Belediye Logolarındaki Coğrafi İzler: İzmir İli Örneği

Dünyada yaşanan değişim ve dönüşüm hareketinin sergilendiği alanlar şehirlerdir. Küreselleşen dünya koşullarında şehirler turizm pastasından daha çok pay alabilmek için rekabet halindedirler. Teknolojinin ilerlemesi ile beraber bu rekabet çok büyümüştür. Bu sebepten kendine ait dinamiği olan ve zamanın ruhunu yakalamaya çalışan mekanlar olan şehirlerin tanıtımı son derece önemlidir. Şehirlerin sahip olduğu doğal, kültürel ve tarihi değerler logolar aracılıyla tanıtılmaktadır. Logoların anlaşılır, akılda kalıcı ve şehrin güçlü yönlerini barındıran işaretler olması gerekmektedir. Bu çalışmanın konusu gerek doğal, tarihi, kültürel gerekse sanayi, hizmet ve ticaret açısından Türkiye’de önemli bir yere sahip olan İzmir ilidir. İzmir’de, büyükşehir belediyesi ve 30 ilçe belediyesi yer almaktadır. Çalışmanın amacı ilçe belediye logolarının anlamsal, olgusal ve renksel analizlerini yaparak, ilçe tanıtımındaki yerini ortaya koymaktır. Bununla birlikte logolarda bulunan şekillerdeki fiziki ve beşerî coğrafya unsurlarını tespit etmektir. Çalışma nitel araştırma desenlerinden olan tarama ve doküman analizi yöntemi kullanılarak hazırlanmıştır. Ayrıca nitel araştırmada veri toplama yöntemlerinden olan görüşme metodu kullanılmıştır. Araştırma verilerine İzmir ilinde bulunan ilçe belediyesinin basın yayın ve halkla ilişiler bölümünde görevli olan uzman kişilerin görüşleri ile ilçe belediyelerinin resmî web sayfalarındaki bilgilere erişim sağlanarak ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda belediye logolarında fiziki ve beşerî coğrafya unsurlarına rastlamıştır.

Geographical Traces in Municipality Logos: The Example of İzmir Province

Cities are the areas where change and transformation movements in the world are exhibited. Cities across the globalizing world are competing to pay more than the tourism pie. With the advancement of technology, this competition has grown a lot. For this reason, it is extremely important to introduce cities that have their own dynamics and are places that try to perceive the past mood. The natural, cultural, and historical values of cities are promoted through logos. The logos of the cities should be clear and catchy, as well as contain the strong lines of the city. The subject of this study is the province of İzmir, which has an important place in Turkey in terms of natural, historical, and cultural purposes; industry, service, and trade. There are metropolitan municipalities and 30 district municipalities in İzmir. The aim of the study is to reveal the place of the district municipality logos in the promotion of the district by making semantic, factual, and color analyses. In addition, it is to determine the physical and human geography elements in the shapes in the logos. The study was prepared by using the scanning and document analysis method, which is one of the qualitative research designs, and the interview method, which is one of the qualitative data collection tools. The research data were obtained by accessing the information on the official web page of the district municipalities, with the opinion of an expert who is an officer of the press and public relations department of the district municipality in the province of Izmir. As a result of the research, physical and human geographical elements were found in the municipality logos.

___

  • Akçelik, F. (2020). Türkiye’de Şehir Logolarının İkonografik Açıdan Kültürel Belleği Yansıtmadaki Etkisi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Erzurum.
  • Aliağaoğlu, A. ve Uğur, A. (2018). Logolarda Erzurum Kent Kimliği: Yorumlayıcı Anlamaya Yönelik Bir Çalışma, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Aralık 2018 22(4): 2357-2379.
  • Beydağ Belediyesi (2022). Faaliyet Raporu. https://www.beydag.bel.tr/wp-content/uploads/2022/05/2022- FAAL%C4%B0YET-RAPORU.pdf) (Erişim tarihi, 12/10/2022).
  • Calvino, I. (2002) Görünmez Kentler. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Cürebal, İ., Efe, R., Soykan, A., ve Sönmez, S. (2012). Madra Dağı’nın Uygulamalı Jeomorfolojisi, Ayvalık-Balıkesir Çalıştay Kitabı, Ekim 10-12, 2012, Balıkesir, 39-58.
  • Demirtaş, Ö, D. (2007). İzmir İli İklim Parametrelerinin Değerlendirilmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Duran, R. (2019). Motiflere Dönüşmüş Türk Damgaları- Geometrik Motiflere Farklı Bir Bakış. Akdeniz Sanat Dergisi, 19,23, 679-697.
  • Edremit, Ş. (2011). Karagöl’ün Jeolojisi, Tektoniği ve Oşinografisinin Araştırılması (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Erdal, G. (2017). Logolar, Dil ve Semiyotik, Ulakbilge Dergisi, 5,11, 683-699.
  • Fidan, A. (2013). Kişisel ve Kurumsal Açıdan İmaj Oluşturma, İmaj Yaratma ve İmaj Yenileme Süreçlerine İlişkin Tespitler ve Bireysel / Kurumsal İmaj Oluşturma ve İmaj Koruma Modeli Önerisi. Kent Akademisi, 6 (15), 63-73. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/kent/issue/34391/379864
  • Güneş, F. (2012). Okumada Küçük Harflerin Büyük Gücü. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(10), 93-108.
  • İlgüner, M. ve Asplund, C. (2011) Marka Şehirler. Markating Yayınları.
  • Kamuda Stratejik Yönetim (2022). (Http://www.sp.gov.tr/upload/xSPStratejikPlan/files/pcF9M+sp.pdf). (Erişim tarihi, 12/10/2022).
  • Karaburun Kaymakamlığı, http://www.karaburun.gov.tr/ilcemizin-kisa-bir-tarihcesi, (Erişim Tarihi, 12/10/2022).
  • Kardaş, R. (1980), "Sembol", Türk Ansiklopedisi (l-XXXIII), XXVIII. Milli Eğitim Basımevi, Ankara
  • Keleş, R. (2005). Kent ve Kent Kültürü Üzerine, Mülkiye Dergisi, 29 (246), 9-18.
  • Sağlık, E., ve Kelkit, A. (2019). Kentsel Kimlik Bileşenlerinin Kent Kullanıcıları Tarafından Belirlenmesi: Örnek Kent Çanakkale (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Çanakkale, Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi,5 (1), 63-79.
  • Şahin, Kubat, Z. (2021). Akademik Araştırmalar, İçinde; Logoda Sadeleşme ve Örnek Logoların İncelenmesi, ss. 91-99. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Siyavuş, A.E. ve Belge, R. (2023). Belediye Logolarının Coğrafi Analizi: Tokat İli Örneği, Eastern Geographical Review, 1-12.
  • Tillich, P. (1968), Symbols Of Faith, Religous Language and The Problem of Religious Knowledge, Bloomigton-London
  • Topçu, K (2011). Kent Kimliği Üzerine Bir Araştırma: Konya Örneği. Uluslararası İnan Bilimleri Dergisi, 8(2), 1048-1072.
  • Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlük (2022). www.tdk.gov.tr (Erişim tarihi, 12/10/2022).
  • Türkiye İstatistik Kurumu, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Adrese-Dayali-Nufus-Kayit- Sistemi-Sonuclari-2021-45500 (Erişim tarihi, 12/10/2022).
  • Yasak, Ü., İsak, N. ve Mertol, H. (2021). Kent Belleğine İlişkin Bir Çalışma: Turhal Örneği. Anadolu Kültürel Araştırmalar Dergisi, 5(2), 195-211.
  • Oğan, O. ve Yasak, Ü. (2020). Küreselleşme Bağlamında Mekânsal Kent Kimliği ve Markalaşmanın Kent Turizmine Etkisi. Türk Coğrafya Dergisi (74), 97-105.
  • Özav, L. ve Ersöz Tüğen, A. (2020). Sürdürülebilir Turizm Açısından Merkezefendi ve Pamukkale İlçelerinin Doğal, Tarihi ve Kültürel Çekiciliklerinin Değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24 (2), 647-664
  • Yazıcı Alkış G. ve Üreten, H. (2020). Ephesos Kenti Tanrı(ça) ve Kültleri. Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi, 7(1), 452-495.
  • Yiğit, V. (2020). Anadolu Saat Kuleleri 2 https://www. academia.edu/44518372/ANADOLU_SAAT_KULELERİ (Erişim tarihi, 12/10/2022).
Kent Akademisi-Cover
  • ISSN: 2146-9229
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Karadeniz Yazarlar ve Şairler Derneği
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kentsel Dönüşümde Toplumsal Mekânsal Adaletin Boyutlarının Değerlendirilmesi: Ankara İmrahor Vadisi, Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi Örneği

Emine TIĞLI, Mehmet TUNCER

Kentsel Saçaklanmanın Doğal Alanlara Etkisinin Değerlendirilmesi: İzmir Örneği

Ceylan ARIK, Mercan EFE GÜNEY, Sibel ECEMİŞ KILIÇ

Kültür Turizminin Sürdürülebilir Yerel Kalkınmaya Etkileri: Mardin Örneği

Emine DAVUTOĞLU, Demet EROL

İnşaat Sektöründe Malzeme İsraf Yönetimine Yönelik Model Önerisi

Gizem CAN, Elçin Filiz TAŞ

Morfolojik Dönem İncelemesi Yöntemi ile Koruma Amaçlı İmar Planlarının Etki Değerlendirmesi: Alanya Tarihi Sur İçi Tophane Mahallesi

Büşranur GÜLEÇ DEMİREL, Duygu GÖKCE

Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgelerinde Termal Güneş Enerjisi Uygulamalarına Yönelik Olanaklar ve Engeller: Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Örneği

Sevgi Deniz AKDEMİR, Yelda ERDEN TOPAL

Türkiye’de Yerel Anlaşmazlıkların Çözümü İçin Bir Model Önerisi: İngiltere Yerel Yönetim ve Sosyal Bakım Ombudsmanlığı

Salih BATAL

İnşaat Maliyet Endeksi Tahmininde Holt-Winters Üstel Düzeltme Parametrelerinin PSO ve İleri Walk-Forward Cross-Validation ile Optimizasyonu

Özlem TÜZ EBESEK, Şafak EBESEK

Tarihi Yapılardaki Taş Malzeme Bozulmalarının Gözlemsel Tespiti: Mardin Eski Amerikan Misyoner Koleji Örneği

Lale KARATAŞ

Osmanlı Dönemi Han ve Kervansaray Yapılarında Avlu Üzerine Bir İnceleme Güneydoğu Anadolu Bölgesi Örneği

Dilan KAKDAS ATEŞ, Gülin PAYASLI OĞUZ