The Ethical Character of Philosophy: A Wittgensteinian Case

Felsefe son çözümlemede etik bir karakter taşır. Her ne kadar kendisi çoğulukla akılsal ve kuramsal olarak bilinse de, o aslında pratik bir disiplini de imler. Wittgensteincı felsefe tarafından örneklenen analitik ve dolayısıyla en teknik formunda bile etiğe ilişkin ve dolayısıyla pratik bir karatker taşır. Wittgenstein’ın hem ilk hem son dönem felsefeleri sonuçta nasıl yaşamalıyız sorusuna hizmet ederler. Bu nedenle Wittgensteincı felsefe bile etiğe dair ve dolayısıyla pratik karakterli felsefedir.

Felsefenin Etik Karakteri: Wittgenstein Örneği

Philosophy has in the last analysis an ethical character. It hints so a practical discipline even though it is generally known as rational or theoretical. It is ethical and accordingly practical even in its most technical or analytical forms exampled by Wittgensteinian philosophy. Wittgenstein’s both former and later philosophies services in the final remark to the question of how we should live. That is why even Wittgensteinian philosophy is also ethical and so practical.

___

  • WITTGENSTEIN, Ludwig (1968) Philosophical Investigations, trans. by G.E.M. Anscombe, MacMillan Publishing Co., Inc. New York.
  • WITTGENSTEIN, Ludwig (1965) The Blue and Brown Books, trans. by R. Rhees, Harper Trochbooks, New York.
  • WITTGENSTEIN, Ludwig (1972) On Certainity, trans. by D. Paul and G.E.M. Anscombe, Harper Trochbooks Press, New York.
  • WITTGENSTEIN, Ludwig (1963) Tractatus Logico-Philosophicus, trans. by D.F. Pears and B.F. McGuinness, Humanities Press, New York.
  • WITTGENSTEIN, Ludwig (1999) Yan Değiniler, trans. by O. Aruoba, Altıkırkbeş Yayınları, İstanbul.
  • SOYKAN, Ömer Naci (1995) Felsefe ve Dil: Wittgenstein Üzerine Bir Araştırma, Kabalcı Yayınevi, İstanbul.