Türkiye'de ve Dünyada Akılcı İlaç Kullanımı

İçinde yasadıgımız yüzyılda ilaç kullanımı saglık hizmetleri sunumunun en önemli parçasıdır. Tıbbi tedavi yöntemlerindeki gelişmeler ve yeni hastalıkların ortaya çıkması ilaç tüketiminde artışa neden olmuştur. Eskiden tedavisi mümkün olmayan hastalıkların tedavi edilebilmesi, yeni ve daha güvenli ilaçların geliştirilmesi de ilaç tüketiminde artısı getirmiştir. Gereksiz tüketimdeki artış, hastalara çeşitli zararlar verme riskini artırmaktadır. Ayrıca yüksek ilaç harcamaları sosyal güvenlik kurumlarına ağır yük getirmektedir. lacın hasta üzerindeki psiko-sosyal etkisi ve devlet bütçesinde olusan ekonomik yük nedeniyle akılcı (rasyonel) ilaç kullanımı ortaya çıkmıştır. İlaç harcamaları ülkelere göre degisiklik gösterse de, saglık harcamalarının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle son yıllarda devletler çeşitli önlemler almaktadır. Hem Türkiye’de hem dünyada tasarruf girişimleri gözlenmekte, saglık sigortası kurumları ve eczaneler yoluyla maliyeti düşürmeye yönelik çalısmalar yapılmaktadır. Bu uygulamalardan en önemlisi akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılmasıdır.

___

  • Özata, Musa: Aslan, Sebnem ve Mete Mustafa (2008), “Rasyonel laç Kullanımının Hasta Güvenligine Etkileri: Hekimlerin Rasyonel laç Kullanımına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi”, II. International Patient Safety Congress, s.530
  • WHO (2001), “How to Developand Implement a National Drug Policy”, Geneva, http://apps.who.int/medicinedocs/pdf/s2283e/s2283e.pdf (10.05.2013)
  • Abacıoglu, Nurettin (2005), “Akılcı laç Kullanımı” Üniversite ve Toplum Dergisi, Aralık 2005, Cilt 5, Sayı 4, s. 251
  • WHO (2002), “Promoting Rational Use of Medicines: Core Components”, http://apps.who.int/medicinedoes/pdf (08.12.2012)
  • Laing, R.O. (1990), “Rational Drug Use: An Unsolved Problem”, Tropical Doctor 1990, 20: 101–103
  • WHO (1987), “Rational Use of Drugs” World Health Organization Report of the Conference of Experts, Nairobi,