Yedam Danışmanlık Merkezinde Danışanların Klinik İlk Görüşmeye Gelme Durumunu Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı, bağımlılık tedavisinde psikososyal destek almak üzere ilk görüşme randevusu alan bireylerin randevuya gelmeme durumunu etkileyen faktörleri incelemektir. Tedavide tedaviyi yarım bırakma faktörleri alan yazınında sıkça araştırılmıştır. Bu çalışma ise tedaviye başlamama durumunu etkileyen faktörleri incelemektedir. Araştırmanın örneklemi Yeşilay Danışmanlık Merkezi’ne danışma hattı üzerinden başvuran ve Yeşilay Danışmanlık Merkez’inden klinik ilk görüşme randeuvsu olmak isteyen 117’si (%93,6) erkek, 8’i (%6,4) kadın danışandan oluşmaktadır. Veriler temmuz ve ağustos 2019 ayları boyunca Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattında görev yapan psikologlar tarafından toplanmıştır. Randevuya gelme durumunun gruplar arasında anlamlı bir farklılık gösterip görmediği SPSS 17.0 programı ile analiz edilmiş, analizlerde Pearson Chi-Square testi kullanılmıştır. Randevuya gelme durumunun danışanın eş-aile ile yaşama durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur. Ailesi veya eşiyle yaşayan kişilerin yalnız yaşayan kişilere göre klinik ilk görüşme randevusuna gelme oranları daha yüksektir. (p <0,05, x2: 4,391, sd:1). Bu çalışmanın, tedaviye başvurma ve başlama sürecini etkileyen faktörleri araştıracak çalışmalara öncü olacağı umulmakta ve bağımlılık tedavisi açısından tedaviye başlama sürecinin elzem olduğunu gösterdiği düşünülmektedir.

___

  • Blume, A.W., Schmaling, K.B., Marlatt, G.A. (2005) Memory, Executive Function andReadiness to Change Drinking Behaviour, Addictive Behaviours, (30), 301-314.
  • Brorson, H.H., Arnevik, E.A., Rand-Hendriksen, K. ve Duckert, F. (2013) Drop-out from Addiction Treatment: A Systematic Review of Risk Factors, ClinicalPsychology Review.
  • Egger, O., ve Rauterberg, M. (1996). Internet and addiction. Zurich: Swiss Federal Instituteof Technology. 7-8
  • Evren,C., Saatçioğlu, Ö., Dalbudak, E.,Danışmant, D.,Çakmak, B.S., Ryan, R.M. (2006). Tedavi Motivasyonu Anketi (TMA) Türkçe Versiyonunun Alkol Bağımlısı Hastalarda Faktör Yapısı, Geçerliği ve Güvenirliği. Bağımlılık Dergisi, 7(3):117-122.
  • Favorini, A. (1995). Concept of codependency: Blaming the victim or pathway to recovery?. Social Work, 40(6), 827-830.
  • Simpson, D. D. (1979). The relation of time spent in drug abuse treatment to post treatment out come. The American Journal of Psychiatry, 136(11), 1449–1453.
  • Stark, M. J. (1992). Dropping out of substance abuse treatment: A clinically oriented review. Clinical Psychology Review, 12(1), 93–116.