göz önüne alındığında onun açık bir şekilde izah edilmesi de zorlaşmaktadır. Bu çalışma da bu zorlu ödeve talip olmanın bir sonucu olarak hazırlanmıştır. Böylece, Levinas’ın komşuluk kavramına yönelik sorularının çağdaş felsefeye bir yol göstermesi ümit edilmektedir.
The Concept of Neigborhood in Emmanuel Levinas
The main purpose of this paper is to explain the concept of neighborhood conceived by contemporary French philosopher Emmanuel Levinas. Even though this concept priorly took place in Judeo-Christian religions, Emmanuel Levinas is the philosopher who examined this topic from rather a philosophical perspective. Therefore, it is important to understand Levinas’ concept of neighborhood and his philosophy of otherness which provides a basis for this concept. Thus, an explanation is made about basic thought of Levinas in which ethic proceeds ontology. Moreover, it is shown how the concept of neighborhood follows a path to field being, and then to politics. Taking the variable and complex structure of Levinas’ philosophy into consideration, explaining it clearly becomes even more difficult. This study, hence, conducted as a result of a demand to this task. Thus, it is expected that the questions by Levinas to the concept of neighborhood will guide contemporary philosophy.
___
- Badiou, A. (2013). Etik: Kötülük Kavrayışı Üzerine Bir Deneme (T. Birkan, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
- Bauman, Z. (2016). Postmondern Etik (A. Türker, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Bernasconi, R. (2011a). Levinas ve Velûdiyetin Aşkınlığı. (Z. Direk, Ed. ve Çev.). Levinas Okumaları içinde (ss. 232-256). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
- Bernasconi, R. (2011b). Mısır Diyarındaki Yabancılar ve Köleler: Levinas ve Ötekilik Politikası (Z. Direk, Çev. & Haz.), Levinas Okumaları içinde (ss. 98-118). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
- Bernasconi, R. (2011c). Üçüncü Taraf: Etik ve Politik Olanın Kesişimi (Z. Direk, Ed. ve Çev.). Levinas Okumaları içinde (ss. 33-51). İstanbul: Pinhan Yayıncılık.
- Calin, R. ve Sebbah, F. D. (2011). Başkası (M. Erşen, Çev.), Levinas Sözlüğü içinde (ss. 38-41). İstanbul: Say Yayınları.
- Çırakman, E. (2012). Levinas’ta Öteki ve Adalet: Eleştirel Bir Not (Ö. Gözel, Haz.), Levinas içinde (ss. 407-435). İstanbul: Say Yayınları.
- Critchley, S. (2010). Sonsuz Talep: Bağlanma Etiği, Direniş Siyaseti (T. Birkan, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
- Direk, Z. (2005). Sunuş, Zaman ve Başka içinde (ss. 7-47). İstanbul: Metis Yayınları.
- Gözel, Ö. (2011). Varlıktan Başka: Levinas’ın Metafiziğine Giriş. 1. Baskı. İstanbul: İthaki Yayınları.
- Gözel, Ö. (2012). “Öte/ki Metafiziktir” (E. Yılmaz, Haz.), Kant Sonrası Metafizik Üzerine Konuşmalar içinde (ss. 345-373). İstanbul: Küre Yayınları.
- Heidegger, M. (2008). Varlık ve Zaman (K. Ökten, Çev.). İstanbul: Agora Kitaplığı.
- Levinas, E. (1974). Autrement qu’etre ou Au-delâ de l’Essence, Kluwer Academic.
- Levinas, E. (2004a). Otherwise than Being (A. Lingis, Çev.). The Hague: Martinus Nijhuff Publishers.
- Levinas, E. (2004b). Totality and Infinity (A. Lingis, Çev.). The Hague: Martinus Nijhuff Publishers.
- Levinas, E. (2005). Zaman ve Başka (Ö. Gözel, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
- Levinas, E. (2006). Ölüm ve Zaman (N. Başer, Çev.). İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Levinas, E. (2010a). Etik ve Sonsuz (Ö. Gözel, Çev.), 2. Baskı, Sonsuza Tanıklık içinde (ss. 295-345). İstanbul: Metis Yayınları.
- Levinas, E. (2010b). Başka’nın İzi. (E. Gökyaran, Çev.; Z. Direk, haz.), 2. Baskı, Sonsuza Tanıklık içinde (ss. 129-147). İstanbul: Metis Yayınları.
- Levinas, E. (2010c). Etik ve Siyaset (C. Haşimi ve Ö. Gözel, Çev.; Z. Direk, Haz.), Sonsuzluğa Tanıklık içinde (ss. 284-295). 2. Baskı. İstanbul: Metis Yayınları.
- Levinas, E. (2010d). Felsefe, Adalet ve Aşk (söyleşiyi yapan R. Fornet-Betaucourt & A. G. Müller; M. Atıcı, Çev.), Sonsuzluğa Tanık içinde (ss. 241-260), 2. Baskı. İstanbul Metis Yayınları.
- Levinas, E. (2010e). Aşkınlık ve Yükseklik (H. Yücefer & Z. Direk, Çev.; Z. Direk, Haz.), Sonsuza Tanıklık içinde (ss. 115-129), 2. Baskı. İstanbul: Metis Yayınları.
- Levinas, E. (2011). Tanrı, Ölüm ve Zaman (I. Ergüden, Çev.). Ankara: Dost Kitabevi.
- Levinas, E. (2012a). Felsefe ve Sonsuz Fikri (M. D. Güneş, Çev.; Ö. Gözel, Haz.), Levinas içinde (ss. 133-151). İstanbul: Say Yayınları.
- Levinas, E. (2012b). Başkasının Yerinde Olma (Ö. Gözel, Çev. ve Haz.), Levinas içinde, (ss. 227-280). İstanbul: Say Yayınları.
- Strhan, A. (2009). And Who is My Neighbour? Levinas and the Commandment to Love Re-Examined Studies. Interreligious Dialogue içinde (ss. 145-166). Sayı 19, No. 2. Erişim Adresi: https://www.academia.edu/398421/And_Who_is_My_Neighbour_Levinas_and_the_Commandment_to_Love_Re-Examined (23 Ekim 2015).
- Žižek, S. (2005). Yamuk Bakmak (T. Birkan, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.