Yayalaştırılmış Bir Bölge: Antalya-Cumhuriyet Caddesi

Toplum etkileşimi için güvenli- konforlu- erişilebilir alanlar, sürdürülebilir ve yaşanabilir kentlerin en temel bileşenidir. Bu nedenle kentsel alanda, cazibe merkezi niteliği taşıyacak, araç trafiğinden arındırılmış yaya öncelikli alanlar sunmak, sosyal, estetik ve ekonomik açıdan gereklidir. Kentsel alanlarda var olan ya da yeniden yapılandırılması düşünülen yaya bölgelerinin sürdürülebilirliği için, planlama ve tasarım sürecine kentlinin katılımının sağlanması, ihtiyaç ve önerilerinin belirlenmesi açısından akılcı bir yöntem olacaktır. Bu bağlamda, Antalya kent merkezinde yer alan Cumhuriyet Caddesinde gerçekleştirilen gözlem ve etütler, fotoğraf çekimleri ve yapılan anket çalışması ile farklı yaş, cinsiyet ve meslekten 100 kişiye, bu çalışma için hazırlanmış sorular (alanın kullanım amacı, sıklığı, alana ulaşım şekli, alanın üzerlerinde bıraktığı etki, eksik donatı ve etkinlikler gibi) yöneltilmiştir. Cumhuriyet Caddesi örneğinde fiziksel ve sosyal çevre verileri ile kullanıcıların görüşleri ve istekleri saptanarak, kullanıcı memnuniyeti analiz edilmiş, kullanıcı görüşleri doğrultusunda değerlendirilerek Antalya kent merkezinin en önemli yaya bölgelerinden olan araştırma alanı için öneriler getirilmiştir. 

A Region that Pedestrianized: Antalya Cumhuriyet Avenue

Safe, comfortable and accesible areas for the society interaction are the most important components for sustainable and inhabitable cities. Therefore its necessary in economic, aestethic and social way to provide areas that are  free from vehicular traffic, act like an attraction point and give priority to pedestrians in urban areas. For the sustainability of the pedestrian zone that exists or thought to be restructured, citizen participation to the planning and designing process is a rational method to determine the needs and suggestions. In this context, the questions (the utilization purpose and frequency of this avenue, the transportation type, the impact of the area, missing pieces and events, etc.) that prepared from the observations, studies, photo shoots and surveys are directed to 100 people from different gender, age and proffesions about Cumhuriyet Avenue that takes places in the city center of Antalya. In the example of Cumhuriyet Avenue with determining the physical and social environmental datas and the comments and requests of users, user satisfaction analized and avaluated through the user opinions, suggestions are made for the research zone, which is one of the most important pedestrian zones of Antalya city center.

___

  • Anonim 1: Antalya Kültür Envanteri, Antalya: İl Özel İdaresi Kültür Yayınları 2004/1.
  • Aru, K.A., 1965. Yayalar-Taşıtlar: Şehir Dokusunda Yeni Ulaştırma Düzenleri, İ.T.Ü. Mimarlık Fak. Yayınları, İstanbul
  • Avcı, Ü., 2015. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hakemli Dergisi ART-E Mayıs-Haziran 15 Sayı:15 ISSN 1308-2698
  • Bayraktar, A., Aslanboğa, Ġ., Özkan, B., Güney, A. Ve Türkyılmaz, B; 1987. İzmir Kenti İçinde Halkın Açık Alan Gereksinimini Karşılamak Amacıyla Bazı Yol Ve Meydanların Taşıt Trafiğinden Arındırılması Olanakları Üzerine Araştırmalar. E.Ü.Z.F. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Bornova.
  • Birişçi Yıldırım T., Özel, A. E. ve Oktay, P. 2002. Yaya Bölgeleri Planlama Ve Tasarımı: Çanakkale Çarşı Caddesi Yaya Yolu Örneğinde, Uluslararası Trafik ve Yol Güvenliği Kongresi'nde Sunulan Bildiri, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Cebeci, Ö.F, Çakılcıoğlu M., 2001. Ulaşımda Gözden Kaçan Ayrıntı: Yaya. İstanbul’da Kentiçi Ulaşım Sempozyumu. TMMOB Makine Mühendisleri Odası, 28-29 Haziran, İstanbul.
  • Çınar, H.S.,2007, Yaya Bölgeleri Ve Meydan Tasarım İlkeleri, İ.Ü. Peyzaj Mimarlığı Lisansüstü Ders Notları, İstanbul.
  • Çimrin, H. 2006; Bir Zamanlar Antalya, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO).
  • Demir, S., 1999, Yaya Bölgelerinin Kent İçin Önemi, Kente Katkıları Ve Ankara’daki Yaya Bölgelerinin İrdelenmesi, Y. Lis Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enst., Ankara.
  • Francıs, M., 1991, TheMaking of Democratic Streets, Public Streets ForPublicUse, (Ed: A.V. Moudon), Part: 1-Page: 23-40, Columbia UniversityPress, New York, 0-231-07599-5.
  • Gehl J., 2010, Cities for People , ISBN 978-1597265737,Washington
  • Gündüz, O., 1991, Kent Mekanlarının Yaşatılması, 1. Kamu Mekanları Tasarımı ve Kent Mobilyaları Sempozyumu, 15-16 Mayıs 1989, İstanbul, M.S.Ü. Matbaası, 143-144.
  • Kavi, F., 2003, İstanbul’daki Yaya Yolu Düzenlemelerinin Bitkisel Tasarım Açısından Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul
  • Kuntay, O. 1994. Yaya Mekanı. Ayıntap Yayıncılık. Ankara.
  • Kuntay, O. 2008. Yaya Mekanı. İlke Yayınevi. Ankara, 978-605-5983-08-6.
  • Ökten, N. Ve Sancar, C., 2004, Kentsel Donatılar-Ulaşım, Kentsel Alanların Planlanması ve Tasarımı, Akademi Kitabevi, Trabzon
  • Özkal, A., 1990. Şehirlerde Yaya Alanları ve Yayalaştırma. İ.T.Ü. Fen Bilimleri Ens., Şehir Planlama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul
  • Pakdil, F., 2001, Yaşlı ve Özürlüler İçin Kentsel Alanların Tasarımı, I. Uluslararası Kent Mobilyaları Sempozyumu, 9-10-11 Mayıs 2001 İBB, İSTON, 353-360, İstanbul.
  • Renda, Y., 1996, Şehir Ve Ulaşım, Bilim Teknik Dergisi, TUBİTAK Yayını, İstanbul.
  • Riefstahl, R., (1941). Cenubi Garbi Anadolu'da Türk Mimarisi, Cezmi Berktin (Çev.), Maarif Vekaleti Yayınevi, İstanbul.
  • Untermann, R.K., 1991, Can Wepedestrianizethesuburbs, Public Streets Forpublicuse, (Ed: A.V. Moudon), Part: 2-Page: 123-132, Columbia Universitypress, New York, 0-231-07599-5.
  • URL-1 https://tr.wikipedia.org/wiki/ Antalya erişim tarihi 2.3.2016
  • URL-2 https://tr.wikipedia.org/wiki/ Antalya erişim tarihi 10.6.2016
  • URL3. https://tr.wikipedia.org/wiki/ Yivli_Minare erişim tarihi 2.3.2016
  • URL4.http://www.antalyakulturturizm. gov.tr/TR,67641/genel-bilgi.html erişim tarihi 16.6.2016
  • URL5.http://www.antalya.bel.tr/calismalarimiz/ imar-ve-kentsel-iyilestirme-calismalari/ cumhuriyet-meydani-hak-ettigi-guzellige kavusacak erişim tarihi 3.5.2016
  • Yılmaz, L., (2002). Antalya-Bir Ortaçağ Türk Şehrinin Mimarlık Mirası ve Şehir Dokusunun Gelişimi (16. Yüzyılın Sonuna Kadar), Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara.
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-2399
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2001
  • Yayıncı: Kastamonu Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mobilya ve Diğer Orman Ürünleri İşletmelerinde Müşteri İlişkileri Yönetimi Üzerine Bir Araştırma (İstanbul İli Örneği)

İLKER AKYÜZ, KADRİ CEMİL AKYÜZ, NADİR ERSEN, Muhammet BEKER

Deprem Riski Yüksek Bölgelerde İç Mekân Düzenlemelerinin İncelenmesi (Tosya Örneği)

MEHMET KARAMANOĞLU, GÖKSEL ULAY

Kar Üzerinde Odun Hammaddesinin Taşınabilir El Vinci ile Sürütülmesinin Verim Açısından Değerlendirilmesi

Neşe GÜLCİ, KIVANÇ YÜKSEL, Abdullah E. AKAY

Kentsel Yol Ağaçlandırmalarında Biyoçeşitlilik, Antalya-Türkiye Örneği

Songül Sever MUTLU, CEREN SELİM, Gülçin ÜN

Yayalaştırılmış Bir Bölge: Antalya-Cumhuriyet Caddesi

H Sanem ÇINAR ALTINÇEKİÇ, Buket DOKTUR

Kıyı Ege’nin (Gökova ve Edremit Körfezleri Arası) Vejetasyon Ekolojisi ve Biyolojik Çeşitliliğinin Ekolojik Yönetimi

Yurdanur AKYOL, Yusuf Gemici

Kahramanmaraş Halfalı Deresi Yağış Havzasında Uzaktan Algılama Teknikleri ve RUSLE Yöntemi Kullanılarak Erozyon Risk Haritasının Oluşturulması

MAHMUT REİS, Nursen BOLAT, Bülent ABIZ

Kastamonu Yöresinde Farklı Arazi Kullanımının (Yaşlı ve Genç Göknar Meşcereleri-Mera-Tarım Alanları) Toprak Organik Karbon ve Toplam Azot Depolama Kapasitesine Etkileri

TEMEL SARIYILDIZ, GAMZE SAVACI, Züleyha MARAL

Microscope (SEM) Türkiye Acanthophyllum C.A.Mey. (Caryophyllaceae) cinsi tohum morfolojisi

ALİ SAVAŞ BÜLBÜL, METİN ARMAĞAN, Kader VARLIK

Belgrad Ormanı (İstanbul)’nın Makrofungus Çeşitliliği

ILGAZ AKATA